Μάστιγα αποτελεί το θέμα των ρευματοκλοπών για την Ελλάδα, οι οποίες αντιστοιχούν στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως, με την «τρύπα» να υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει για τους κακοπληρωτές της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.

Οι τιμές του ρεύματος στην χονδρική αγορά υποχωρούν, όμως οι τιμές στη λιανική παραμένουν σταθερές ή ακόμη και αυξάνονται.

«Έχουμε μία καθοδική πορεία στη χονδρική αγορά του ρεύματος. Ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και από την 1η Απριλίου έχει ξεκινήσει ελαφρά άνοδος της λιανικής τιμής. Όλοι οι πάροχοι “τσίμπησαν” τον Απρίλιο για να κλείσουν σταδιακά την “τρύπα” λόγω των ρευματοκλοπών», είπε μιλώντας στο  MEGA ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Οι αιτίες αύξησης της λιανικής τιμής ρεύματος είναι οι εξής:

  • Ρευματοκλοπή σε ποσοστό 4,85%
  • Φυσιολογικές απώλειες μεταφοράς ρεύματος από το δίκτυο σε ποσοστό 5,17%
  • Μη καταμέτρηση και καταλογισμό χρεώσεων από χιλιάδες μετρητές καταναλωτών σε ποσοστό 3,53%

Μερικοί από τους τρόπους εξάλειψης ή περιορισμού των απωλειών είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, η υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης, καθώς και ο εκσυγχρονισμός υποδομών δικτύου με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας (smart network), ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.




Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιλαμβάνονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φαινόμενα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερεις μήνες), για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.