«Καθαρό ορίζοντα» για τον διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ από 840 MW σήμερα στα 1,6 GW το 2027, ένα κομβικό milestone για την επίτευξη του πιο μακροπρόθεσμου στόχου για πράσινη «δύναμη πυρός» 2,5 GW που θα συνεισφέρει EBITDA άνω των 250 εκατ. ευρώ το 2030, βλέπει η διοίκηση της Motor Oil. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πέτρος Τζαννετάκης, παρουσιάζοντας χθες (Παρασκευή 11 Απριλίου 2025) τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 σε ειδική εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Τα σχέδια για τις ΑΠΕ –με το βλέμμα και στην αύξηση των πράσινων EBITDA στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ στην τριετία- κατέλαβαν σημαντικό μέρος της παρουσίασης, αντανακλώντας και το ειδικό βάρος που καταλαμβάνει ο συγκεκριμένος πυλώνας και στις επενδυτικές δαπάνες της Motor Oil που αναμένεται να αυξηθούν στα 560 εκατ. φέτος (από 315 εκατ. ευρώ το 2024), με το 50% περίπου –δηλαδή 280 εκατ. ευρώ- να κατευθύνονται στον κλάδο Power & Gas (που περιλαμβάνει τον βραχίονα των ΑΠΕ MORE, την θερμοηλεκτρική παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μέσω της NRG), με τη MORE να αναλογεί στη μερίδα του λέοντος του ποσού.
Ο ρόλος-«κλειδί» του χαρτοφυλακίου της Unagi
Όπως εξήγησε ο κ. Τζαννετάκης, το μεγαλύτερο μέρος των «πράσινων» κεφαλαιουχικών δαπανών θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών της Unagi συνολικής ισχύος 1,9 GW, σε Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι η Motor Oil συμπράττει με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που κατέχει το 49% της εταιρείας, με τη MORE να κατέχει το 75% του υπόλοιπου 51% (ποσοστό που ενσωματώνει και το μειοψηφικό μερίδιο των αδελφών Μανωλόπουλου που απέκτησαν τις αρχικές άδειες) και να έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου συνολικά, με το 38% περίπου της ισχύος να ενοποιείται στα μεγέθη της. Καθώς η συνολική επένδυση έχει λάβει δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (που αναλογεί στο 50% του ποσού), υπόκειται σε «στενές» προθεσμίες και αυτό εξηγεί τον ταχύ βηματισμό της MORE που επιδιώκει να θέσει τα έργα του εν λόγω χαρτοφυλακίου σε λειτουργία την περίοδο 2026-2027 και από το 2027 να έχει χρηματοροές.
Τονίστηκε επίσης ότι τα έργα του χαρτοφυλακίου της Unagi έχουν υψηλή εσωτερική απόδοση (Internal Rate of Return- IRR), χάρη στο στιβαρό σχήμα χρηματοδότησης αλλά και την «εγγύηση ελεγχόμενων περικοπών» που φέρουν, καθώς είναι έργα που προορίζονται για βιομηχανικά PPA και την ηλεκτροδότηση αγροτών που έχουν συμβληθεί στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». H ΜORE έχει ήδη παραγγείλει από τις αρχές του έτους τα πάνελ από την Κίνα, προλαμβάνοντας τυχόν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα ενόψει πιθανών εμπορικών περιορισμών και δασμών, τόνισε δε ότι οι περικοπές στα πάρκα αυτά θα είναι ελάχιστες γιατί «Ήταν προϋπόθεση όταν ξεκινήσαμε να χτίζουμε το project, έχει συμβατικά δεσμευτεί το κράτος προς την κατεύθυνση αυτή», όπως είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil. Ο ίδιος υπογράμμισε εξάλλου ότι το IRR των έργων ΑΠΕ αποτελεί βασικό κριτήριο για την ωρίμανσή τους –με τον πήχη κατά πληροφορίες να τίθεται στα επίπεδα του 10%- και ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τυχόν νέες εξαγορές, εντός και εκτός Ελλάδος.
Ειδικά όσον αφορά στην επέκταση στο εξωτερικό, αυτή ξεκίνησε από τη Ρουμανία, όπου η MORE ανακοίνωσε πριν λίγους μήνες τη συμμετοχή της σε ποσοστό 49% σε κοινοπραξία, όπου μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 51% είναι η Alive Renewable Holding Limited, θυγατρική της Premier Energy. Στόχος η κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW που θα είναι συνδεδεμένοι με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18 MW. Στη συνέχεια η MORE απέκτησε το 80% της Solar Energy που εδρεύει στην περιοχή Buzău, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής, διανομής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας MORE ROMANIA S.R.L. με έδρα το Βουκουρέστι, σηματοδοτώντας τη βούληση του μητρικού ομίλου για εντονότερη παρουσία στην αγορά ηλεκτρισμού της Ρουμανίας. Η διοίκηση της Motor Oil δεν αποκλείει περαιτέρω κινήσεις και σε άλλες γεωγραφίες, «αν μας έρθει κάτι πολύ καλό», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Πέρα από τα φωτοβολταϊκά της Unagi, «ρόλο» στα ώριμα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 800 MW που αναμένεται να οδηγήσουν τη ΜORE στον στόχο του 1,6 GW είναι και νέα αιολικά έργα, με την εν λόγω τεχνολογία να κυριαρχεί στην παρούσα φάση στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας. Ήδη ένα νέο αιολικό πάρκο ισχύος 43,2 MW που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Αμυνταίου τέθηκε σε τροχιά ηλέκτρισης αφού έλαβε άδεια λειτουργίας από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ, ενώ σε ώριμη φάση βρίσκεται και το mega αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 500 MW που αναπτύσσουν η πορτογαλική EDP Renewables (ΕDPR) και η Motor Oil και αποτελείται από 3 διαφορετικά cluster έργων που εκτείνονται από την νότια έως την κεντρική Εύβοια, εκ των οποίων τα δυο («Σοφράνο» στη Νότια Εύβοια και «Ευβοϊκός Βορέας» στη Κεντρική Εύβοια αναπτύσσονται από κοινού από τις δύο εταιρείες με τις συμμετοχές να καταμερίζονται ανάμεσα σε EDPR και Motor Oil κατά 51% και 49%, αντίστοιχα) ενώ το τρίτο ανήκει εξ ολοκλήρου στην πορτογαλική εταιρεία. «Τα ώριμα αιολικά έχουν εξασφαλισμένες ταρίφες γύρω στα 93-94 ευρώ μια ελεγχόμενες περικοπές, τα επόμενα έργα είναι άγνωστος Χ και γι’ αυτό είμαστε πιο προσεκτικοί και επιλεκτικοί. Δεν απομένουν πολλά αβέβαια έργα για να πιάσουμε τον στόχο μας, θέλουμε να εξασφαλίζουμε τις αποδόσεις μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζαννετάκης.
Αναφορικά με άλλα ορόσημα που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα, ο ίδιος δήλωσε ότι η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ισχύος 840 MW που αποτελεί σύμπραξη των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, λειτουργεί ήδη δοκιμαστικά με πολύ θετικά αποτελέσματα και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Ερωτώμενος για το θέμα του FSRU “Διώρυγα Gas” διευκρίνισε ότι η τελική επενδυτική απόφαση δεν έχει ληφθεί και το έργο βρίσκεται σε φάση stand-by, αλλά παραμένει ζωντανό, έχοντας ολοκληρώσει όλη την αδειοδοτική διαδικασία. Φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση σε νέα μονάδα παραγωγής προπυλενίου 160.000 τόνων ετησίως, καθώς και η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του διυλιστηρίου (+40.000 m3). Και φυσικά, όπως τονίστηκε και κατά την τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας, βασική προτεραιότητα για την τρέχουσα χρήση είναι η περάτωση των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στη μια από τις δυο μονάδες διύλισης αργού πετρελαίου εξαιτίας της πυρκαγιάς, που τοποθετείται χρονικά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2025.
Σύμφωνα με τη Motor Oil, κατά το διάστημα υλοποίησης των εργασιών αποκατάστασης, η παραγωγική δυναμικότητα του διυλιστηρίου θα κυμανθεί μεταξύ 65-80% της παραγωγικής δυναμικότητάς του. Ο χαμηλότερος βαθμός απασχόλησης των μονάδων του διυλιστηρίου σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των περιθωρίων διύλισης συγκριτικά με τα ιστορικά υψηλά περιθώρια των χρήσεων 2022 και 2023 αναμένεται να επηρεάσουν τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρήσης. Μέρος της επίδρασης, πάντως, θα αμβλυνθεί από τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις, αλλά και τη συνδρομή των θυγατρικών εταιρειών εμπορίας AVIN και CORAL που κατέχουν συνολικά μερίδιο 35% περίπου της εγχώριας αγοράς.
Διαβάστε ακόμη