Η επιστροφή του FSRU της Αλεξανδρούπολης –που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει τρεις μήνες εκτός λειτουργίας- στην κανονικότητα θα είναι διαδικασία αρκετών μηνών. Μπορεί η έναρξη της επαναλειτουργίας του τερματικού που έχει ικανότητα αεριοποίησης 4,3 εκατ. μετρικών τόνων LNG/έτος να τοποθετείται για τον επόμενο μήνα όπως δήλωσε προ ημερών ο Γενικός Διευθυντής της Gastrade Κωστής Σιφναίος στο Reuters, όμως η λειτουργία της υποδομής στην πλήρη δυναμικότητά της δεν αναμένεται νωρίτερα από την έναρξη του νέου έτους φυσικού αερίου, δηλαδή προς τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει από δηλώσεις της Gastrade που φιλοξενεί το Argus Media.

Υπενθυμίζεται ότι το FSRU Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε εμπορική λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2024 και πρόλαβε να υποδεχθεί τρία φορτία LNG έως τις 28 Ιανουαρίου 2025, οπότε και «βγήκε από την πρίζα» εξαιτίας αδιευκρίνιστου τεχνικού προβλήματος που έγινε αντικείμενο έντονης σεναριολογίας μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Gastrade ανέβαλε πέντε φορές την προβλεπόμενη ημερομηνία επανεκκίνησης του τερματικού σύμφωνα με τις ειδοποιήσεις που αναρτούσε στην ειδική πλατφόρμα της Gas Infrastructure Europe (GIE), με την τελευταία εξ αυτών να κάνει λόγο για αρχή της διαδικασίας επαναλειτουργίας στις 15 Μαΐου.

Τα σχόλια της αγοράς για το FSRU Αλεξανδρούπολης

Διαπραγματευτής φυσικού αερίου που επικαλείται το Montel υποστήριξε ότι οι χρήστες του τερματικού δεν αποκλείουν νέα συμβάντα που μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του FSRU στο ορατό μέλλον. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι «Οι χρήστες πληρώνουν τέλη επαναεριοποίησης που δεν είναι καθόλου αμελητέα χωρίς να απολαμβάνουν τη σχετική υπηρεσία», μεταφέροντας την ανησυχία της αγοράς ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το τερματικό «δεν κινείται αρκετά γρήγορα (σ.σ. προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του) εξαιτίας χρηματοοικονομικών περιορισμών και διατυπώνοντας αμφιβολίες ακόμα και για τη βιωσιμότητα του project. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η Gastrade προχωρά την αδειοδοτική ωρίμανση και του δεύτερου FSRU στην περιοχή στη Θράκη, καταθέτοντας προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως έγραψε το energygame.gr.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς στο Argus Media, η βλάβη που έβγαλε «εκτός μάχης» το τερματικό που θεωρείται κομβικής σημασίας υποδομή για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και την διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πιθανότατα να αφορά τουρμπίνα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία της GIE δείχνoυν ότι αυτή τη στιγμή το FSRU δεν έχει καθόλου αποθηκευμένο LNG. Ποσότητα που αντιστοιχούσε σε 723 GWh LNG και ήταν αποθηκευμένη στα τέλη Φεβρουαρίου –καθώς λόγω της βλάβης δεν αεριοποιήθηκε και δεν εγχύθηκε στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου- φορτώθηκε στο τάνκερ Palu LNG και παραδόθηκε στον τερματικό σταθμό LNG Marmara Ereglisi στην γειτονική Τουρκία.

Μοναδική πύλη εισόδου LNG στην Ελλάδα η Ρεβυθούσα στην παρούσα φάση

Όσο το FSRU Αλεξανδρούπολης παραμένει εκτός, μοναδική λειτουργική πύλη εισόδου LNG στην Ελλάδα είναι το Τερματικό της Ρεβυθούσας, δυναμικότητας  5,1 εκατ. μετρικών τόνων/έτος, το οποίο έχει υποδεχθεί 13 φορτία LNG από τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και εντοπίστηκε το τεχνικό θέμα στο έτερο τερματικό. Γι’ αυτό και προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, η Ρεβυθούσα δεν θα λειτουργεί για την περίοδο 22 Απριλίου-12 Μαΐου λόγω εκτέλεσης των εργασιών σύνδεσης του νέου σταθμού Συμπίεσης Απαερίων στο τερματικό. Κάτι που σημαίνει ότι το διάστημα αυτό η Ελλάδα δεν θα έχει δυνατότητα εισαγωγών LNG. Και μπορεί να μιλάμε για μια περίοδο που παραδοσιακά η ζήτηση για ηλεκτρισμό είναι σχετικά χαμηλή σε σχέση με τις αιχμές του χειμώνα και του καλοκαιριού, όμως και πάλι πρόκειται για μια συνθήκη που εγείρει ανησυχίες, ιδίως με φόντο την έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί αλλά και την αυξητική τάση των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας που σχεδόν πενταπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2025 και ανήλθαν στις 1,44 Τεραβατώρες, παρά την συνεχιζόμενη βλάβη στο FSRU Αλεξανδρούπολης. Δεν είναι τυχαίo ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση που έγινε για την εισήγηση του ΔΕΣΦΑ για τις μεταβατικές ρυθμίσεις που θα ισχύουν κατά την περίοδο των εργασιών, διατυπώθηκαν έντονες ενστάσεις από φορείς της αγοράς που προειδοποίησαν για κινδύνους στη διασφάλιση του εφοδιασμού με LNG, αλλά και για πιθανές επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη