Στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου του Economist, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 1–3 Ιουλίου στο Grand Resort στο Λαγονήσι, θα βρεθεί μια συζήτηση με έντονο ευρωπαϊκό αποτύπωμα. Ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, θα συναντηθούν σε ένα κοινό πάνελ με θέμα την ανθεκτικότητα της Ευρώπης απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις της εποχής.
Η μεταξύ τους συζήτηση, που προβάλλεται ως «χωρίς φίλτρο», αναμένεται να φωτίσει κρίσιμες πτυχές της ευρωπαϊκής στρατηγικής – από τη γεωπολιτική και την άμυνα, έως την ενέργεια και την οικονομική πολιτική. Σε πρώτο πλάνο εκτιμάται ότι θα τεθούν οι συνέπειες του υψηλού ενεργειακού κόστους και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία, ζητήματα στα οποία και οι δύο έχουν τοποθετηθεί δημοσίως το τελευταίο διάστημα.
Ο Μάριο Ντράγκι, με τη βαρύτητα του τεχνοκράτη που γνωρίζει σε βάθος τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ΕΕ, έρχεται στο πάνελ έχοντας μόλις ολοκληρώσει την πολυσέλιδη έκθεσή του για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο «Δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα για το Μέλλον» (Harnessing the EU’s Economic Potential), η οποία παρουσιάστηκε στις 11 Απριλίου 2024. Στις σελίδες της έκθεσης τονίζει την ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα. Σύμφωνα με την έκθεση, η ευρωπαϊκή βιομηχανία υφίσταται ισχυρό πλήγμα από το ενεργειακό κόστος, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι πολλαπλάσιο από αυτό των ανταγωνιστών της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία. Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καταβάλλουν 158% υψηλότερο τίμημα για ηλεκτρική ενέργεια και 345% υψηλότερο για φυσικό αέριο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Για τον Ντράγκι, αυτή η ενεργειακή επιβάρυνση δεν αποτελεί απλώς πρόβλημα κόστους, αλλά κρίσιμο αναπτυξιακό φρένο που υπονομεύει την παραγωγική βάση της ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες πληρώνουν σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι 158% ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα και 345% ακριβότερο φυσικό αέριο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των Ηνωμένων Πολιτειών. Το χάσμα αυτό, όπως σημειώνει, βρίσκεται στην καρδιά της αποδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και απαιτεί επείγουσες διαρθρωτικές παρεμβάσεις: επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα, αποσύνδεση της τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου και ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτονομίας σε στρατηγικούς τομείς. Το πλαίσιο που εισηγείται είναι σαφές: μαζικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενεργειακά δίκτυα, αναδιάρθρωση του μηχανισμού τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να απεξαρτηθεί από τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου, καθώς και ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας – από τις πρώτες ύλες και τη βιομηχανική παραγωγή έως τις ψηφιακές υποδομές και την άμυνα.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόσο ως CEO της Metlen όσο και ως πρόεδρος του ευρωπαϊκού συνδέσμου Eurometaux, έχει προειδοποιήσει ότι το ενεργειακό κόστος, σε συνδυασμό με τις αδράνειες της ευρωπαϊκής πολιτικής, δημιουργεί συνθήκες αποβιομηχάνισης. Έχει μάλιστα καταγγείλει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προχωρήσει σε επαρκή μέτρα στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με αποτέλεσμα περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές μονάδες να έχουν περιορίσει ή αναστείλει τη λειτουργία τους από το 2021.
Με φόντο αυτές τις παρεμβάσεις, η ζωντανή τους συζήτηση στο συνέδριο του Economist αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Όχι μόνο επειδή αντανακλά δύο οπτικές γύρω από το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και επειδή ενδέχεται να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις σε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών επιλογών.
Διαβάστε ακόμη