Ο θάνατος του διακεκριμένου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολου, σε ηλικία 94 ετών, προκάλεσε μεγάλη θλίψη και άφησε ένα σημαντικό κενό τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος όσο και ευρύτερα στον ακαδημαϊκό χώρο. Σύμφωνα με το zarpanews.gr, ο Φώσκολος υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς ερευνητές της χώρας και ένθερμος υποστηρικτής της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην έρευνα για υδρογονάνθρακες και να δώσει προσοχή στο ζήτημα της ΑΟΖ.
Ο Αντώνης Φώσκολος γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1930 και σπούδασε Γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, και μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στο Ινστιτούτο Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά, ερευνώντας υδρογονάνθρακες σε διάφορες περιοχές του Καναδά.
Το 1986 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, παραμένοντας ταυτόχρονα επιστημονικός ερευνητής στο Ινστιτούτο. Δίδαξε «Ανόργανη και Οργανική Γεωχημεία» και «Οργανική Πετρογραφία Ιζηματογενών Πετρωμάτων».
Επιπλέον, υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων στον ΟΗΕ. Είχε στο ενεργητικό του 84 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 47 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια και 14 τεχνικές εκθέσεις για λογαριασμό οργανισμών όπως η ΔΕΠ – ΕΚΥ, η ΔΕΗ, το ΙΓΜΕ και ο ΟΗΕ.
Διαβάστε ακόμη