Η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Energy σχεδιάζει να ξεκινήσει δύο νέες γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ στις αρχές του επόμενου έτους, όπως ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τζον Άρντιλ. Σύμφωνα με το κυπριακό μέσο «Φιλελεύθερος», ο κ. Άρντιλ συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου. Ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το κοίτασμα στο τεμάχιο 5 μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία που θα ανοίξει νέους, διαφορετικούς δρόμους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Άρντιλ είπε ότι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, για δύο νέες γεωτρήσεις νωρίς το 2025 στα τεμάχια 5 και 10, προς αναζήτηση νέων πόρων φυσικού αερίου «για να υποστηρίξουμε την ταχεία ανάπτυξη τόσο για την ξηρά, όσο και για την οικιακή παροχή αερίου και, ενδεχομένως, για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ετοιμάζεται σχέδιο για το Γλαύκος και σε ερώτηση εάν μέρος αυτού του σχεδίου περιλαμβάνει αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ή οπουδήποτε αλλού και για πόσες ποσότητες, ο κ. Άρντιλ είπε ότι μίλησαν για τα σχέδια γεώτρησης «που είναι τα πρώτα βήματα για να κατανοήσουμε ποιοι πόροι υπάρχουν και, στη συνέχεια, μόλις το μάθουμε αυτό – γύρω στα μέσα του 2025 – τότε θα είμαστε σε καλή θέση να εξετάσουμε διαφορετικές επιλογές ανάπτυξης και διαφορετική απορρόφηση».

Οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Παπαναστασίου

Στις δικές του δηλώσεις, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, σημείωσε ότι έγινε μία ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους εκπροσώπους της Exxon Mobil για τα επόμενα βήματα όσον αφορά το γεωτρητικό πρόγραμμα. Διευκρίνισε ότι η πρόκειται περί κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει και η Qatar Energy και είναι διαχειρίστρια εταιρεία η Exxon Mobil. Το γεωτρητικό πρόγραμμα, σημείωσε, αφορά δύο ορόσημα: το πρώτο είναι μέσα Ιανουαρίου, όταν θα γίνει η πρώτη γεώτρηση στο βυθοτεμάχιο 5 και αφορά την γεώτρηση «Ηλέκτρα» και μία δεύτερη γεώτρηση, η οποία θα είναι δίπλα από τον «Γλαύκο» και αφορά τον «Πήγασο», «ο οποίος θα είναι μία ξεχωριστή γεώτρηση ανεξάρτητη από το «Γλαύκο». «Ανάλογα με τα ευρήματα της πρώτης γεώτρησης στο βυθοτεμάχιο 5, θα αποφασίσει η εταιρεία με τον ποιο τρόπο θα εμπορικοποιήσει το συγκεκριμένο κοίτασμα και ελπίζουμε ότι το κοίτασμα θα είναι κάτι το οποίο θα ανοίξει ορίζοντες διαφορετικούς από τους συνήθεις», δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου.

Όσον αφορά τον «Πήγασο», είπε, «είναι μία γεώτρηση η οποία σχετίζεται πολύ με το πώς θα αναπτυχθεί ο «Γλαύκος». Εάν είναι και αυτή επιτυχής, τότε η προσπάθεια θα είναι να συνδεθούν με κάποιον τρόπο με υποδομές, ο «Γλαύκος» και ο «Πήγασος» ώστε να αναπτυχθούν παράλληλα και τα δύο, «και εννοείται ότι βρίσκονται και σε διαβούλευση με την ENI, διότι όλα αυτά τα κοιτάσματα δηλαδή «Κρόνος», πιθανώς ο «Πήγασος» και ο υφιστάμενος «Γλαύκος» να μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα και από κοινού μέσα από κάποιες συνέργειες».

Σε ερώτηση σε ποιες συνέργειες αναφέρεται νοουμένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί σε συνέργειες με εταιρείες από τον Περσικό Κόλπο, ο κ. Παπαναστασίου διευκρίνισε ότι οι συνέργειες τις οποίες ανέφερε αφορούν στα υφιστάμενα κοιτάσματα. «Το ενδιαφέρον στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος είναι από τελείως ανεξάρτητες εταιρείες για πιθανόν νέο αδειοδοτικό κύκλο», είπε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για το τι εννοούσε ότι θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες, ο Υπουργός είπε ότι ανάλογα με τα ευρήματα μετά από τις δύο γεωτρήσεις, «καταλαβαίνετε ότι αν οι ποσότητες είναι ικανοποιητικές, πλέον, αλλάζει το σκηνικό και αλλάζοντας το σκηνικό σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί, όπως είπε και ο κύριος Αρντίλ, κάτι το οποίο να έχει υγροποίηση επί του κοιτάσματος ή μπορεί να υπάρχει και κάτι χερσαίο στην Κύπρο».

Διαβάστε ακόμη