Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του project αποθήκευσης CΟ2 στον Πρίνο που «τρέχει» η θυγατρική της Energean EnEarth αποτελεί η έγκριση από την ΕΔΕΥΕΠ της εκταμίευσης της πρώτης δόσης της χρηματοδότησης ύψους 150 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για το έργο που έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία αποθηκευτικής δυναμικότητας 3 εκατ. τόνων ετησίως CO2 (1 εκατ. τόνους ετησίως σε πρώτη φάση). Το ποσό που θα εκταμιευθεί είναι 21,45 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι ο Prinos CO2 λαμβάνει χρηματοδοτική στήριξη από το RRF, αυτό σημαίνει ότι υπόκειται και στις αυστηρά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται για τα εν λόγω έργα. Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη εκταμίευση πρέπει να ιδωθεί ως ένας «κρίκος» σε μια μεγάλη αλυσίδα «παραδοτέων» με χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι του 2026 που πρέπει να έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του έργου, το οποίο με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα αρχίσει να λειτουργεί τέλη 2026 με αρχές 2027, με στόχο να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξη (με capacity 3 εκατ. τόνους CO2) στο τέλος της δεκαετίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, το πλέον «ώριμο» ορόσημο είναι η έκδοση από το ΥΠΕΝ της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την πρώτη φάση του έργου (που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μέσα στην άνοιξη, καθώς η διαβούλευση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει ολοκληρωθεί) και στη συνέχεια αναμένεται η έκδοση της άδειας αποθήκευσης από την ΕΔΕΥΕΠ. Εντός του έτους, εξάλλου, αναμένεται να διεξαχθεί το δεσμευτικό market test που είναι προαπαιτούμενο για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης. Ενδιαφέρον για δέσμευση CO2 στην αποθήκη του Πρίνου έχουν ήδη εκφράσει πάνω από δέκα βιομηχανίες με τις οποίες η Εnergean έχει συνάψει MoU, το οποίο θα πρέπει να μετουσιωθεί σε σαφείς δεσμεύσεις δυναμικότητας μέσω του market test.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να θεσπιστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον κλάδο δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, το οποίο είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, χωρίς να προλάβει να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Παράγοντες της αγοράς είχαν διατυπώσει προβληματισμό για το κείμενο, εκτιμώντας ότι χαρακτηρίζεται από υψηλή πολυπλοκότητα και χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Περαιτέρω, ενσωμάτωνε προβλέψεις που κατά τις ίδιες πηγές εγείρουν ερωτηματικά αναφορικά για το bankability των έργων CCS, δηλαδή τη δυνατότητά τους να λάβουν τραπεζική χρηματοδότηση. Δεν είναι σαφές στην παρούσα φάση αν η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προτίθεται να επανεξετάσει το πλαίσιο, που θα διέπει τη λειτουργία ολόκληρης της αγοράς CCS στην Ελλάδα, από την δέσμευση CO2 (μέσω των έργων που δρομολογούν οι τσιμεντοβιομηχανίες Ηρακλής και Τιτάν και οι διυλιστηριακοί ομίλοι Motor Oil και Helleniq Energy) έως τη μεταφορά του CO2 -μέσω του project Apollo CO2 που υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ- και φυσικά την αποθήκευση του CO2 στο έργο Prinos CO2 της EnEarth. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι τα χρονοδιαγράμματα επιτάσσουν ταχύτερες διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, όπως σημείωσε και από το βήμα του συνεδρίου Power & Gas Forum η διευθύνουσα σύμβουλος της Energean για την Ελλάδα, Κατερίνα Σάρδη.
Διαβάστε ακόμη