Συνεχίζουν με αμείωτη συχνότητα και ένταση οι σεισμικές δονήσεις ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Πιο συγκεκριμένα, σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:16, σε απόσταση 230 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. ανατολικά- βορειοανατολικά της Οίας Σαντορίνης.

Παράλληλα, νέα σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:11, σε απόσταση 229 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.  Το νησί της Σαντορίνης θα επισκεφθεί το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν παρατηρηθεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού είναι ιδιαίτερα σεισμογενής λόγω της έντονης τεκτονικής δραστηριότητας στο Νότιο Αιγαίο. Ο κύριος λόγος είναι η σύγκλιση της Ευρασιατικής και της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας, με την Αφρικανική πλάκα να βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, δημιουργώντας έντονες γεωλογικές διεργασίες και σεισμούς.

Επιπλέον, η περιοχή ανήκει στο Ελληνικό τόξο, μία από τις πιο σεισμογενείς ζώνες της Ευρώπης, που εκτείνεται από τα Ιόνια Νησιά έως την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Σημαντικό ρόλο παίζει και το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς το ηφαίστειο της περιοχής είναι ενεργό και οι γεωλογικές διεργασίες του προκαλούν σεισμικές δονήσεις. Επίσης, στην Αμοργό εντοπίζεται ένα σημαντικό ρήγμα, υπεύθυνο για ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτός του 1956 (7,5 Ρίχτερ), ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί στο Αιγαίο. Τέλος, η γενικότερη τεκτονική δραστηριότητα του Αιγαίου, που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλών ενεργών ρηγμάτων λόγω της εφελκυστικής παραμόρφωσης της περιοχής, συμβάλλει στη συνεχή σεισμική δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη