Με στόχο την προώθηση της πράσινης ενέργειας και της τεχνογνωσίας στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έλαβε χρηματοδότηση από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) για την υλοποίηση έργου που συνδυάζει την ασφάλεια υπεράκτιων εγκαταστάσεων και την αξιολόγηση καινοτόμων τεχνολογιών.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία, που μεταφέρει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της Νορβηγίας στον κλάδο των offshore αιολικών μέσω του ερευνητικού κέντρου SINTEF και της συμβουλευτικής εταιρείας DNV, επικεντρώνεται σε δύο βασικούς άξονες: την επιλογή κατάλληλων τεχνολογιών για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα λαμβάνοντας υπόψη τις «ιδιαιτερότητες» των ελληνικών θαλασσών και την εναρμόνιση των κανονισμών ασφαλείας με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Στήριξη στην ΕΔΕΥΕΠ από τα ΕΕΑ Grants

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά έργο της ΕΔΕΥΕΠ που υλοποιείται με τη στήριξη των EEA Grants, με σκοπό τη μεταφορά εξειδικευμένης νορβηγικής τεχνογνωσίας σε αναδυόμενους ενεργειακούς τομείς, ενισχύοντας το εγχείρημα της χώρας για ενεργειακή μετάβαση.

Η ελληνική πραγματικότητα και το διεθνές know-how

Η ερευνητική συνεισφορά του SINTEF περιλάμβανε εκτενή συγκριτική ανάλυση των τεχνολογιών για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα που διατίθενται σήμερα στη διεθνή αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες της χώρας, τα μετεωρολογικά δεδομένα, καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε κρίσιμες τεχνολογικές παραμέτρους όπως οι τύποι πλωτήρων, τα καλώδια, τα συστήματα αγκύρωσης και οι απαιτήσεις εγκατάστασης, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και τις προϋποθέσεις για  να αναδειχθoύν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα σε success story.

Παράλληλα, η DNV, με την πολυετή εμπειρία της σε θέματα ασφάλειας, προσέφερε πολύτιμη τεχνογνωσία για την υιοθέτηση κανονισμών ασφαλείας, βασισμένων σε διεθνή πρότυπα, για έργα αποθήκευσης CO₂ και υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Προκλήσεις και αναγκαία βήματα για εμπορική ωρίμανση

Το κόστος κατασκευής και λειτουργίας πλωτών Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων παραμένει σήμερα υψηλότερο από εκείνο των σταθερής έδρασης, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας, της  μικρότερης ωρίμανσης της εν λόγω τεχνολογίας και της περιορισμένης εμπορικής εμπειρίας. Για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων, απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, επένδυση σε υποδομές και ανάπτυξη βιομηχανικών δυνατοτήτων, όπως τυποποίηση τεχνολογιών και κλιμάκωση της παραγωγής.

Οι ερευνητές του SINTEF εντόπισαν συγκεκριμένες τεχνολογίες που κρίνονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρες για τις ελληνικές θάλασσες, με βάση τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον «χάρτη» των υποδομών της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για στοχευμένες επενδύσεις σε τομείς όπως τα ναυπηγεία, οι λιμενικές εγκαταστάσεις, η παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα.

Στρατηγικές επόμενης φάσης

Η επόμενη φάση του έργου περιλαμβάνει τη σύνταξη στρατηγικής μελέτης για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και την ενίσχυση της τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, με δυνατότητες εξαγωγών. Παράλληλα, η ΕΔΕΥΕΠ σχεδιάζει την αξιοποίηση των ευρημάτων για την επικαιροποίηση των μελετών που έχει ήδη εκπονήσει στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Νορβηγικό αποτύπωμα στην πράσινη μετάβαση

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία παραμένει παγκόσμιος ηγέτης στην πλωτή αιολική ενέργεια, έχοντας αναπτύξει την πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια (Haugesund, 2009) και το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία (Hywind, 88 MW). Η στρατηγική της σκανδιναβικής χώρας, που συνδυάζει πρόβλεψη αναγκών, ανάπτυξη υποδομών και καινοτομία, δημιουργεί διεθνείς ευκαιρίες συνεργασίας.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αξιοποιήσει αυτό το παράδειγμα, μέσω συνεργασιών με ερευνητικούς και τεχνικούς φορείς, φέρνοντας την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη για την υποστήριξη της μετάβασης σε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό ενεργειακό μέλλον.

Διαβάστε ακόμη