«Γκάζι» πατά η ΔΕΗ για την ωρίμανση μεγάλων υδροηλεκτρικών και αντλησιοταμιευτικών έργων, τα οποία εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική για την ενίσχυση των ευέλικτων μονάδων (ηλεκτροπαραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας) στο χαρτοφυλάκιό της, αφενός για λόγους διαχείρισης της μεταβλητότητας που προκύπτει από την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα, αφετέρου στοχεύοντας στην προστιθέμενη αξία που προσφέρουν τα εν λόγω έργα. Σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στην επικαιροποιημένη εταιρική παρουσίαση της Επιχείρησης, η παραγωγή των ευέλικτων μονάδων τιμολογείται με σημαντικό premium σε σχέση με τη μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ιδιαίτερα ελκυστικές είναι και οι αποδόσεις των εν λόγω έργων, που εκτιμώνται σε 8-10%. Την ίδια στιγμή, ειδικά στο σκέλος της αντλησιοταμίευσης, η δημιουργία δυο μεγάλων «μπαταριών νερού» -ισχύος 560 MW στην Δυτική Μακεδονία αποτελεί μέρος του ολιστικού επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή που παρουσιάζεται σήμερα (Πέμπτη 3 Απριλίου) από τη διοίκηση της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα που έχει στο επίκεντρό του τη δημιουργία mega data center δυναμικότητας 300 MW σε πρώτη φάση, οι ενεργειακές ανάγκες του οποίου θα καλυφθούν εν μέρει από τα δυο αυτά έργα.
Τα τρία έργα αντλησιοταμίευσης που προτεραιοποιεί η ΔΕΗ
Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που παρείχε η ΔΕΗ για την πορεία των δραστηριοτήτων της στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2024, έως το τέλος του 2025 στοχεύει στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης τριών έργων αντλησιοταμίευσης, στο πρώην λιγνιτωρυχείο της Καρδιάς στην Κοζάνη, στο πρώην Ορυχείο Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και το νέο έργο αντλησιοταμίευσης στην περιοχή της Σφηκιάς. Σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι το αντλησιοταμιευτικό έργο στην Καρδιά, ισχύος 148 MW, το οποίο έχει ήδη λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ έχει υπογραφεί και η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και τη σύνταξη τευχών διαγωνισμού ώστε να προκύψει ο ανάδοχος που θα αναλάβει την κατασκευή.
Σε δημόσια διαβούλευση που λήγει σε λίγες ημέρες (7 Απριλίου) βρίσκεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου, επένδυση που αφορά στη δημιουργία συστήματος αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 227 MW στην έγχυση και 221 MW στην απορρόφηση που θα χρησιμοποιεί τους υφιστάμενους ταμιευτήρες του παλιού ορυχείου. Για το project αυτό έχει προετοιμαστεί ο διαγωνισμός για τη μελέτη βιωσιμότητας και τη σύνταξη των τευχών διαγωνισμού. Η κατασκευή του έργου προβλέπεται να διαρκέσει περίπου πέντε έτη, με την ολοκλήρωσή του να εκτιμάται μετά το 2030. Η μονάδα θα χρησιμοποιεί υφιστάμενους ταμιευτήρες εντός του παλιού ορυχείου, με τον κάτω να διαμορφώνεται στο εσωτερικό του και τον άνω να εξυπηρετεί τη διαδικασία αποθήκευσης ενέργειας. Το νερό θα αντλείται προς τον άνω ταμιευτήρα κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης, αξιοποιώντας πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια, και θα επιστρέφει μέσω υδροστροβίλων για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε ώρες αιχμής.
Στην ίδια φάση ωρίμανσης, δηλαδή ένα βήμα πριν την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μελέτη βιωσιμότητας βρίσκεται και το έργο προσθήκης υποδομής αντλησιοταμίευσης, ισχύος 475 MW, στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Σφηκιάς στη Βέροια, επίσης με στόχο την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του έργου έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ έχει υποβάλει την ΜΠΕ και για αντλησιοταμιευτικό έργο 183 MW στη Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο πάντα του πλάνου μετατροπής των πρώην λιγνιτικών πεδίων της σε ενεργειακές υποδομές νέας γενιάς. Εξετάζει, τέλος, την προοπτική προσθήκης «μπαταριών νερού» στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πουρναρίου και Καστρακίου.
Η Μεσοχώρα και τα…άλλα υδροηλεκτρικά
Εκτενής ενημέρωση παρέχεται στις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ και για την πρόοδο του «στοιχειωμένου» υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας στη Θεσσαλία (160+1,6 ΜW) που ξεκίνησε το 1986, ολοκληρώθηκε το 2001 σε ποσοστό 90% (με τις βασικές εκκρεμότητες να είναι το κλείσιμο του φράγματος και η πλήρωση του ταμιευτήρα) και έκτοτε «μπλοκαρίστηκε» εν μέσω αλλεπάλληλων προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. H απόφαση 144/2024 του ΣτΕ με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ακυρώσεως κατά της τελευταίας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (που είχε εκδοθεί το 2021) άνοιξε τον δρόμο για να ξεκινήσουν φέτος οι απαραίτητες εργασίες ολοκλήρωσης του έργου, χωρίς να δίνεται χρονοδιάγραμμα για την περάτωσή τους. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ολοκληρώνει τις μελέτες που άπτονται αυτών των εργασιών και τον έλεγχο της συμπεριφοράς των υφιστάμενων κατασκευών του σταθμού και των όμορων περιοχών με βάση τους τελευταίους Κανονισμούς που βρίσκονται σε ισχύ. Εντός του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του ελέγχου του Φακέλου Απαλλοτρίωσης από το ΥΠΕΝ, ώστε να εγκριθεί η κήρυξη της απαλλοτρίωσης για την πρόσκτηση των υπολειπομένων εκτάσεων που επηρεάζονται από τη δημιουργία του Ταμιευτήρα του Φράγματος.
Όσον αφορά στο υδροηλεκτρικό έργο στο Μετσοβίτικο, ισχύος 29 MW, παρουσιάζεται καθυστέρηση περίπου εννέα μηνών στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του σε σχέση με τις προβλέψεις του 2024 για τη λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, συνεχίστηκαν οι εργασίες κατασκευής των Έργων Πολιτικού Μηχανικού και η σύνταξη και έγκριση μελετών ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Υπό εξέλιξη είναι η προμήθεια και εγκατάσταση του παραληφθέντος εξοπλισμού, ενώ η δαπάνη της ΔΕΗ για το έργο στη χρήση του 2024 άγγιξε τα 3 εκατ. ευρώ.
Τέλος, πρόοδος καταγράφεται και στα projects των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών (ΜΥΗΣ) που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με σημαντικό ορόσημο την ολοκλήρωση κατασκευής του σταθμού «Μακροχώρι ΙΙ», ονομαστικής ισχύος 4,84 ΜW και συνολικού προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία. Η οριστική παραλαβή του έργου αναμένεται έως τον Ιούνιο. Το σύνολο των κεφαλαιουχικών του δαπανών για Μικρούς Υδροηλεκτρικούς σταθμούς ανήλθε το 2024 σε 1,8 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος διαθέτει 13 Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (ΜΥΗΣ) σε λειτουργία συνολικής ισχύος 66,3MW, 4 υπό ανακαίνιση συνολικής ισχύος 77MW και 2 έργα υπό ανάπτυξη ισχύος 4,2MW.
Διαβάστε ακόμη