Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία ενός mega έργου αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες του Ομίλου Καράτζη στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Το έργο αφορά Σταθμό Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) με μπαταρίες ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 330 MW. Η ονομαστική του χωρητικότητα θα είναι 660 MWh, ενώ, εκτός των μπαταριών, θα αποτελείται από μετατροπείς ισχύος, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό για τη σύνδεση, καθώς και σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ που δημοσίευσε το ΥΠΕΝ στη Διαύγεια, «η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται σε συσσωρευτές (μπαταρίες) ιόντων λιθίου (Li-ion), και ταυτόχρονα θα εγκατασταθούν μετατροπείς συνεχούς – εναλλασσόμενου ρεύματος, εσωτερικά καλώδια, μετασχηματιστές Μ/Τ-Χ/Τ, σύγχρονα συστήματα παρακαλούθησης της αποθήκευσης καθώς και διανομής (έκχυσης) της ενέργειας σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ομίλου Καράτζη, η έναρξη κατασκευής του mega έργου αποθήκευσης ενέργειας στη Θεσσαλία αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Το συγκεκριμένο έργο έχει περάσει και από καιρικές…δοκιμασίες, αφού η τοποθεσία που θα κατασκευαζόταν το έργο επλήγη από την κακοκαιρία Daniel τον Σεπτέμβριο του 2023 και ο Όμιλος αναγκάστηκε να κάνει αίτηση προς τη ΡΑΑΕΥ για τροποποίηση της άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που είχε λάβει νωρίτερα το ίδιο έτος, με αλλαγή τοποθεσίας, αίτημα που η ΡΑΑΕΥ έκανε δεκτό.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου Καράτζη, τα φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία και το PPA με τη Metlen

Ο Όμιλος Καράτζη δραστηριοποιείται στην κατασκευή καινοτόμων υλικών διχτυών για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Ξεκινώντας με ένα μικρό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εξελίχθηκε σε διεθνή ηγέτη με ενεργή εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 70 χώρες με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του Ομίλου περιλαμβάνει προϊόντα συγκομιδής: Δίχτυ χορτοδεσίας, φιλμ ενσίρωσης και σπάγκο, διχτυωτά σακιά, διχτυωτά σακιά με ετικέτες, σωληνωτά δίχτυα, δίχτυα παλετοποίησης για συσκευασία παραγωγής μετά τη συγκομιδή, δίχτυ χριστουγεννιάτικων δέντρων, ελαστικά δίχτυα κρεάτων, δίχτυα κηπουρικής, δίχτυα σκίασης, δίχτυα για συγκομιδή τουλιπών και δίχτυα κατασκευής. Η συνολική παραγωγική ικανότητα υπερβαίνει τους 60.000 τόνους.

Ο Όμιλος Καράτζη δραστηριοποιείται και στον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κατερίνη, τη Λάρισα, τη Βοιωτία και το Ηράκλειο και συνεχιζόμενες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα ο αριθμός των φωτοβολταϊκών πάρκων έχει φτάσει τα 48 ανά την Ελλάδα με συνολική ισχύ 286 MW. Τον Οκτώβριο του 2024 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και ηλέκτριση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 270,8 MW στη Θεσσαλία, τα οποία ανήκουν σε θυγατρικές του Ομίλου Καράτζη. Τα έργα, τα οποία αναπτύχθηκαν πλήρως από τον Όμιλο Καράτζη ως στρατηγική επένδυση, κατασκευάστηκαν από την M Renewables, θυγατρική της Metlen Energy & Metals. Η συνολική αξία της επένδυσης ήταν 190,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη συγκεκριμένη επένδυση υπήρξε και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μαζί με την ηλέκτριση των φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία, «ηλεκτρίστηκε» και η μακροχρόνια σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) που έχει υπογράψει ο Όμιλος Καράτζη με τη Metlen Energy & Metals. Το PPA ανακοινώθηκε την περασμένη άνοιξη και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Metlen, η συναλλαγή αυτή ενίσχυσε περαιτέρω τη βιώσιμη προσέγγισή της προς την προμήθεια ενέργειας, στοχεύοντας στην ανάμειξη ανανεώσιμων PPAs είτε με τρίτους είτε με ίδια περιουσιακά στοιχεία. Από την πλευρά του, ο Όμιλος Καράτζη ενίσχυσε αντίστοιχα το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ενέργειας του, επενδύοντας ενεργά σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης σε μπαταρίες.

Διαβάστε ακόμη