Η έκτακτη επαναφορά του τέλους στην παραγωγή ενέργειας από το φυσικό αέριο, για τουλάχιστον δύο μήνες, την οποία είχε προαναγγείλει προ ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε εξειδικεύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, κλειδώνει στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το έκτακτο αυτό τέλος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να επιδοτηθούν τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα των νοικοκυριών.

Η τροπολογία που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει το ακριβές ποσό του τέλους θα κατατεθεί άμεσα -ενδεχομένως και εντός της ημέρας-  στη Βουλή  και ειδικότερα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της» που βρίσκεται υπό συζήτηση.

Από την επιβολή του έκτακτου τέλους εκτιμάται ότι το ΥΠΕΝ θα αντλήσει περίπου 40 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης  είχε αναφερθεί στην έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της οποίας θα καλυφθεί η επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος. Το έκτακτο τέλος θα έχει τουλάχιστον δίμηνη διάρκεια (Ιούλιος και Αύγουστος), προκειμένου να υπάρξει επιδότηση των τιμολογίων τον Αύγουστο, όταν και αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής.

Νωρίτερα εντός της ημέρας, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα των τιμών ενέργειας και των κινήσεων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι υπήρξε απότομη αύξηση τιμών σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια. Τόνισε δε ότι «η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει οπότε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι “Και βέβαια η κυβέρνηση παρακολουθεί και με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. Όπως γνωρίζετε τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε. Χαίρομαι διότι τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει οπότε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».