Στο Οικονομικό Forum των Δελφών έδωσε το παρών ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα: «Tackling Illicit Trade: Private – Public Synergies Across Key Industries». Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση έλαβαν μέρος, ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ και η κα Lucine Ovumyan, Senior Vice President, Corporate Affairs and Communications της JTI. Ο κ. Αληγιζάκης μιλώντας για το τεράστιο ζήτημα της παραβατικότητας και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα τόνισε πως το φαινόμενο σήμερα έχει ως επίκεντρο τις πειραγμένες αντλίες και τις ελλειμματικές παραδόσεις (κλοπή στην αντλία). Αναφορικά με αυτή τη μορφή παραβατικότητας, ο κ. Αληγιζάκης υποστήριξε ότι ενώ μειώνονται οι ποσότητες των καυσίμων που κλέβουν τα παραβατικά πρατήρια, μέσω πειραγμένων αντλιών, ο αριθμός των παραβατικών πρατηρίων αυξάνεται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, το ποσοστό των παραβατικών πρατηρίων το 2025 (εκτιμήσεις αγοράς) αυξήθηκε σε 29% στην Αττική και σε 17% στη Θεσσαλονίκη, όταν το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 15% στην Αττική και το 11% στη Θεσσαλονίκη. Μείωση παρουσιάζεται, ωστόσο στο ποσοστό των ελλειμματικών παραδόσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2025 (εκτιμήσεις αγοράς) το ποσοστό των ελλειμματικών παραδόσεων (δηλαδή της ποσότητας που κλάπηκε από τις πειραγμένες αντλίες) έφτασε το 18%, από το 24% το 2023.

Μιλώντας για την πορεία του φαινομένου, ο κ. Αληγιζάκης τόνισε πως η Πολιτεία έχει κάνει θαρραλέα και καινοτόμα βήματα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παραβατικότητας στα καύσιμα, όπως η ψήφιση του νόμου «δέουσας επιμέλειας», το 2024, η οποία αυστηροποιεί σημαντικά τις ποινές για όσους παρανομούν. Σημείωσε, ωστόσο, πως δυστυχώς ο νόμος ακυρώνεται στην πράξη από τις αποφάσεις ορισμένων δικαστηρίων, οι οποίες αναστέλλουν την επιβολή ποινών, επιτρέποντας σε παραβατικά πρατήρια να συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Οι βαθύτερες αιτίες για την παραβατικότητα στα καύσιμα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες της μάστιγας της παραβατικότητας, ο κ. Αληγιζάκης αναφέρθηκε στον αρνητικό ρόλο του πλαφόν (στο περιθώριο κέρδους), το οποίο επιβλήθηκε στον κλάδο. Όπως είπε ο κ. Αληγιζάκης το πλαφόν, πέρα από αδικαιολόγητο, γιατί δεν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις που είχε επιβληθεί πριν 4 χρόνια, είναι και απολύτως αναποτελεσματικό (αφορά μόλις το 6% της τελικής τιμής των καυσίμων). Αντίθετα, η διατήρησή του ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αποτελώντας το οξυγόνο της παραβατικότητας στα καύσιμα. «Πρόκειται για ένα μέτρο που καθιστά πολλά νόμιμα πρατήρια μη βιώσιμα, ωθώντας τους ιδιοκτήτες τους να τα παραχωρήσουν στους παραβατικούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης.

Διαβάστε ακόμη