Σήμερα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο ΥΠΕΝ θα παρουσιαστεί η συμφωνία για την τηλεθέρμανση Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου μετά από τη θετική κατάληξη των δύσκολων διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου, της ΔΕΗ, των ενεργειακών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο δρόμος για την εφαρμογή της συμφωνίας άνοιξε, με την έγκρισή της από τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων – ομόφωνα από το Δ.Σ Αμυνταίου και κατά πλειοψηφία από τα Δ.Σ. Κοζάνης και Εορδαίας – ενώ για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Κυριακή (20 Οκτωβρίου)

«Δίκαιη» η συμφωνία για την τηλεθέρμανση κατά τον κ. Αμανατίδη

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, χαρακτήρισε τη Συμφωνία «δίκαιη», καθώς το μεγάλο χρέος των 129 εκατ. ευρώ, προς τη ΔΕΗ, από τους Δημοτικούς Φορείς Διαχείρισης της Τηλεθέρμανσης, επιμερίσθηκε κατά τρόπο που οι πολίτες θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος θέρμανσης, κατοικιών και επιχειρήσεων, αν και αυξημένο, επωφελούμενοι και από το επίδομα τηλεθέρμανσης, το οποίο πιθανότατα θα είναι μειωμένο.

Η μεγάλη αυτή οφειλή των 129 εκατ. ευρώ μοιράσθηκε στα τρία. Το 1/3 θα καλυφθεί από το ΥΠΕΝ και τον κρατικό προϋπολογισμό, το 1/3 θα διαγραφεί, θα χαριστεί από τη ΔΕΗ και, το υπόλοιπο 1/3, θα καλυφθεί από τις τοπικές κοινότητες, αυστηρά αυτές μόνο που έχουν τηλεθέρμανση και όχι από το σύνολο των δημοτών, αυτών των τριών Δήμων.

Για να καλυφθούν τα χρέη των Φορέων Διαχείρισης, θα χρησιμοποιηθεί και ποσοστό των εσόδων από το τέλος ΑΠΕ των περιοχών με τηλεθέρμανση.
Τονίζεται ότι τα χρέη των ΔΕΤΗΠ και ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με γνωρίζοντες, δεν οφείλονται μόνο στην απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο θερμικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και σε διαχειριστικές ανεπάρκειες των Φορέων, όπως και στο «πάγωμα» των τιμών στον καταναλωτή, πολιτική που δεν ακολουθήθηκε στον Δήμο Αμυνταίου, ο οποίος είχε προ διετίας προχωρήσει σε αύξηση του τιμολογίου του και, έχει τη μικρότερη οφειλή προς τη ΔΕΘ ( σ.σ. 1,6 εκατ.)

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις πλέον θα πληρώνουν στη ΔΕΗ, 32 ευρώ/ΜW, αντί 8 ευρώ, τιμή όμως στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται το κόστος δικαιωμάτων CO2, που όφειλαν και προηγούμενα να καταβάλλουν ( σ.σ. ΔΕΥΑΚ). Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο χρέος βαρύνει τη ΔΕΤΗΠ της Πτολεμαΐδας καθώς η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, από τότε που η περιοχή προμηθεύεται θερμική ενέργεια από ηλεκτρολέβητες (λόγω παύσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ), τίναξε το κόστος από τα 9 εκατ. ευρώ, στα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στην παρούσα φάση το κρίσιμο θέμα, μετά την επισφράγιση της Συμφωνίας , είναι, η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ στους χώρους του ΑΔΗΣ Καρδίας, όπως και των αγωγών που θα συνδέουν τη μονάδα με την Κοζάνη και τις τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου. Πρόκειται για επένδυση 75 εκατ. που αναλαμβάνει η ΔΕΗ και η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το Οκτώβριο του 2026 (έναρξη ψυχρής περιόδου), σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας έχει βρεθεί μία χρυσή τομή για να συνεχισθεί η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, μία συμφωνία βιώσιμη σε βάθος 15ετίας τουλάχιστον. Στο μεσοδιάστημα τα έργα πρέπει να τρέξουν καθώς τέλος του 2025 κλείνουν οι μονάδες της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ μέχρι τον Μάϊο του 2026 θα συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» και στη συνέχεια η θερμική ενέργεια θα προέρχεται από την καύση φυσικού αερίου και, σε επόμενη φάση, πιθανώς και από ΑΠΕ.

Διαβάστε ακόμη