Η ΔΕΗ στηρίζει την πρωτοβουλία της Global Renewables Alliance, με αφορμή τη Σύνοδο για την ενεργειακή ασφάλεια που διοργανώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), και «ενώνει» τη φωνή της με άλλους 130 οργανισμούς και εταιρείες, στηρίζοντας την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Η Σύνοδος για την ενεργειακή ασφάλεια θα διαρκέσει από την Πέμπτη 24 Απριλίου έως την Παρασκευή 25 Απριλίου. Στη Σύνοδο θα συμμετέχει και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι θεμελιώδης για τη μείωση των εκπομπών και τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Στην καρδιά αυτής της μετάβασης βρίσκονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα, που από κοινού ενισχύουν την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», αναφέρεται σε ανάρτηση της ΔΕΗ στο LinkedIn.

Η πρωτοβουλία της Global Renewables Alliance αφορά επιστολή προς τους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο ζητώντας: Ένα ισχυρό πλαίσιο για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου τριπλασιασμού της ισχύος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, της διαχείρισης της ζήτησης, της αποθήκευσης και των στρατηγικών αναβαθμίσεων του δικτύου ώστε να διασφαλιστούν ευέλικτα ενεργειακά συστήματα, την ανάπτυξη διαφοροποιημένων και ασφαλών αλυσίδων εφοδιασμού πρώτων υλών και καθαρής τεχνολογίας, επενδύσεις στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και σε υποδομές ανθεκτικές στον κυβερνοχώρο και στην κλιματική αλλαγή, τη μετατόπιση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων προς τη στήριξη της καθαρής ενέργειας, καθώς και προσιτή πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια για όλους, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους.

«Ως ηγετική εταιρεία Powertech στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με υπάρχον χαρτοφυλάκιο σχεδόν 6,2 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επενδυτικό πλάνο ύψους 10 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, η ΔΕΗ είναι πλήρως δεσμευμένη στην εξασφάλιση μιας ασφαλούς, βιώσιμης και ανταγωνιστικής ενεργειακής μετάβασης», επισημαίνεται στην ανάρτηση της ΔΕΗ.

Η επιστολή την οποία υπέγραψαν πάνω από 130 οργανισμοί και εταιρείες τονίζει πως ένα σύγχρονο πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως θεμέλιο της ενεργειακής ασφάλειας
  • λύσεις από την πλευρά της ζήτησης, ανάπτυξη του δικτύου και ανθεκτικότητα
  • διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας
  • ανθρώπους και δεξιότητες για ένα εργατικό δυναμικό έτοιμο για το μέλλον
  • προστασία από απειλές που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο, το κλίμα και συγκρούσεις
  • επαναπροσδιορισμό των κινήτρων (ανακατεύθυνση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων προς τη στήριξη της καθαρής ενέργειας)
  • προσιτή και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση στην ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη