Σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση, της θέσης Ειδικός Επιθεωρητής Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης, προχώρησε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Όπως ορίζεται, δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας έχουν συνταξιούχοι υπάλληλοι του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος (ήτοι Γενική Διεύθυνση Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με εγνωσμένο κύρος, καθώς και εν ενεργεία υπάλληλοι του ίδιου σώματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τριετής τουλάχιστον εμπειρία στη διοίκηση και συντονισμό ελεγκτών/ επιθεωρητών εκ της υπηρεσίας τους σε θέση ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης ή Γενικής Διεύθυνσης του ως άνω σώματος.

Δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας:

  1. Όσοι έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ’ υποτροπή συκοφαντική
    δυσφήμιση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
  2. οι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα της περίπτωσης α΄, έστω κι αν το αδίκημα έχει παραγραφεί,
  3. όσοι, λόγω καταδίκης, έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή,
  4. όσοι τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) και υπό τις δύο αυτές καταστάσεις
  5. όσοι έχουν απολυθεί από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Νομικού Προσώπου του δημόσιου τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση. Για τη διαπίστωση του ως άνω κωλύματος διορισμού υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από τον ενδιαφερόμενο.

Προσόντα και διαδικασία επιλογής

Η επιλογή των υποψηφίων πραγματοποιείται μετά από εξέταση του παραδεκτού των αιτήσεων των υποψηφίων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την παρούσα πρόσκληση, σε συνδυασμό με τα τυπικά τους προσόντα. Με το πέρας της εξέτασης του συνόλου των αιτήσεων, εκδίδεται η σχετική απόφαση διορισμού ή απόσπασης.

Η αίτηση υποψηφιότητας συνοδεύεται με Πιστοποιητικό Υπηρεσιακών Μεταβολών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους ή Βεβαίωση Προϋπηρεσίας για τους συνταξιούχους, στα οποία εμφανίζεται αναλυτικά η υπηρεσία του υποψηφίου στις οργανικές μονάδες και ο χρόνος άσκησης καθηκόντων ευθύνης σε αυτές καθώς και κάθε άλλο συναφές δημόσιο έγγραφο στο οποίο να εμφαίνεται η υπηρεσιακή κατάσταση του/ης κατάσταση και οι υπηρεσιακές μεταβολές ήτοι ότι είναι συνταξιούχος υπάλληλος του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Πώς γίνεται η πρόσληψη

Ο Ειδικός Επιθεωρητής Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης προσλαμβάνεται ως μετακλητός υπάλληλος ή αποσπάται µε θητεία 3 ετών, έχοντας δικαίωμα ανανέωσης για µία φορά. Με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η θητεία του/ης Ειδικού Επιθεωρητή δύναται να λήξει για σπουδαίο λόγο και πριν από την ολοκλήρωσή της.

Η απασχόλησή του/ης είναι αποκλειστική καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

Ασυμβίβαστο θέσης

Κατά τη διάρκεια απασχόλησης του/ης Ειδικού Επιθεωρητή Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του φορέα στον οποίο διορίζονται, καθώς και δημοσίου λειτουργήματος ή καθηκόντων σε οποιαδήποτε θέση στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα του Δημοσίου Τομέα.

Επίσης, δεν επιτρέπεται να συνάπτουν οποιασδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου Τομέα, από την οποία γεννάται οποιοδήποτε όφελος υπέρ αυτών ή τρίτων. Η ως άνω απαγόρευση ισχύει και για συζύγους ή συμβιούντες κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4356/2015, καθώς και για τα προστατευόμενα τέκνα αυτών, για συμβάσεις που συνάπτονται με τον φορέα στον οποίο τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ασκούν καθήκοντα, καθώς και με τους εποπτευόμενους από αυτόν φορείς του Δημοσίου.

Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή επιχείρηση, στην οποία τα πρόσωπα αυτά συμμετέχουν ως κύριος μέτοχος ή ως ομόρρυθμος, ετερόρρυθμος ή περιορισμένης ευθύνης εταίρος ή διατηρούν την ιδιότητα ανώτατου διοικητικού στελέχους. ( άρθρο 70 του Ν. 4622/2019). Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται οι διατάξεις του Μέρους Α΄ Κεφαλαίου Δ του ν. 4622/2019 (Α΄133), καθώς και οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Αποδοχές

Οι αποδοχές του/ης Ειδικού Επιθεωρητή καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την επιφύλαξη του ανωτάτου ορίου της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176).

Χρόνος συνδρομής υποψηφιοτήτων – κωλυμάτων υποψηφιότητας

Οι προϋποθέσεις και τα προσόντα επιλογής θα πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία λήξης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας.

Τα κωλύματα υποψηφιότητας δεν πρέπει να συντρέχουν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας επιλογής, καθώς και κατά το χρόνο διορισμού του Ειδικού Επιθεωρητή Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αίτηση υποψηφιότητας

Η αίτηση υποψηφιότητας η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για το περιεχόμενό της και όλα τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά, υποβάλλεται είτε ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, είτε με ταχυμεταφορά, είτε με κατάθεση στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών της
Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Νομοθετικού Έργου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Πρωτόκολλο/ Αμαλιάδος αρ. 17 Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα), με την ένδειξη: «Αίτηση Υποψηφιότητας για την πλήρωση θέσης Ειδικού Επιθεωρητή Ελέγχου και Καταστολής της Αυθαίρετης Δόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Με την αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά:

  1. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα που συντάσσεται με ευθύνη του υποψηφίου προκειμένου οι υποψήφιοι να αξιολογηθούν πληρέστερα κατά τη διαδικασία επιλογής,
  2. ΠΥΜ ή βεβαίωση προϋπηρεσίας μετά των υπηρεσιακών μεταβολών του υποψηφίου.
    Δύναται να συνυποβάλλονται
  3. φωτοαντίγραφα αποδεικτικών γνώσης ξένων γλωσσών,
  4. φωτοαντίγραφα τίτλων και πιστοποιητικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και
  5. κάθε έγγραφο που ενδέχεται να αποδεικνύει σχετική εμπειρία ή γνώση.

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι αποκλειστική, αρχίζει από την επόμενη της δημοσίευσης της πρόσκλησης στον Τύπο και λήγει 15 ημέρες από την τελευταία δημοσίευση στον Τύπο.

Διαβάστε ακόμη