Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης χαρακτήρισε «φούσκα» τη συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ, καθώς αυτές «είναι και θα παραμείνουν δημοτικές επιχειρήσεις», τόνισε, μιλώντας στη Βουλή. Σημείωσε ότι η πραγματική πρόκληση αφορά τις μεγάλες απώλειες νερού στα δίκτυά τους, οι οποίες συνεπάγονται σπατάλη πολύτιμων πόρων και αυξημένο κόστος άντλησης, καθώς το νερό αντλείται με ηλεκτρικό που συχνά παραμένει απλήρωτο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να στηρίξει τις ΔΕΥΑ, θέτοντας ωστόσο κάποιες δεσμεύσεις. Μία από αυτές είναι η διαχειριστική επάρκεια, η οποία προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και ελέγχεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Επιπλέον, παρέχεται κίνητρο για όσες ΔΕΥΑ επιθυμούν να προχωρήσουν σε συνενώσεις, οι οποίες θα λάβουν αυξημένη βοήθεια.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρέχει ήδη μια «τεράστια ενίσχυση» ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή σε κακοδιαχείριση ή σε περιπτώσεις όπου δεν γίνονται κανονικές εισπράξεις, μεταφέροντας το οικονομικό βάρος στους πολίτες άλλων περιοχών.
Κλείνοντας, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η τροπολογία δεν αφορά υποχρεωτικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ, αλλά δίνει τη δυνατότητα για προαιρετικές συνενώσεις, όπως ήδη προβλέπει η νομοθεσία. Ο στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να εξασφαλιστεί η κανονικότητα στη λειτουργία των ΔΕΥΑ, με κανονικούς ρυθμούς είσπραξης, διαχειριστική επάρκεια και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σκυλακάκης: Οι άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί δεν πρόκειται να ανακληθούν
Όσον αφορά την τροπολογία του ΝΟΚ, ο κ. Σκυλακάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του εξηγώντας ότι η τροπολογία εφαρμόζει άμεσα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με βάση αυτήν, δεν θα μπορούν πλέον να εκδίδονται άδειες κατά παρέκκλιση του ΝΟΚ, γεγονός που σταματά τις συγκεκριμένες πρακτικές.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, τα όποια κίνητρα θα πρέπει να μεταφερθούν στα Τοπικά Πολεοδομικά Διατάγματα, και αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό όταν υπάρξει η πλήρης απόφαση του ΣτΕ και προχωρήσει η συνολική νομοθέτηση. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί δεν πρόκειται να ανακληθούν.
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε ένα παράδοξο σημείο της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο μιλά για «έναρξη εργασιών» χωρίς όμως να ορίζει με ακρίβεια τι συνιστά έναρξη εργασιών. Αυτό δημιουργεί αντικειμενικά προβλήματα, καθώς η έναρξη των εργασιών δεν προσδιορίζεται πλέον με δήλωση στην πολεοδομία, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Στη συνέχεια, σημείωσε ότι έχουν ήδη υπάρξει ερμηνείες από κάποιους δήμους σχετικά με την απόφαση. Ο υπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί κάθε δήμος να ερμηνεύει μόνος του την απόφαση, ιδιαίτερα όταν ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί με βάση τον ΝΟΚ ξεπερνά τις 14.000. Πίσω από αυτές τις άδειες, είπε, βρίσκονται δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που επηρεάζονται άμεσα.
Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι τώρα, μετά από 12 χρόνια, η αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ ανακαλύπτεται από το ΣτΕ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα για όσους είχαν εκδώσει άδειες με πλήρη νομιμότητα.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι είναι αδιανόητο να τιμωρούνται οι πολίτες που κινήθηκαν νόμιμα εξαιτίας ενός σφάλματος του κράτους, σε μια χώρα όπου έχουν ήδη νομιμοποιηθεί εκατομμύρια πολεοδομικές παραβάσεις. «Δεν μπορεί να τιμωρείται η νομιμότητα και ταυτόχρονα να υπάρχει ανοχή στην παρανομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όπως επίσης προφανώς δεν μπορούμε να πάμε να αφήσουμε κάθε δήμο να θεσμοθετήσει διαφορετική έναρξη εργασιών. Αυτό θα είναι το απόλυτο πολεμικό χάος», τόνισε ο υπουργός.
Συνοψίζοντας, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι όποιος ξεκινήσει εργασίες χωρίς να γνωρίζει την πλήρη απόφαση του ΣτΕ, αναλαμβάνει το ρίσκο, καθώς υπάρχει πιθανότητα αυτές οι εργασίες να κριθούν άκυρες. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την επιβολή ενός «πολεοδομικού χάους», με διαφορετικές ερμηνείες της έναρξης εργασιών από κάθε δήμο. Τέλος, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει οριστικά για το ζήτημα μόλις εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.
Διαβάστε ακόμη