Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Πράσινη Καινοτομία και την Κυκλική Οικονομία GR-I-CE 2024, (1st International Conference on Green Innovation and Circular Economy) που έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Συγκέντρωσε συνολικά 170 συνέδρους από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων, πανεπιστημίων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και νεοφυών επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή υπευθύνων λήψης αποφάσεων. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 48 ερευνητικές εργασίες, και διεξήχθησαν 11 πάνελ συζητήσεων με τη συμμετοχή 52 εκπροσώπων από τον κλάδο της πράσινης καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τελετών του ιστορικού κτιρίου Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του GR-I-CE 2024, Κάτοχο της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του ΕΜΠ και Αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε τους στόχους του συνεδρίου. Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου, τόνισε τον ηγετικό ρόλο του Πολυτεχνείου στην προώθηση της αειφορίας, και ο εκπρόσωπος της UNESCO, Γεώργιος Κουμουτσάκος, επεσήμανε τη σημασία διεθνών συνεργασιών για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Οι κεντρικές ομιλίες από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, όπως ο Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός και ο Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ανέδειξαν τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης και την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία και δράση. Ο Καθηγητής Ζερεφός παρουσίασε επιστημονικά δεδομένα για τα σενάρια της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο Καθηγητής Συνολάκης υπογράμμισε τον ρόλο της πράσινης καινοτομίας ως μέσο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, μέσω καινοτόμων συστημάτων που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στον επιχειρηματικό τομέα όσο και στην καθημερινή ζωή.

Το συνέδριο ήταν δομημένο γύρω από τέσσερις πυλώνες:

  1. Ακαδημαϊκός Πυλώνας: Παρουσιάστηκαν ερευνητικές εργασίες υψηλής ποιότητας, οι οποίες εστίασαν στις τελευταίες εξελίξεις στην κυκλική οικονομία και την πράσινη καινοτομία. Αυτές οι εργασίες έθεσαν τα θεμέλια για μελλοντικές καινοτομίες, που θα προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  2. Πυλώνας Επιχειρηματικότητας: Επαγγελματίες του κλάδου μοιράστηκαν πρακτικές και γνώσεις για τη βιωσιμότητα, τις πράσινες επενδύσεις, και τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Αυτή η συνεργασία της επιστήμης με την αγορά δημιούργησε γόνιμο έδαφος για ανταλλαγή εμπειριών και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.
  3. Πυλώνας Πράσινης Καινοτομίας: Στο πλαίσιο της ECOINNOVATION, πράσινες νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις που αναδιαμορφώνουν τα όρια της βιώσιμης ανάπτυξης, προβάλλοντας πρωτοβουλίες που ενσωματώνουν την κυκλική οικονομία και την επιχειρηματική καινοτομία.
  4. Πολιτιστικός Πυλώνας: Υπογραμμίστηκε η σύνδεση της βιωσιμότητας με τον πολιτισμό, τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Στη διάρκεια των συζητήσεων, θεσμικοί φορείς, πανεπιστήμια, ΜΜΕ, ΜΚΟ και επιχειρήσεις εξέτασαν τις προκλήσεις και ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης. Παράλληλα, το συνέδριο φιλοξένησε εκδηλώσεις στρογγυλής τραπέζης, που οργανώθηκαν από σημαντικούς φορείς, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος, καθώς και ειδικές συνεδρίες από το InCommon, το SOFFA, και το Ίδρυμα Χατζηγάκη.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες όπως το GAEA Challenge, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα πράσινης καινοτομίας, που ενθαρρύνει την eco-επιχειρηματικότητα προσφέροντας χρηματοδοτικές ευκαιρίες σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου είχε χαρακτήρα χαλάρωσης και δικτύωσης, με πολιτιστικές και ιστορικές περιηγήσεις στην Ακρόπολη και το Σούνιο, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να απολαύσουν την πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό τοπίο της Ελλάδας.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την διοργάνωση της Έδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την Mantis Beyond Innovation, και με την πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΡΑΑΕΥ.

Το GR-I-CE 2024 αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό για την προώθηση της πράσινης καινοτομίας και της κυκλικής οικονομίας, προσφέροντας ουσιαστική πλατφόρμα για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη