To ANIMASYROS powered by ΔΕΗ Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων επιστρέφει για 17η χρονιά, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024. Για πρώτη φορά φέτος, στους συνδιοργανωτές του μεγαλύτερου φεστιβάλ ανιμέισον στην Ελλάδα κι ενός από τα σημαντικότερα της Ευρώπης εντάσσεται το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ο τοπικός φορέας εθνικής και διεθνούς εμβέλειας που εκπροσωπεί και υποστηρίζει 20.500 επιχειρήσεις στα 24 νησιά των Κυκλάδων. Επίσημος χορηγός της φετινής διοργάνωσης του ANIMASYROS είναι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ΔΕΗ, η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που στηρίζει ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό. Ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας, η ΔΕΗ ενισχύει τον διάλογο με τον πολιτισμό και την τέχνη, υποστηρίζοντας όλους και όσα μας οδηγούν στο μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο για όλους, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολιτισμός.

Sultana’s Dream της Isabel Herguera ©ΔΕΗ/ANIMASYROS

Sultana’s Dream της Isabel Herguera ©ΔΕΗ/ANIMASYROS

 

Η αυλαία του φετινού ANIMASYROS powered by ΔΕΗ ανοίγει με την πολυβραβευμένη Sultana’s Dream της Isabel Herguera, συμπαραγωγής Γερμανίας και Ισπανίας. Η Inés, μία Ισπανίδα καλλιτέχνης που ζει στην Ινδία, ανακαλύπτει τυχαία το Sultana’s Dream, μια φεμινιστική sci-fi ιστορία γραμμένη στη Βεγγάλη το 1905 από τη Rokeya Hossain. Το κείμενο περιγράφει τη Ladyland, μια ουτοπία όπου οι γυναίκες κυβερνούν τη χώρα ενώ οι άντρες ζουν σε απομόνωση και είναι υπεύθυνοι για τις δουλειές του σπιτιού. Γοητευμένη από την ιστορία, η Inés ξεκινά ένα ταξίδι σε όλη την Ινδία, για να ανακαλύψει το μοναδικό μέρος όπου οι γυναίκες μπορούν να ζουν ειρηνικά.

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ.

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης “Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων” είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων και διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ. Το παρών στο Φεστιβάλ θα δώσουν διεθνείς καλεσμένοι από την Αφρική, όπως οι Ebele Okoye, Raymond Malinga και Comfort Arthur, ενώ ένα πρόγραμμα 40 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους θα αναδείξει το πλούσιο μωσαϊκό της αφήγησης και της καλλιτεχνικής καινοτομίας που προέρχεται απ’ αυτήν την περιοχή του πλανήτη. Ακόμη, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ταινίες σημαντικών Ευρωπαίων δημιουργών που αποτίουν φόρο τιμής στην Αφρική και την ιστορία της, ανάμεσα στις οποίες “Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα” του θρυλικού Michel Ocelot.

Ακόμη, το ANIMASYROS powered by ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας τη συνεχώς εξελισσόμενη και ιδιαίτερα δραστήρια σκηνή ανιμέισον της κεντρικής Ευρώπης, προβάλλει, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έξι ταινίες κινουμένων σχεδίων από τη Σλοβακία που επέλεξε η παραγωγός, σκηνοθέτις και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μπρατισλάβα, Ivana Laučíková. Ένα αφιέρωμα στο μεξικανικό ανιμέισον, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE), παρουσιάζει 21 ταινίες μικρού μήκους από νέους και παλιούς Μεξικανούς δημιουργούς, ενώ οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 12 νέες ταινίες από την Τσεχία, σε συνεργασία με το Zlín Film Festival. Τέλος, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιλέγει τις αγαπημένες του ταινίες από την κατηγορία Animapride των τελευταίων ετών, οι οποίες θα προβληθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο ANIMASYROS powered by ΔΕΗ σε ένα μοναδικό αφιέρωμα για όλ@.

Στα highlights των φετινών προβολών μεγάλου μήκους δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Hayao Miyazaki “Το Αγόρι και ο Ερωδιός” και “Οι Χωρικοί” της υποψήφιας για Όσκαρ δημιουργού του “Loving Vincent” Dorota Kobiela. Στο πρόγραμμα του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ συμπεριλαμβάνεται ακόμη η πολυβραβευμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας “White Plastic Sky” των Tibor Bánóczki και Sarolta Szabó, η οποία αφηγείται ένα μέλλον όπου τα ζώα και τα φυτά έχουν εξαφανιστεί και οι εναπομείναντες άνθρωποι επιβιώνουν βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από πελώριους πλαστικούς θόλους.

White Plastic Sky των Tibor Bánóczki και Sarolta Szabó ©ΔΤ/ΔΕΗ

White Plastic Sky των Tibor Bánóczki και Sarolta Szabó ©ΔΤ/ΔΕΗ

Κατά τη διάρκεια του καλέσματος συμμετοχών στα Διαγωνιστικά Τμήματα του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024 και ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου, υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 2.600 συμμετοχές από 115 χώρες. Και φέτος, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ 2024 περιλαμβάνει διακεκριμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες, καθώς και έργα διαχρονικά από παγκοσμίως καταξιωμένους επαγγελματίες. Ως προς το Διεθνές Φοιτητικό Πρόγραμμα, το Φεστιβάλ υποδέχεται τις καλύτερες σπουδαστικές ταινίες από διεθνώς αναγνωρισμένες σχολές, ενώ πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται στο Διεθνές Πανόραμα. Οι καλύτερες ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται, όπως κάθε χρόνο, στο αντίστοιχο Ελληνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα με βραβείο που αθλοθείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και, για πρώτη φορά φέτος, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, προστίθενται το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα Δημιουργού (1.500 €) και το Βραβείο Ελληνόφωνης φοιτητικής ταινίας (1.500 €). Το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα του ANIMASYROS περιλαμβάνει, επίσης, ταινίες K.ID.S με έργα ανιμέισον για όλη την οικογένεια, καθώς και τις ταινίες του τμήματος Animapride με LGBTQI+ περιεχόμενο.

Η επιλογή των Διαγωνιστικών Τμημάτων θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: animasyros.gr.

Τα Emile Awards για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο ANIMASYROS

Τα Emile Awards επιστρέφουν, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, κι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Η τελετή απονομής που θα κηρύξει τη νέα εποχή των θρυλικών ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο και στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ.

Μετά από δύο ιδιαίτερα επιτυχημένες διοργανώσεις στη Λιλ της Γαλλίας, το 2018 και το 2019, τα ευρωπαϊκά βραβεία κινουμένων σχεδίων, που πήραν το όνομά από τους πρωτοπόρους Γάλλους δημιουργούς Emile Reynaud και Emile Cohl, αναβιώνουν με πρωτοβουλία μιας ομάδας καταξιωμένων επαγγελματιών του ανιμέισον απ’ όλη την Ευρώπη, με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των βραβείων τον πρόεδρο του ANIMASYROS, Βασίλη Κ. Καραμητσάνη.

Η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ανιμέισον έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, να τιμήσει το ταλέντο και τα επιτεύγματα δημιουργών και επαγγελματιών από περισσότερες από 30 χώρες, να αναδείξει την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα της μεγάλης ευρωπαϊκής κοινότητας των κινουμένων σχεδίων.

ANIMASYROS 2024 Agora

Στο πλαίσιο της Αγοράς, φέτος, το ANIMASYROS powered by ΔΕΗ εγκαινιάζει μία νέα τριετή στρατηγική συνεργασία με το International Animation Film Market (MIFA) του Φεστιβάλ του Annecy, του μεγαλύτερου φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Institut français (Παρίσι). Πιο συγκεκριμένα, το Agora Pitching Forum εντάσσεται στο International MIFA Campus, ένα διεθνές πρόγραμμα που στόχο έχει να υποστηρίξει νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες από χώρες της Μεσογείου, και συγκεκριμένα την Ελλάδα και την Κύπρο, τις Βαλκανικές χώρες, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, παρέχοντάς τους δεξιότητες και εμπειρία. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν συνολικά έξι (6) επαγγελματίες από τις παραπάνω χώρες οι οποίοι θα επιλεγούν βάσει του σχεδίου έργου που κατέθεσαν έως τις 15 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο του International MIFA Campus, από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, θα διοργανωθεί στη Σύρο το καθιερωμένο 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitching Coaching Workshop), με Pitching Workshop Tutors καταξιωμένους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου που επιλέγονται από την ομάδα του International Animation Film Market (MIFA) του Φεστιβάλ του Annecy, και συγκεκριμένα την creative producer & μέντορα Delphine Nicolini, τη σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα Claire Sichez και τον επικεφαλής του MIFA Talent Projects Sylvain Grain. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι έξι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τα projects τους ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της διεθνούς αγοράς και θα προετοιμαστούν αποτελεσματικά ώστε να συμμετάσχουν στο Pitch Partenaire που θα πραγματοποιηθεί, τον Ιούνιο του 2025, στο Annecy και στο οποίο θα συμμετάσχουν αποκλειστικά οι έξι επιλεγέντες υποψήφιοι.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, τα masterclasses, οι συναντήσεις δικτύωσης που διοργανώνονται, στο πλαίσιο της Αγοράς του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ, προσφέρουν τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της εμψύχωσης, ή, απλώς, την αγαπά, να διευρύνει το δίκτυο του, να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και να έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος. Φυσικά, από την Αγορά φέτος δεν θα μπορούσε να λείπει η κεντρική θεματική του Φεστιβάλ “Αφρική: μία ήπειρος κινουμένων σχεδίων”, masterclasses, συζητήσεις και παρουσιάσεις από διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από το Μαρόκο και τη Γκάνα μέχρι την Αίγυπτο και την Ακτή Ελεφαντοστού.

ANIMASYROS Agora ©Alexandros Petrakis

ANIMASYROS Agora ©Alexandros Petrakis

Μερικές ακόμη θεματικές που θα παρουσιαστούν αφορούν στις νέες τεχνολογίες και την εικονική πραγματικότητα, στη διαφήμιση, στην αρχιτεκτονική και στην ιδιαίτερα δημοφιλή αλλά και απαιτητική τεχνική του stop motion. Σημαντική ακόμη θα είναι στην Αγορά και η παρουσία των θεσμικών σταθερών συνεργατών του ANIMASYROS, όπως το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Enterprise Greece, το Creative Europe και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Μερικές από τις προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας ανιμέισον που θα βρεθούν στην Αγορά του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ 2024 είναι:

  • Η Ισπανίδα σκηνοθέτις Isabel Herguera, δημιουργός – μεταξύ άλλων – της πολυσυζητημένης ταινίας μεγάλου μήκους Sultana’s Dream (2023).
  • Η διεθνούς φήμης ανιμέιτορ από την Πορτογαλία Regina Pessoa για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον creative masterclass.
  • Η παραγωγός Mounia Aram από το Μαρόκο, ιδρύτρια της εταιρείας παραγωγής και διανομής Mounia Aram Company.
  • Η Vanessa Ann Sinden, παραγωγός του Triggerfish Animation, ενός από τα μεγαλύτερα animation studios στην Αφρική.
  • Ο Emmanuel Blanchard, ιστορικός και σκηνοθέτης της εμβληματικής ταινίας animated documentary Notre-Dame de Paris (2019).
  • Η υποψήφια για Οσκαρ θρυλική δημιουργός Joanna Quinn και ο συνεργάτης της και σεναριογράφος Les Mills από τη Μεγάλη Βρετανία.
ANIMASYROS Agora ©Alexandros Petrakis

ANIMASYROS Agora ©Alexandros Petrakis

Τέλος, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ για την ενδυνάμωση του ελληνικού ανιμέισον, θα πραγματοποιηθούν και φέτος τα ιδιαίτερα επιτυχημένα Greek Animation Talks, όπου Έλληνες δημιουργοί μιλούν για το έργο τους, τις προκλήσεις της δημιουργικής διαδικασίας και μοιράζονται καλές πρακτικές. Φέτος, οικοδεσπότης των Greek Animation Talks θα είναι ο σεναριογράφος, ηθοποιός και παρουσιαστής Γιώργος Καπουτζίδης.

Συνεχίζονται ακόμη και τα speed dating sessions που εγκαινιάστηκαν πέρυσι. Έλληνες δημιουργοί επιλέγονται από το ANIMASYROS powered by ΔΕΗ για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 20’ με διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, να κάνουν pitch την ιδέα τους ή/και να μοιραστούν μαζί τους τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, με σκοπό την εξεύρεση συμπαραγωγών ή και επαγγελματικών ευκαιριών στη διεθνή σκηνή ανιμέισον. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, ένας από τους βασικούς πυλώνες του ANIMASYROS, φέτος αντλούν έμπνευση από την κεντρική θεματική του Φεστιβάλ “Αφρική: μία ήπειρος κινουμένων σχεδίων”. Μαζί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες, όπως ο Ibrahim Saad (Αίγυπτος), η Tünde Vollenbroek (Ολλανδία) και η Αναστασία Μιχαήλ, ο Thomas Künstler και ο Μάνος Μαστοράκης, ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους και η Ματούλα Παπαδημητρίου (ΕΚΟΜΕ), η Μαργαρίτα Σιμοπούλου, η Έλενα Παυλάκη, ο Αγησίλαος Ρόμπολας και η Άννα Οικονόμου, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ΑμεΑ αλλά και οι αγαπημένοι μας “βετεράνοι” (άτομα τρίτης ηλικίας) θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν αφρικανικές μάσκες, να ζωντανέψουν εξωτικά ζώα της αφρικανικής σαβάνας και να μεταφερθούν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο στις τροπικές ζώνες και στα ερημικά τοπία της γειτονικής μας ηπείρου.

Ακόμη, για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο εντατικό hands-on workshop «Είσαι έτοιμος να αλλάξεις την ιστορία σου;» για φοιτητές animation/multimedia και νέους επαγγελματίες, αφιερωμένο στη συγγραφή σεναρίων και το storyboarding, με εισηγητές την υποψήφια για Όσκαρ Joanna Quinn και τον σταθερό συνεργάτη της Les Mills.

Για το εργαστήριο αυτό, η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει βάσει αίτησης από τους εκπαιδευτές και την ομάδα του ANIMASYROS. Όσοι/-ες επιλεγούν να το παρακολουθήσουν, θα ειδοποιηθούν μέσω μέιλ.
Αιτήσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση education2@animasyros.gr έως και τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν.

Διαβάστε ακόμη