Τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης, αλλά και οι προκλήσεις στον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση πράσινων επενδύσεων απασχόλησαν, επίσης, το συνέδριο «GreenDealGreece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στη θεματική ενότητα «Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Επενδύσεις για Βιώσιμη Ανάπτυξη», υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Μάρθας Λεκάκου, εξέτασαν όλα όσα συμβαίνουν στον τομέα των επενδύσεων, εστιάζοντας αφενός στην πληθώρα των χρηματοδοτικών εργαλείων, αφετέρου στις προκλήσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Κι όλα αυτά, ενόσω ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαίος.

Γ. Ζερβός: Τα 2/3 του προηγούμενου ΕΣΠΑ στις ΜμΕ

Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ – ΤΣ – ΕΚΤ, Γιώργος Ζερβός, επισήμανε ότι από το τρέχον ΕΣΠΑ αυτήν την στιγμή έχει δεσμευτεί και εκταμιευτεί ένα ποσό 1,65 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ, κάτι το οποίο δείχνει τη στόχευση που υπάρχει. Άλλωστε, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο ΜμΕ. Ως παράδειγμα, επικαλέστηκε την περίοδο 2014 – 2020, κατά την οποία τα 2/3 των ΑΦΜ των εν λειτουργία ΜμΕ ενισχύθηκαν μέσω των δράσεων επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους στη βάση της εξασφάλισης της αειφόρας μετάβασης.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως εξήγησε, διασφαλίζουν τις επενδύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εξάλλου, ο Γιώργος Ζερβός υπογράμμισε ότι απαιτούνται αποφασιστικές επενδύσεις, που θα είναι στοχευμένες και θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. «Πρέπει να δούμε αν ο σχεδιασμός του υπουργείου έχει μεταφραστεί σε αποτελέσματα», πρόσθεσε. Πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόβλημα των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για εντατικοποίηση των διαδικασιών.

Ο. Καβαλάκης: Πολύτιμος εταίρος το ΤΕΕ

Στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης εστίασε ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ορέστης Καβαλάκης, ο οποίος σημείωσε ότι έχουμε 22 μήνες μέχρι να υποβάλλουμε το τελευταίο αίτημα πληρωμής. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχουν περισσότερα από 180 ορόσημα. «Είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα», σχολίασε. Υποστήριξε ότι έχουμε συγκεκριμένο χρόνο, καθώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χρονοδιάγραμμα. «Χρειαζόμαστε συνεννόηση, κάτι που δεν είναι δεδομένο. Συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων, μεταξύ των φορέων υλοποίησης» συνέχισε. Σ’ αυτό το σημείο έκανε ειδική μνεία στο ΤΕΕ ως φορέα δημοπράτησης, τον οποίο χαρακτήρισε ως πολύτιμο εταίρο των υπουργών και του Ταμείου σ’ αυτό το εγχείρημα.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε έτοιμος για την κατάθεση του 5ου αιτήματος πληρωμής, σημειώνοντας με νόημα ότι μόλις 4-5 χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη καταθέσει το 5ο αίτημα πληρωμής. Το επικείμενο αίτημα μεταφράζεται για την Ελλάδα σε συνολικούς πόρους 3,6 δισ. ευρώ. «Έχουμε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι» επανέλαβε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έχει πάρει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για να βγάλει πολλά έργα. «Όλοι μαζί θα πρέπει να δουλέψουμε σε ρυθμούς που δεν έχει ξαναγίνει», κατέληξε.

Π. Σταμπουλίδης: Άσκοπες οι προσφυγές στη δικαιοσύνη

Τα απτά αποτελέσματα του ΤΑΙΠΕΔ χαιρέτισε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος υποστήριξε ότι από το 2022 έχουν δημοπρατηθεί 530 διαγωνισμοί, αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ. Στα τέλη του Νοεμβρίου, επίσης, θα έχουμε τον διαγωνισμό για τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ, συνέχισε, εκτιμώντας ότι έως τον Ιανουάριο θα μπορούμε να καλέσουμε τον ανάδοχο για δημοπράτηση.

Με δεδομένο ότι το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην τελική ευθεία, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης ζήτησε να μην υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού στην παραγωγή συμβάσεων, αν και δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για αγκυλώσεις και καθυστερήσεις που αφορούν κυρίως τις δικαστικές περιπέτειες. «Η αγορά θα πρέπει να συνεργαστεί και να αποφύγει τις προσφυγές, γιατί είναι ανούσιες, άσκοπες και στο τέλος αντιεθνικές», σχολίασε. Ταυτόχρονα, εξήρε τη συμβολή του Ν.44/12 στα βήματα προόδου για την υλοποίηση των δημόσιων συμβάσεων, αν και επεσήμανε την ανάγκη θέσπισης ειδικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες συμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να κινούνται σε άλλους ρυθμούς.

Τ. Ιωσηφίδης: Πολλά εργαλεία δεν τα γνωρίζει η αγορά

Στην πληθώρα των χρηματοδοτικών εργαλείων, πολλά εκ των οποίων η αγορά δεν τα γνωρίζει, επέλεξε να εστιάσει ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών, Επικεφαλής Τομέα Ενέργειας & Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στην ΕΥ (ERNST & YOUNG). «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολλά και εξειδικευμένα […]. Υπάρχουν πολλά πράγματα πέραν όσων περνούν από τα ραντάρ της ελληνικής οικονομίας. Σκοπός είναι να ενημερώσουμε την αγορά για τις επιλογές που έχει» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Συγχρόνως, επεσήμανε τη σημασία των επενδύσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΣΔΙΤ, τα οποία πλέον αξιοποιούνται και σε νέους τομείς, όπως τα αρδευτικά έργα, τα φράγματα κ.α. Επιπλέον, επικεντρώθηκε στις μεγάλες προοπτικές που διαθέτει η χώρα, ώστε να μετατραπεί πρωτίστως σε ενεργειακό hub και δευτερευόντως σε διαμετακομιστικό hub. Προφανώς υπάρχουν προκλήσεις, παραδέχθηκε βέβαια, παραπέμποντας στα υψηλά επιτόκια, στα σφιχτά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και στην έλλειψη μιας κουλτούρας προετοιμασίας για τα επενδυτικά προγράμματα. Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι επίσης ένα υπαρκτό φαινόμενο, το οποίο αφορά τόσο τους μηχανικούς, όσο και τις πιο εξειδικευμένες ειδικότητες. Όσον αφορά τον κατακερματισμό της επιχειρηματικότητας, διευκρίνισε ότι το να έχουμε πολλές ΜμΕ είναι καλό. Το πρόβλημα είναι το μίγμα, καθώς έχουμε αρκετές πολύ μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεσαίες.

Διαβάστε ακόμη