Έντονο ενεργειακό «χρώμα» έχει η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας που πραγματοποιείται σήμερα (Δευτέρα 13 Ιανουαρίου) στην πόλη Αλ Ούλα, υπό την προεδρία του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό ΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη να δίνει το παρών στην ελληνική αποστολή.

Η ενέργεια, μαζί με τις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στο επίκεντρο της διμερούς συνεργασίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε περίοδο σύσφιξης των σχέσεων της με σειρά κομβικών «παικτών» στη «σκακιέρα» της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας να αναδειχθεί σε πόλο σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή -καθώς διαμορφώνονται νέες ισορροπίες στον απόηχο των εξελίξεων στη Συρία- καθώς και σε «σημείο επαφής» του αραβικού κόσμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πλέον «ώριμο» πεδίο εξειδίκευσης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, Saudi Greek Interconnection που ωριμάζει η ομώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού που έχουν συστήσει οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας των δύο χωρών,  ΑΔΜΗΕ και National Grid. Το SPV έχει ήδη προχωρήσει στην ανάθεση των μελετών σκοπιμότητας που αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2025. Η πρόοδος του έργου συζητήθηκε και κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν την εβδομάδα που πέρασε ο κ. Σκυλακάκης με τον Σαουδάραβα ομόλογό, στην οποία επιβεβαιώθηκε επίσης και το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων για σύμπραξη με την Ελλάδα στο πεδίο του καθαρού υδρογόνου, με το βλέμμα στην εξαγωγή προς την Ευρώπη του πράσινου υδρογόνου που θα προέρχεται από τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στον κόσμο που βρίσκεται σε ώριμη κατασκευαστική φάση, με προοπτική θέσης σε εμπορική λειτουργία στα τέλη του 2026.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για δημιουργία μεγάλων «λεωφόρων» μεταφοράς όχι μόνο πράσινης ενέργειας, αλλά και δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής -με την Ελλάδα ως κεντρικό κόμβο- εντάσσονται και τα projects East to Med Data Corridor (EMC) και το σχέδιο για δημιουργία ενός νέου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία. Όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα στην Αλ Ούλα, μαζί με τα σχέδια διμερούς συνεργασίας στις ΑΠΕ, στον τομέα ενεργειακής εξοικονόμησης καθώς και  στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Να σημειωθεί ότι για κάθε πεδίο συνεργασίας έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίες με συμμετοχή εκπροσώπων και των δυο χωρών και των αρμόδιων κατά περίπτωση φορέων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΔΕΥΕΠ, κλπ.) με στόχο την ωρίμανση επιμέρους projects.

Διαβάστε ακόμη