Τη «συνταγή» για τον διπλασιασμό των EBITDA ώστε να φτάσουν σε 3-5 χρόνια τα 2 δισ. ευρώ (από 1,1 δισ. ευρώ) περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος και τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας κατά το πρώτο Capital Markets Day που έλαβε χώρα χθες (Δευτέρα 28 Απριλίου) στο Λονδίνο και συνιστά βασικό ορόσημο πριν τη δρομολογούμενη εισαγωγή της μετοχής στον δείκτη FTSE 100 στο Χρηματιστήριο της βρετανικής πρωτεύουσας.
Η συνταγή περιλαμβάνει την περαιτέρω ανάπτυξη των βασικών δραστηριοτήτων της Metlen (παραγωγή, προμήθεια και εμπορία ενέργειας μέσω του integrated utility, έργα πράσινης ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των δικτύων, υποδομές και παραχωρήσεις, ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας του αλουμινίου, από τον βωξίτη έως το τελικό προϊόν), σε συνδυασμό με την επέκταση σε τρεις νέους τομείς που θεωρούνται game changing: Ο λόγος για την ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα, την εδραίωση της εταιρείας ως αξιόπιστου παραγωγού κρίσιμων μετάλλων και τη δυναμική μεγέθυνση του τομέα της αμυντικής μεταλλουργίας, με τη δημιουργία ενός μεγάλου αμυντικού hub στο Βόλο. Οι τρεις αυτοί τομείς όπου αποδίδεται αυξημένη έμφαση θα δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων, και θα προσθέσουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ στα ΕΒΙΤDA σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος αναλύοντας ενώπιον 150 περίπου στελεχών των τραπεζών και των επενδυτικών και χρηματιστηριακών οίκων το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για τα EBITDA, η συνεισφορά του integrated utility θα αυξηθεί από 367 εκατ. ευρώ σήμερα στα 590 εκατ. ευρώ περίπου σε ορίζοντα 3-5 ετών. Κατά τον ίδιο χρονικό ορίζοντα, η συνεισφορά στα EBITDA της παγκόσμιας πλατφόρμας ενεργειακής μετάβασης (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών που υλοποιεί η εταιρεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, το θηριώδες χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ των 12 GW που ανακυκλώνει παράγοντας έσοδα και νέα έργα μέσω του asset rotation model) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 520 εκατ. ευρώ από 387 εκατ. σήμερα. Η δραστηριότητα της μεταλλουργίας που αφορά στην αλυσίδα αξίας του αλουμινίου θα συνεισφέρει μεσοπρόθεσμα 410 εκατ. ευρώ στα EBITDA (από 286 εκατ. ευρώ σήμερα), καθώς η Metlen έχει δρομολογήσει την αύξηση της παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου, έχοντας διασφαλίσει την πρώτη ύλη (βωξίτης) μέσω στρατηγικών συμφωνιών, όπως αυτή με τη Rio Tinto. Από εκεί και πέρα, η Metlen στοχεύει σε υπερδεκαπλασιασμό των EBITDA από την αμυντική μεταλλουργία (από τα 11 εκατ. ευρώ σήμερα στα 150 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα), «βλέπει» EBITDA τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ από την παραγωγή γαλλίου (και σχεδιάζει τη διεύρυνση της δραστηριότητας των κρίσιμων μετάλλων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου) και «πατάει γκάζι» για να….εξάγει EBITDA της τάξης των 220 εκατ. ευρώ από τα λεγόμενα «circular metals», δηλαδή την ανάκτηση μετάλλων, στην οποία ποντάρει πολύ έχοντας αναπτύξει ιδιόκτητη τεχνολογία μετά από χρόνια έρευνας και ανάπτυξης. Εάν σε αυτό προστεθεί και η επιδίωξη για τριπλασιασμό των εσόδων από κατασκευαστικά έργα (ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις) μέσω της ΜΕΤΚΑ στα 150 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα από 50 εκατ. σήμερα, συμπληρώνεται το «παζλ» των 2 δισ. EBITDA.
Big Three: Ο νέος εταιρικός μετασχηματισμός της Metlen
Προαπαιτούμενο για την επίτευξη του στόχου αυτού -πέρα από την οργανική ανάπτυξη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και τις νέες επενδύσεις σε άμυνα και μεταλλουργία- είναι ο τρίτος μεγάλος μετασχηματισμός της Metlen σε οργανωτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, το λεγόμενο Big Three, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν στις 3 Ιουνίου. Ο επικεφαλής της Metlen υπογράμμισε επίσης ότι τα μεγέθη της Metlen είναι επιδεκτικά περαιτέρω μεγέθυνσης σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν νέες εξαγορές, τις οποίες δεν απέκλεισε «εάν η τιμή είναι καλή και η στιγμή είναι κατάλληλη». «Δεν είμαστε private equity», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι η μοναδική μεγάλη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής είναι αυτή της «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Κατά το Capital Markets Day τονίστηκε ότι συνολικά οι επενδύσεις έως το 2028 θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, με τη Metlen να διαθέτει ρευστότητα της τάξης των 3 δισ. ευρώ (2 δισ. πιστωτικές γραμμές και 1 δισ. μετρητά), με τα οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη τόσο οργανικά όσο και μέσω νέων εξαγορών, εάν οι συνθήκες είναι οι ενδεδειγμένες, με τον κ. Μυτιληναίο να δηλώνει πάντα έτοιμος για νέα deals που μπορούν να «ψηλώσουν» ακόμα περισσότερο τη Metlen.
Με την εταιρεία να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτό δεν αποτελεί το «ταβάνι». «Αν κάποιος με ξέρει έστω και λίγο, θα είχε καταλάβει ότι ο στόχος δεν είναι να μπούμε μόνο στον FTSE 100, αλλά να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται σε άμυνα και μεταλλουργία
«Αιχμή του δόρατος» της μεγέθυνσης των βασικών μεγεθών της Metlen είναι οι μεγάλες επενδύσεις που δρομολογούνται στον τομέα της άμυνας (που έχει έρθει στο προσκήνιο πανευρωπαϊκά με φόντο το ReArm Europe) και της μεταλλουργίας, που έρχονται σε συνέχεια της στρατηγικής επένδυσης ύψους 296 εκατ. ευρώ που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση της παραγωγής αλουμίνας και βωξίτη και ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή 50 εκατ. τόνων γαλλίου. Η πρώτη από τις δυο «ευχάριστες εκπλήξεις» που είχε προαναγγείλει ο κ. Μυτιληναίος αφορά στη νέα επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα δώσει «κρίσιμη μάζα» σε έναν νέο τομέα δραστηριότητας, αυτόν της ανάκτησης μετάλλων -μεταξύ των οποίων και κρίσιμων και στρατηγικών- από βιομηχανικά απόβλητα.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κλάδου μετάλλων της Metlen, Δημήτρης Στεφανίδης, έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της νέας ιδιόκτητης τεχνολογίας της εταιρείας για εξαγωγή μετάλλων σε ποσοστό έως και 99% από βιομηχανικά απόβλητα. H Metlen είναι πλέον έτοιμη να αναπτύξει σε μεγάλη κλίμακα τη εν λόγω δραστηριότητα, μετά το πρώτο -επιτυχημένο- βήμα που πραγματοποίησε με τη δημιουργία πιλοτικής μονάδας στη Σίνδο, στην οποία παράγεται τώρα χαλκός (και στο μέλλον και άλλα μέταλλα) από υπολείμματα εκμεταλλεύσεων που μεταφέρθηκαν από τη Sometra από παλαιό εργοστάσιο του ομίλου στη Ρουμανία. Η μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί στο τέλος του 2024 με τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα που έδωσαν στη Metlen την πεποίθηση να δρομολογήσει το επόμενο το βήμα, με την ανάπτυξη δυο μεγάλων μονάδων στη Ρουμανία.
Όπως μάλιστα υπογράμμισε ο κ. Στεφανίδης, πρόκειται για το πρώτο ορόσημο σε ένα μακρύ ταξίδι που ξεκινά τώρα, με τα επόμενα βήματα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό να προβλέπουν την επέκταση της παραγωγής κρίσιμων και στρατηγικών μετάλλων (σε συνέχεια της επένδυσης για παραγωγή γαλλίου), με εξαγωγή γερμανίου από τα βιομηχανικά απόβλητα στη Ρουμανία και σκανδίου από τα κατάλοιπα που προκύπτουν από την επεξεργασία του βωξίτη στη μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Διεύρυνση του αμυντικού hub του Βόλου με πέντε μονάδες
Στο σκέλος της άμυνας, ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδυθούν 150-180 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για την επέκταση του αμυντικού hub στο Βόλο, με προοπτική να αναπτυχθούν συνολικά 5 εργοστάσια, με τη Metlen να προτίθεται να μπει δυναμικά στα προγράμματα για τον επανεξοπλισμό της ΕΕ, με την περαιτέρω καθετοποίηση σε τομείς που αφορούν τόσο μηχανικά μέρη, όσο και μεγάλα τμήματα στην αλυσίδα κατασκευής για τεθωρακισμένα οχήματα, πλοία, υποβρύχια, φορτηγά και αντιαεροπορικά συστήματα. Προπομπός οι συνεργασίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, (KNDS, Iveco Defence Vehicles), ενώ έπονται κι άλλες. Η πρώτη μονάδα -που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία- θα είναι μεταποίησης, κοπής μετάλλων. Άλλες δύο μονάδες προορίζονται για να εξυπηρετούν τις συμβάσεις για την κατασκευή μεταλλικών εξαρτημάτων για Leopards και Patriots. Τέλος, η τέταρτη και η πέμπτη μονάδα συνδέονται με τις συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα η Metlen με τις Iveco και KNDS.
Διαβάστε ακόμη