«Πλώρη» για την παραμονή του στο τιμόνι της ΔΕΗ έως την άνοιξη του 2028 έχει βάλει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης, καθώς η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης που συγκαλείται σήμερα (Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου) με βασικό αντικείμενο την ανανέωση της θητείας 7 μελών του ΔΣ –και την εκλογή δυο νέων-  αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η τρίτη θητεία του κ. Στάσση που βρίσκεται στη θέση του από το καλοκαίρι του 2019. Την ίδια στιγμή, στην ατζέντα υπάρχει και η αλλαγή δυο άρθρων του καταστατικού της ΔΕΗ, ώστε να αποτυπώνει την έμφαση που δίνει πλέον η εταιρεία στη δραστηριότητα της αποθήκευσης ενέργειας, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο και για την είσοδο της Επιχείρησης σε νέες δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα, η ΓΣ αναμένεται να αποφασίσει –πέρα από την επανεκλογή του κ. Στάσση στη θέση του CEO-, την επανεκλογή των κ.κ. Δέσποινας Δοξάκη, Στέφανου Καρδαμάκη (εκπροσώπων του Υπερταμείου), Πύρρου Παπαδημητρίου, Αλέξανδρου Φωτακίδη (ως εκπροσώπου του CVC Capital) και Μαρίας Ψυλλάκη ως μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ και του Αλέξανδρου Πατεράκη, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, υπεύθυνου για τις ψηφιακές και καινοτόμες υπηρεσίες ως εκτελεστικού μέλους. Αναμένεται, επίσης, να «επισημοποιήσει» την εκλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου/Growthfund, Ιωάννη Παπαχρήστου, ως μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ, για τριετή θητεία έως τις 15 Απριλίου 2028. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαχρήστου εισήλθε στο ΔΣ της ΔΕΗ στις 18 Μαρτίου και αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη, σε συνέχεια της «αλλαγής φρουράς» στην ηγεσία του Υπερταμείου. Να σημειωθεί ότι παραμένουν στο Διοικητικό Συμβούλιο ο Χρήστος-Στέργιος Γκλαβάνης, μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος του Υπερταμείου καθώς και η Κλαίρη Σινανιώτου, επίσης μη εκτελεστικό μέλος, των οποίων η θητεία ξεκίνησε στις 30 Απριλίου 2024 και λήγει στις 29 Απριλίου 2027.

Αύξηση του αριθμού των γυναικών στο ΔΣ της ΔΕΗ

New entry στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης ως Εκτελεστικό Μέλος –που θα πάρει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου με αρμοδιότητα την Εμπορία Γεωργίου Καρακούση- είναι η Γεωργία Χριστοδουλοπούλου, Ομιλική Γενική Διευθύντρια Προμηθειών της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλευσή της συνδέεται με την απόφαση της ΔΕΗ να συμμορφωθεί πολύ νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου 2026 στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια. Αυτό προβλέπει ότι οι μεγάλες εταιρείες, αυτές δηλαδή που απασχολούν πάνω από 250 εργαζομένους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ οφείλουν να διαθέτουν ποσοστό συμμετοχής του υποεκπροσωπούμενου φύλου (που συνήθως είναι το γυναικείο) που να μην υπολείπεται του 33% επί του συνόλου των μελών. Το νέο πλαίσιο συνεπαγόταν την ανάγκη τροποποίησης της σύνθεσης του ΔΣ της ΔΕΗ και την αύξηση του αριθμού των γυναικών από 3 σε 4, καθώς με την υφιστάμενη σύνθεση, το ποσοστό αντιπροσώπευε το 27% του συνόλου των μελών. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να προταθεί η κ. Χριστοδουλοπούλου στη θέση του κ. Καρακούση.

Ανανέωση της εμπιστοσύνης των μετόχων στον Γ. Στάσση

Η ανανέωση της εμπιστοσύνης των μετόχων –συμπεριλαμβανομένων του Ελληνικού Δημοσίου που ελέγχει το 35,3% της ΔΕΗ δια του Υπερταμείου και του fund CVC Capital που αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο με ποσοστό 10,34% στο πρόσωπο του κ. Στάσση ήταν αναμενόμενη και απολύτως εύλογη, αν λάβει κανείς υπόψη του τα πεπραγμένα του μάνατζερ που παρέλαβε τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας και την μετέτρεψε με μια σειρά κινήσεων-ματ (μεταξύ των οποίων τις εξαγορές της Enel Romania και της «Κωτσόβολος»), από μια εσωστρεφή δημόσια εταιρεία με υψηλή εξάρτηση από τον ρυπογόνο και ακριβό λιγνίτη σε έναν πολυσχιδή όμιλο με ξεκάθαρα «πράσινο» πρόσημο, βιώσιμη κερδοφορία και ένα στιβαρό επιχειρηματικό μοντέλο που ξεκλειδώνει συνέργειες από τη γεωγραφική και τεχνολογική διασπορά και την καθετοποίηση της δραστηριότητας της ηλεκτροπαραγωγής, με παράλληλη επέκταση σε άλλους τομείς, όπως τις τηλεπικοινωνίες και τα data centers. Κατά τη νέα του θητεία, ο κ. Στάσσης αναμένεται να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό που προβλέπεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της εταιρείας για την περίοδο 2025-2027, με ορόσημο το τέλος του λιγνίτη, τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου και την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ στα 12 GW. Και να ανοίξει το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της ΔΕΗ που συνδέεται με το επενδυτικό σχέδιο των 12 δισ. ευρώ για τον μετασχηματισμό της Δυτικής Μακεδονίας που παρουσιάστηκε πρόσφατα, με επίκεντρο το mega data center των 300 ΜW στην περιοχή που ενσαρκώνει το όραμα για τη μετατροπή της επιχείρησης σε clean powertech όμιλο, με ηγετική παρουσία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι αλλαγές στο καταστατικό που «φωτογραφίζουν» είσοδο σε νέες δραστηριότητες

Η Γενική Συνέλευση, εξάλλου, αναμένεται να εγκρίνει και την εισήγηση για αλλαγή του καταστατικού ώστε να προβλέπεται ρητά η αποθήκευση ενέργειας στις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Η περιγραφή των δραστηριοτήτων εμπλουτίζεται, επίσης, με την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών συμβουλευτικής και επιθεώρησης, την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και τη διενέργεια ενεργειακών ελέγχων και ενεργειακών επιθεωρήσεων σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, στο εδάφιο που προβλέπει την άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών πληροφορικής προστίθεται ως δραστηριότητα η παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας, πολυμέσων και ζωντανής μετάδοσης (streaming) καθώς και η ανάπτυξη, εγκατάσταση και διαχείριση εφαρμογών έξυπνων πόλεων και συστημάτων φωτισμού.

Διαβάστε ακόμη