Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον πρώτο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) και έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI) στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα στα 166 έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, βρίσκονται και επτά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το GREGY, η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου- Ελλάδος που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου, ο Great Sea Interconnector για τη διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ του ΑΔΜΗΕ και η μονάδα αντλησιοταμίευσης της Τέρνα στην Αμφιλοχία.
Τα έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο θα επωφεληθούν τη χορήγηση αδειών και την κανονιστική στήριξη, ενώ ταυτόχρονα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Αναλυτικότερα, τα επτά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος:
- Great Sea Interconnector: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα, ένα έργο που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ. Στη λίστα PCI έχουν ενταχθεί και τα δύο τμήματα του έργου, δηλαδή η διασύνδεση Hadera (Ισραήλ) και Κοφινού (Κύπρος) καθώς και η Διασύνδεση Κοφινού με Κορακιά (Κρήτη).
- Αντλησιοταμιευτικό Αμφιλοχίας (Τέρνα), δηλαδή εγκατάσταση αποθήκευσης υδροηλεκτρική ενέργειας
- Σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές στην Πτολεμαΐδα
- GRECY International: Διασύνδεση μεταξύ Wadi El Natroon (Αίγυπτος) και Μεσογείων/Αγ. Στεφάνου (Eλλάδα)
- Αγωγός διασύνδεσης υδρογόνου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Το τμήμα του έργου που αφορά στις εσωτερικές υποδομές υδρογόνου στη διαδρομή Καρπερή-Κομοτηνή κρίθηκε ως μη επιλέξιμο.
- Αποθήκευση CO2 στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. Προβλέπεται η αποθήκευση CO2 από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Κύπρο, την Ιταλία, και τη Σλοβενία.
- Αγωγός αερίου East Med. Πρόκειται για έργο που διατηρεί το καθεστώς Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) κατά παρέκκλιση του άρθρου 24.
Από τα 166 επιλεγμένα ΕΚΕ και PMI, πάνω από τα μισά (85) είναι έργα ηλεκτρικής ενέργειας, υπεράκτιας και ευφυούς δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πολλά αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μεταξύ του 2027 και του 2030. Τα έργα αυτά θα επιτρέψουν στις χώρες της ΕΕ να επιτύχουν τον στόχο τους για την εγκατάσταση 111 GW υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και άνω των 300 GW έως το 2050, καθώς και τον ταχύ εξηλεκτρισμό, όπως υπογραμμίζεται στον αναθεωρημένο κανονισμό ΔΕΔ-Ε, και θα συμβάλουν στον διπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Εξήντα πέντε έργα υδρογόνου και ηλεκτρολυτικών κυψελών περιλαμβάνονται στον κατάλογο για να συμβάλουν στην απαλλαγή της βιομηχανίας της ΕΕ από τις ανθρακούχες εκπομπές, καθώς αντικαθιστά τη χρήση φυσικού αερίου με υδρογόνο και βιομεθάνιο στο σύστημα αερίου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης 14 έργα δικτύου CO 2 σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για τη δημιουργία αγοράς δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.