Στη μεγάλη αύξηση των «πράσινων» επενδύσεων που καταλαμβάνουν το 50% του επενδυτικού πλάνου της Motor Oil για τη φετινή χρήση, το οποίο ανέρχεται συνολικά στα 560 εκατ. ευρώ εστίασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Τζαννετάκης στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2024. Ενός έτους που ο κ. Τζαννετάκης χαρακτήρισε «γεμάτο προκλήσεις», με τις επιδόσεις της εταιρείας να επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των περιθωρίων διύλισης -που είχαν διαμορφωθεί σε υψηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου επίπεδα την διετία 2022 και 2023-, την φωτιά στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων τον περασμένο Σεπτέμβριο, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ύψους 200 εκατ. ευρώ για τα κέρδη του 2023 που επηρέασε τα μεγέθη του 2024 και την έξοδο της μετοχής της Motor Oil από τον δείκτη MSCI στο τέλος του περασμένου Ιουνίου.

«Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του περασμένου έτους και έχουμε μπει στο 2025 με εμπιστοσύνη και δύναμη», τόνισε ο κ. Τζαννετάκης, ο οποίος ερωτώμενος για τις προοπτικές του κλάδου διύλισης δήλωσε «προσεκτικά αισιόδοξος» για το τρέχον και το επόμενο τρίμηνο, μετά τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του έτους. Ενδεικτικό της δυναμικής της Motor Oil, εξάλλου, είναι το επενδυτικό άλμα που σχεδιάζει για φέτος, με έμφαση στην επέκταση του πράσινου χαρτοφυλακίου. Όπως προαναφέρθηκε, η κατεύθυνση για το capex φέτος είναι 560 εκατ. ευρώ, έναντι 315 εκατ. ευρώ το 2024, 315 εκατ. ευρώ το 2023, 258 εκατ. ευρώ το 2022, 322 εκατ. ευρώ το 2021, 282 εκατ. ευρώ το 2020, 159 εκατ. ευρώ το 2019 και 135 εκατ. ευρώ το 2018.

Αναλύοντας την κατανομή των πόρων, ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε ότι το 50% θα διοχετευθεί στην επέκταση του πράσινου χαρτοφυλακίου της MORE, με έμφαση στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων από το συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Unagi την οποία έχει εξαγοράσει η MORE και ελέγχει το πλειοψηφικό μερίδιο ενός χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 1,8 GW και θα αρχίσουν να μπαίνουν σε λειτουργία τη διετία 2026-2027. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης και το development αιολικών έργων της MORE, με το βλέμμα στην αύξηση της «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος που διαμορφώθηκε στα 839 MW στο τέλος του 2024 και στον στόχο για πράσινα EBITDA 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Το 35% των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων που προβλέπεται να επιστρέψει στην κανονικότητα έως το τέλος του Σεπτέμβρη, ανακτώντας την πλήρη παραγωγική του δυναμικότητα μετά την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η φωτιά του περασμένου Σεπτέμβρη. Όπως έχει γράψει το energygame.gr, προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του Συγκροτήματος Επεξεργασίας Νάφθας, ενισχύοντας την ικανότητα του διυλιστηρίου να παράγει προϊόντα υψηλότερης αξίας. Φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί  η επένδυση σε νέα μονάδα παραγωγής προπυλενίου 160.000 τόνων ετησίως, καθώς και η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του διυλιστηρίου (+40.000 m3).

Ερωτώμενος για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις της Motor Oil με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ενδυνάμωση της θέσης τους στην αγορά ηλεκτρισμού που είχαν επιβεβαιωθεί από τους δυο ομίλους με επίσημες ανακοινώσεις τον Φεβρουάριο, ο κ. Τζαννετάκης απάντησε ότι συνεχίζονται, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Συζητάμε μεταξύ μας, είναι συνετό να μιλάμε με τους άλλους παίκτες στην αγορά με τους οποίους βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι», είπε. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Φεβρουαρίου η Motor Oil είχε ανακοινώσει ότι «με γνώμονα την ανάπτυξη των εργασιών της και την εξεύρεση συνεργιών, διερευνά σε συνεχή βάση τις δυνατότητες με την προοπτική συνεργασίας με διάφορους Ομίλους, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον οποίο συνεργάζεται ήδη μέσω της εταιρείας ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Α.Ε.».

Ο επενδυτικός σχεδιασμός του ομίλου περιλαμβάνει και το πράσινο υδρογόνο, με μέρος από τα κεφάλαια να κατευθύνονται στον σχεδιασμό και την παραγγελία εξοπλισμού για την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου εντός των διυλιστηρίων της Motor OIl, που θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλης κλίμακας παρόμοια εγκατάσταση στην Ελλάδα. Παράλληλα, με ταχείς ρυθμούς προχωρά και το North -1 της Hellenic Hydrogen, της κοινοπραξίας Motor Oil και ΔΕΗ (με ποσοστά 51% και 49% αντίστοιχα) στο Αμύνταιο. Έργο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο της ΔΕΗ για τον μετασχηματισμό της Δυτικής Μακεδονίας (και των δικών της δραστηριοτήτων εκεί) στο οποίο αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας το πλάνο στον παλαιό λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς.

Διαβάστε ακόμη