Με ανοικτά όλα τα μεγάλα ενεργειακά μέτωπα που κληρονόμησε η σημερινή κυπριακή κυβέρνηση από την προηγούμενη και με τις δυνατότητες γρήγορης εξυγίανσης της κατάστασης να είναι περιορισμένες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανοίγει σήμερα κύκλο συναντήσεων με τους βασικούς παίκτες του κράτους στην ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί σήμερα με το διοικητικό συμβούλιο και εκπροσώπους της διεύθυνσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ενώ αύριο θα συναντηθεί -ξεχωριστά- με την τριμελή ανώτατη αρχή της ΡΑΕΚ και τον εκτελεστικό διευθυντή και ανώτατα στελέχη του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ).

Ο Φιλελεύθερος πληροφορείται ότι οι προσκληθείσες Αρχές δεν έχουν ενημερωθεί για κάποια συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, αλλά είναι δεδομένο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει ενημέρωση για όλα τα καυτά ζητήματα της ενέργειας: τις εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, την καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου μέσω του τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, την επείγουσα ανάγκη επέκτασης του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, την εγκατάσταση νέων ευέλικτων συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη Δεκέλεια, τις διαδικασίες για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης πράσινου ηλεκτρισμού, την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας (που δοκιμάστηκε σοβαρά κατά τον παρατεταμένο καύσωνα της περασμένης εβδομάδας) και την καθυστέρηση στη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Στις συναντήσεις του Προέδρου θα παρίστανται ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, υπηρεσιακοί και συνεργάτες του Προέδρου.

Επείγει η Δεκέλεια

Κατά τη σημερινή συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ΑΗΚ θα θέσει κατά προτεραιότητα την ανάγκη έκδοσης διατάγματος από τον υπουργό Ενέργειας για την εγκατάσταση δύο ευέλικτων μονάδων στον σταθμό της Δεκέλειας, προκειμένου να διασφαλιστούν επειγόντως η επάρκεια ηλεκτρισμού αλλά και η ασφάλεια του συστήματος.

Επισήμως η ΑΗΚ δεν κρίνει εμπορικά αναγκαία ή οικονομικά συμφέρουσα για την ίδια την τοποθέτηση των δύο γεννητριών (συνολικής ισχύος 80 μεγαβάτ), γι’ αυτό η εγκατάστασή τους ζητείται να γίνει μέσω υπουργικού διατάγματος, χωρίς να επιβαρυνθούν οι βασικές διατιμήσεις προς τους πελάτες της ΑΗΚ, αλλά με επιβάρυνση όλων των καταναλωτών ηλεκτρισμού μέσω των Υπηρεσιών Δημόσιας Ωφελείας (ΥΔΩ).

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός είναι η λήψη θετικής γνωμάτευσης από την Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, ενδεχομένως και από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Είναι αμφίβολο κατά πόσο χωρίς αυτή την ειδική διαδικασία θα προχωρήσει η ΑΗΚ με ίδια κεφάλαια στη σοβαρή δαπάνη για τις δύο γεννήτριες, δεδομένης της συνεχώς αυξανόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό δυναμικό.

Πάντως, η ΑΗΚ έχει ήδη προωθήσει διαδικασίες για αξιοποίηση υπηρεσιών συμβούλου για τους όρους του διαγωνισμού για την αγορά των νέων μονάδων, με πρόθεση όλα να γίνουν με μεγάλη ταχύτητα, ώστε μέσα στο 2025 να μπορέσει να αξιοποιηθεί η πρόσθετη παραγωγή.

Αν και υπήρχε η εκτίμηση από αρμόδιους φορείς ότι, δεδομένης της καθυστέρησης στην έλευση φυσικού αερίου και της μη ύπαρξης ανάγκης για απόσυρση μονάδων της ΑΗΚ για την προσαρμογή τους στη χρήση φυσικού αερίου, δεν θα υπάρξουν προβλήματα επάρκειας ηλεκτρισμού για το 2024 και 2025, οι πρωτοφανείς καύσωνες αρχές Ιουνίου οδήγησαν το ηλεκτρικό σύστημα σε οριακές καταστάσεις και απειλήθηκε έλλειμμα παραγωγής, καθώς η εκτόξευση της ζήτησης ηλεκτρισμού -σε απογευματινές και βραδινές ώρες που δεν συνδράμουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα- συνέπεσε με συντηρήσεις γεννητριών ή με βλάβες (στη Δεκέλεια).

Αναξιοποίητη η μονάδα 6

Όπως ξαναγράψαμε, ενώ η 6η μονάδα της ΑΗΚ στο Βασιλικό (160 μεγαβάτ) οδεύει προς ολοκλήρωση από την ελληνική ΤΕΡΝΑ, η αξιοποίησή της μοιάζει για την ώρα αδύνατη, καθώς οι εργοστασιακές της προδιαγραφές επιβάλλουν τη χρήση φυσικού αερίου, το οποίο δεν αναμένεται να διατεθεί προς χρήση στην ΑΗΚ ούτε φέτος, ούτε το 2025.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί κάποιος τεχνικός τρόπος, αποδεκτός από την κατασκευάστρια εταιρεία, ώστε η μονάδα 6 να χρησιμοποιείται εφεδρικά με χρήση ντίζελ αντί φυσικού αερίου, για περιορισμένες ώρες.

Αναξιοποίητες θα παραμείνουν μέχρι την έλευση φυσικού αερίου και οι συμβατικές μονάδες της ιδιωτικής PEC στο Βασιλικό (220 μεγαβάτ), η εγκατάσταση των οποίων είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Διαβάστε ακόμη