Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Την τριμερή σύνοδο απασχόλησαν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν για την πρόοδο του έργου κοινού ευρωπαϊκού και γαλλικού ενδιαφέροντος Great Sea Interconnector.

Συζητήθηκε ακόμη η ατζέντα της συνάντησης της MED9 της 11ης Οκτωβρίου, που θα διεξαχθεί στην Πάφο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης © ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης © ΑΠΕ ΜΠΕ

Το ενδεχόμενο διασύνδεσης Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Σαουδάραβα Υπουργό Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, την εμβάθυνση των διμερών  σχέσεων και τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράζει ευχαριστίες για την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον Σαουδάραβα Υπουργό Εξωτερικών το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο είναι η τρίτη χώρα του αραβικού κόσμου που εκδηλώνει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μεγάλο αυτό έργο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Εκφράστηκε, επίσης, η κοινή δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών σε στρατηγικό επίπεδο και επισημάνθηκε το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας οι οποίες θα είναι αμοιβαίως επωφελείς.

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Badr Abdelatty είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, ο οποίος εδράζεται στους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και την αμοιβαία βούληση για εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι κύριοι Γεραπετρίτης και Abdelatty, συζήτησαν στη συνέχεια για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στην πρόοδο του έργου GREGY Interconnector, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Το καλώδιο, το οποίο έχει την αμέριστη στήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και στην ΕΕ πράσινη ενέργεια, η οποία θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ανάγκη περαιτέρω στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου, για την οποία εργάζεται εντατικά η ελληνική πλευρά.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Badr Abdelatty © ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Badr Abdelatty © ΑΠΕ ΜΠΕ

Αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Badr Abdelatty πραγματοποιήθηκε, στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς, η οποία έλαβε χώρα στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίστηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των τριών χωρών με απώτερο στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η συνεργασία μεταξύ αποδήμων και κοινοβουλευτικών. Συζητήθηκε, στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση της επόμενης τριμερούς Συνάντησης Κορυφής στην Αίγυπτο πριν από το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμη