Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι γύρισαν τα ρολόγια τους μια ώρα πίσω. Αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι θα απολαμβάνουμε περισσότερο φως το πρωί, αλλά και ότι οι νύχτες θα σκοτεινιάζουν γρηγορότερα. Το ζήτημα της αλλαγής ώρας απασχολεί εδώ και χρόνια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησής της, κυρίως λόγω των περιορισμένων ωφελειών για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με το Euronews, η θερινή ώρα εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την εξοικονόμηση άνθρακα. Αν και η αλλαγή αυτή καταργήθηκε μετά τον πόλεμο, επανήλθε τη δεκαετία του 1980, όταν η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έκανε την εξοικονόμηση πόρων επιτακτική ανάγκη. Από το 2002, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεούνται να προσαρμόζουν τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου.
Η επίδραση της αλλαγής ώρας στην εξοικονόμηση ενέργειας
Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η θερινή ώρα έχει ελάχιστη επίδραση στην κατανάλωση ενέργειας. Στην Ιταλία, μια μελέτη εκτίμησε ότι αν η αλλαγή της ώρας καθυστερούσε μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 70 εκατομμύρια ευρώ σε καύσιμα. Παρομοίως, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Charles στην Πράγα διαπίστωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στη Σλοβακία λόγω της θερινής ώρας ανήλθε μόλις στο 0,8% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια μελέτη το 1975 κατέδειξε ότι η θερινή ώρα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 1%. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι φυσικές ζώνες ώρας, που είναι πιο κοντά στον ηλιακό χρόνο, θα μπορούσαν να ευθυγραμμίσουν καλύτερα τις καθημερινές ανάγκες φωτισμού και θερμοκρασίας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
Το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε εκ νέου την πρόταση για την κατάργηση των αλλαγών ώρας. Η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικής αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννα Καβατσίνι, κάλεσε τα κράτη-μέλη να βρουν μια κοινή λύση, αλλά η κατάσταση παρέμεινε αβέβαιη. Η θερινή ώρα φαίνεται να έχει υποχωρήσει στην ατζέντα, παρά τις προτάσεις για την εφαρμογή μόνιμων ζωνών ώρας που θα ταιριάζουν καλύτερα στις φυσικές συνθήκες και θα βοηθήσουν στην υγεία και την ευημερία των πολιτών.
Διαβάστε ακόμη