Στην ενότητα «Πώς μπορεί η Ευρώπη να μετριάσει τις σημερινές απειλές για την ασφάλεια», τοποθετήθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνης, αναλύοντας συγκεκριμένα την υποενότητα «η ενεργειακή ασφάλεια ως πυλώνας για την ανθεκτικότητα και την ενότητα της Ευρώπης», στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable». Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια, όσο και στο ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ο κ. Τσούνης για το ΝΑΤΟ και το ρόλο της Ελλάδας, «πιστεύω ότι οι προκλήσεις εξαιτίας της εισβολής παραμένουν. Μακάρι να υπήρχε περισσότερη δύναμη το 2004, το 2014 όταν είχαμε τη Γεωργία, ή αργότερα στην εισβολή στην Κριμαία. Αν δείτε κάποιες από τις ομιλίες του Πούτιν δε μιλάει για άλλες χώρες, δεν αναφέρεται σε εισβολή ευρείας κλίμακας, αλλά μιλάει π.χ για τη Μολδαβία αν δούμε τα Βαλκάνια.

Είχα πει πριν από δύο χρόνια από αυτό το συνέδριο ότι «εμείς ως Δύση αποτύχαμε να στηρίξουμε τα Βαλκάνια, υποσχεθήκαμε αλληλεγγύη και επενδύσεις και δεν τους στηρίξαμε». Πρέπει να δείξουμε πυγμή, αυτές οι προκλήσεις (που περιγράφουμε) έχουν να κάνουν με τα logistics. Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της και αυτό ισχύει για τα υπόλοιπα κράτη. Χρειάζεται να δείξουμε περισσότερη αποφασιστικότητα στην άμυνα, είναι προτιμότερο να δρούμε προληπτικά παρά κατόπιν εορτής, αν υποχωρήσουμε στην Ουκρανία θα σταλεί λάθος μήνυμα σε άλλους ανά τον κόσμο. Πρέπει να τους στηρίξουμε. Δεν είναι η Ουκρανία, αλλά (αυτό που περιγράφει αναφέρεται) στον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε.

Πρέπει να δούμε τα logistics. Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη με τη Ρεβυθούσα, το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τις διασυνδέσεις. Η βοήθεια στην Ουκρανία πρέπει να περάσει μέσα από την Ελλάδα.

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε πως «είναι κρίσιμης σημασίας, έχουμε κρίσεις και η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στο πως οι ΗΠΑ δείχνουν πυγμή και παρέχουν βοήθεια. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με δυνατότητες αγαπά την ειρήνη, στο ΝΑΤΟ λειτουργούν με αρχές και αξίες. Ποτέ δεν είδα την Ελλάδα να υποχωρεί ή να προβαίνει σε συναλλαγές στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα λέει το ναι ακόμα και σε δύσκολες περιόδους. Με τις βάσεις της παίζει σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της αξιοπιστίας της ως σύμμαχος οι δυνάμεις της εκσυγχρονίζονται, η Ελλάδα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια», κατέληξε ο κ. Τσούνης.

Πρόσθεσε στο πλαίσιο των ερωτήσεων, ότι «έχουμε προσδιορίσει ότι το μέρισμα ειρήνης που προήλθε μετά από την πτώση του τοίχους έχει τελειώσει. Τα πλούσια κράτη δεν μπορούν πια να δαπανούν 1% για την άμυνα, είναι πολύ λίγο. Έχουμε πολλές προκλήσεις, η λύση είναι σαν ένα αεροπλάνο που διορθώνουμε την ώρα που πετάει. Πρέπει να δαπανήσουμε χρήματα για να επιλυθούν αυτές οι προκλήσεις. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες στο ΝΑΤΟ που παίζει ρόλο πολύ μεγαλύτερο από το μέγεθός της».

Διαβάστε ακόμη