Οι βασικοί άξονες της λύσης που δρομολογήθηκε για να συνεχιστεί η τηλεθέρμανση των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Αμύνταιο), με βασικό άξονα την αποπληρωμή του συσσωρευμένου χρέους ύψους 129 εκατ. ευρώ των Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης -κυρίως της Πτολεμαϊδας- προς τον πάροχο της υπηρεσίας που είναι η ΔΕΗ παρουσιάστηκαν πριν λίγο σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, των δημάρχων των τριών πόλεων και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Η συμφωνία έχει επικυρωθεί από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου αλλά για να τεθεί σε ισχύ θα απαιτηθεί και νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης εξηγώντας το πνεύμα της συμφωνίας, η βασική στόχευση ήταν να ρυθμιστούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, να ρυθμιστεί η τιμή τηλεθέρμανσης για το μέλλον «με τιμές πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις περιοχές που δεν έχουν τηλεθέρμανση». Μέσω δε μιας πολύπλοκης φόρμουλας με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, διασφαλίζεται  το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί τηλεθέρμανση με ανταγωνιστικό κόστος για τους τελικούς καταναλωτές, τόσο για την υφιστάμενη περίοδο (κατά την οποία η θερμική ενέργεια παρέχεται από ηλεκτρολέβητες) όσο και για τα επόμενα χρόνια, από την έναρξη της θερμικής περιόδου του 2026 και εφεξής όταν ο προγραμματισμός της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ προβλέπει ότι η τηλεθέρμανση θα παρέχεται από τη νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ της Καρδιάς, μια επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ,  τα έργα για την οποία όμως δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Όπως υπολόγισε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, το κόστος της συμφωνίας -που θα καλυφθεί από 8-9 διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης- σε όρους καθαρούς παρούσας αξίας είναι αντίστοιχο με το ύψος της συσσωρευμένης οφειλής, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι χάρη στη συμφωνία αποτρέπεται η δημιουργία χρέους της τάξης των 70 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία.

Όπως έγραψε νωρίτερα και το energygame.gr, το χρέος των 120 εκατ. ευρώ περίπου θα «σπάσει» στα τρία. Το ένα τρίτο δηλαδή θα καλυφθεί από το ΥΠΕΝ (μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης), το ένα τρίτο από τα έσοδα που εισπράττουν οι Δήμοι μέσω του τέλους ΑΠΕ στις συγκεκριμένες περιοχές και το ένα τρίτο θα το διακανονίσει η ΔΕΗ, υπό την αίρεση των εμπρόθεσμων πληρωμών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθέρμανσης στις νέες συμβάσεις που θα συναφθούν.

Στο σκέλος που αφορά τη κάλυψη των οφειλών από τους δήμους με τηλεθέρμανση, η συμμετοχή τους στη συμφωνία θα αφαιρείται από το ποσό που δικαιούνται να λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι ΟΤΑ μέσω του τέλους ΑΠΕ στις εν λόγω περιοχές. Στη προκειμένη περίπτωση θα απαιτηθεί ρύθμιση στη Βουλή για τροποποίηση του νόμου που αφορά το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου έκανε λόγο για μια συμφωνία που εξυπηρετεί πέντε στόχους:

  1. Να διακανονιστούν οι πληρωμές των  υφιστάμενων υποχρεώσεων
  2. Να γίνουν βιώσιμες οι τηλεθερμάνσεις χωρίς νέες οφειλές
  3. Να συμβολαιοποιηθούν τα έργα σχεδιασμού για τη νέα ΣΗΘΥΑ
  4. Να καλυφθούν οι θερμικές ανάγκες  των κατοίκων Πτολεμαϊδας, Κοζάνης, Αμυνταίου σε  ανταγωνιστικό κόστος
  5. Να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλα τα έργα διασύνδεσης των τηλεθερμάνσεων με τη νέα ΣΗΘΥΑ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι  δρομολογούμενη λύση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των τηλεθερμάνσεων τόσο στο ενδιάμεσο διάσημα όσο και όταν υλοποιηθεί η τελική λύση (ΣΗΘΥΑ),  προσθέτοντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσουν γρήγορα όλα τα έργα ώστε «σε δυο χρόνια να έχουμε τελική λύση πλήρως υλοποιημένη». Κατέληξε δε ότι με τη συμφωνία «ελπίζω να βάλουμε πίσω μας ένα μεγάλο πρόβλημα ώστε να δούμε με ηρεμία τι μπορούμε να κάνουμε για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας», τονίζοντας ότι η Επιχείρηση δρομολογεί μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή πέρα από τα φωτοβολταϊκά, όπως έργα αντλησιοταμίευσης, ενώ ειδική μνεία έκανε και στον σχεδιασμό για τα data centers που μπορεί να καταλάβουν και τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Η συμφωνία διευθέτησης θεμάτων τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας για την επόμενη 20ετία, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους εμπλεκόμενους φορείς, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν στους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου και συγκεκριμένα στις ακόλουθες επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης:

– Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ – Δήμος Εορδαίας)

– Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ)

– Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ)

– Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας

Οι 4 στόχοι

Στο πλαίσιο αυτής, τίθενται τέσσερις βασικοί στόχοι:

  1. Ο διακανονισμός αποπληρωμής υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχουν οι παραπάνω δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης προς τη ΔΕΗ
  2. Η εξασφάλιση βιωσιμότητας τηλεθερμάνσεων
  3. Η συμβολαιοποίηση και έναρξη υλοποίησης των έργων σχεδιασμού για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή της τηλεθέρμανσης
  4. Η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης στο κοινό διαδημοτικό δίκτυο τηλεθέρμανσης.

Στην εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας συμμετείχαν:

  • Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης
  • Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου
  • Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης
  • Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης
  • Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Αμανατίδης
  • Ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης
  • Ο Δήμαρχος Εορδαίας, κ. Παναγιώτης Πλακεντάς
  • Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Γιάννης Λιάσης

Το παρών έδωσαν, επίσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Παναγιώτης Ματιάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ, κ. Δημήτρης Καρακασίδης και ο Πρόεδρος της ΔΕΤΕΠΑ, κ. Ευθύμης Χαριτίδης, καθώς και βουλευτές από την περιοχή της Κοζάνης και της Φλώρινας.

Ειδικότερα όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας, θα διατεθούν 43 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -συγκεκριμένα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΤΗΠ (37 εκατ. ευρώ), της ΔΕΥΑΚ (5,5 εκατ. ευρώ) και της ΔΕΤΕΠΑ (0,5 εκατ. ευρώ). Οι υπόλοιπες οφειλές θα αποπληρωθούν σταδιακά με παρακράτηση μέρους του ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ κάθε Δήμου (κατά 80% για το τέλος που αποδίδεται στους Δήμους και κατά 20% για το τέλος που αποδίδεται στους δημότες). Επιπροσθέτως, η Δ.Ε.Η. αναλαμβάνει το 1/3 των οφειλών της ΔΕΤΗΠ.

Ακόμη προβλέπεται οικονομική ενίσχυση στο κόστος προμήθειας θερμικής ενέργειας για τη μεταβατική περίοδο (μέχρι την πλήρη απολιγνιτοποίηση, μέσω ένταξης σε λειτουργία του σταθμού Συμπαραγωγής Hλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης -ΣΗΘΥΑ) για τη ΔΕΤΗΠ και τη ΔΕΥΑΚ, ώστε η τηλεθέρμανση να παρέχεται στους καταναλωτές με σταθερή τιμή προμήθειας 32 € ανά θερμική μεγαβατώρα.

Σε περίπτωση που το πραγματικό κόστος προμήθειας ξεπερνά τα 32 €/MWhth και κυμαίνεται μέχρι τα 43 €/MWhth, προβλέπεται κάλυψη του διαφορικού κόστους από:

  • πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (3 εκατ. €)
  • πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, με εντός 15ετίας ανάκτηση ποσών από τους ΚΑΠ των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης
  • παρακρατούμενα ποσά από το αναλογούν επίδομα θέρμανσης των ωφελούμενων μη ευάλωτων δημοτών των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης (με ετήσια παρακράτηση του 20% του επιδόματος για μία τετραετία).

Σε περίπτωση που το πραγματικό κόστος προμήθειας ξεπερνά τα 43 €/MWhth προβλέπεται κάλυψη του πρόσθετου διαφορικού κόστους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τέλος, υπάρχει πρόνοια για πρόσθετη ενίσχυση από τον ΕΛΑΠΕ σε σταθμούς ΣΗΘΥΑ που θα παρέχουν θερμική ενέργεια στο δίκτυο Τηλεθέρμανσης της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να παρέχεται σταθερή τιμή προμήθειας στους πελάτες θερμικής ενέργειας μέσω:

  • επιδότησης για σταθερή μείωση τιμής προμήθειας, ύψους 2,90 €/MWhth
  • κάλυψης τυχόν πρόσθετου μεταβλητού κόστους, με κατάλληλη μεθοδολογία υπολογισμού της απαιτούμενης ενίσχυσης και μέγιστη κάλυψη ύψους 7,5 εκατ. το χρόνο.

Διαβάστε ακόμη