Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ιδιαίτερα απαιτητικό χειμώνα, καθώς η έντονη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου δοκιμάζουν τις αντοχές των ενεργειακών συστημάτων και των καταναλωτών. Η ενεργειακή κρίση, που πυροδοτήθηκε από την εκτεταμένη εξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από το φυσικό αέριο, επιδεινώθηκε δραματικά μετά τη διακοπή, από την 1η Ιανουαρίου 2025, της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου σταθερά μεταξύ 45-50 €/MWh, υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες και συντονισμένες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Οι προκλήσεις αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων, καθώς και την ανάγκη αναδιάρθρωσης της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η πίεση που ασκείται στις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λόγω της ανεπαρκούς ροής φθηνότερης ενέργειας από την Κεντρική Ευρώπη, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των στρεβλώσεων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την ενεργειακή ένωση της ΕΕ.
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ, Γιώργος Στάμτσης αναφέρθηκε εκτενώς στα δομικά προβλήματα της αγοράς και στις προοπτικές βελτίωσης της λειτουργίας της, επισημαίνοντας ότι «ο τρόπος λειτουργίας του πανευρωπαϊκού αλγορίθμου για την κατανομή ενέργειας εμποδίζει τη βέλτιστη εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων». Όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί σημαντικά με τον διαχωρισμό της Γερμανίας και άλλων χωρών σε περισσότερες ζώνες προσφορών, μια αλλαγή που έχει ξεκινήσει αλλά προχωρά με αργούς ρυθμούς.
Επιπλέον, ο κ. Στάμτσης ανέδειξε τη σημασία της ενίσχυσης της ευελιξίας στα ενεργειακά συστήματα των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Η έλλειψη επαρκούς ευέλικτης ισχύος, ειδικά σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία, οδηγεί συχνά σε πολύ υψηλές τιμές τις ώρες αιχμής», τόνισε, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση αεριοστροβιλικών μονάδων ή/και μπαταριών σε αυτές τις περιοχές θα μπορούσε να καλύψει αποτελεσματικά τις ανάγκες ζήτησης και να μειώσει τις τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα, σχολίασε την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτερη εφαρμογή μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι «υπάρχει διαθέσιμη φθηνότερη ενέργεια στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά λόγω της δομής της αγοράς δεν καταφέρνει να ρέει προς τις χώρες του Νότου». Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων διασυνδέσεων και η επένδυση σε νέες υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση ενός πιο ανθεκτικού και αποτελεσματικού ενεργειακού συστήματος.
Κλείνοντας, ο Γιώργος Στάμτσης υπογράμμισε τη σημασία των συντονισμένων δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι καταναλωτές στη ΝΑ Ευρώπη έχουν άμεση ανάγκη από λύσεις που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας και θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της συνεργασίας, της διαφάνειας και της στοχευμένης δράσης», δήλωσε, καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.
Διαβάστε ακόμη