Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο επενδυτικό πλάνο της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων, με συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να μπουν στις ράγες δύο πρωτοβουλίες: αφενός, η δημιουργία νέου, πρότυπου Κέντρου Συλλογής σε ιδιόκτητη έκταση στη Βιομηχανική Περιοχή Καβάλας, με δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης άνω των 100 τόνων και σύγχρονες τεχνολογίες πρόληψης περιβαλλοντικών κινδύνων· αφετέρου, η καθιέρωση του Ηλεκτρονικού Εντύπου Αναγνώρισης στα σημεία συλλογής.

Το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2025 θα επιτρέπει την πλήρη ιχνηλασιμότητα των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και απλοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης των αποτελεσμάτων της δραστηριότητάς της για το 2024. Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1998 και από το 2004 λειτουργεί ως το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε), υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Αποτελεί τον φορέα που σχεδιάζει, συντονίζει και καταγράφει όλα τα στάδια διαχείρισης των Α.Λ.Ε σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και αναγέννηση των Α.Λ.Ε.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία για το 2024, η ΕΝΔΙΑΛΕ σημείωσε ποσοστό συλλογής της τάξης του 82%, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με το 2023, ενώ το ποσοστό αναγέννησης διατηρήθηκε στο 100% για ακόμη μία χρονιά. Οι επιδόσεις αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τους αντίστοιχους μέσους όρους της ΕΕ, οι οποίοι διαμορφώνονται στο 40% για τη συλλογή και στο 62% για την αναγέννηση λιπαντικών ελαίων. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην αναγέννηση λιπαντικών ελαίων. Αυτό δεν είναι ούτε συγκυριακό ούτε αυτονόητο. Είναι αποτέλεσμα σταθερής τεχνογνωσίας, οργανωμένης λειτουργίας και συνεργασίας όλων των κρίκων της αλυσίδας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, Γιώργος Δεληγιώργης.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που διαχειρίστηκε το σύστημα το 2024 έφτασε περίπου τις 30.000 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, με βασικές πηγές προέλευσης τον τομέα της αυτοκίνησης, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά δεδομένα της ΕΝΔΙΑΛΕ, η κατανάλωση λιπαντικών στην Ελλάδα προέρχεται κατά 55% από οχήματα, 25% από βιομηχανικές εγκαταστάσεις και 20% από τη ναυτιλία.

Ωστόσο, η συλλογή αποβλήτων λιπαντικών ελαίων επιτυγχάνεται σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στον τομέα των οχημάτων και της βιομηχανίας, ενώ η ναυτιλία παρουσιάζει σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις, κυρίως λόγω τεχνικών περιορισμών στη διαχείριση των ποσοτήτων που παράγονται εν πλω ή εκτός οργανωμένων λιμενικών υποδομών. Να σημειωθεί πως η ΕΝΔΙΑΛΕ λειτουργεί χωρίς κρατική επιχορήγηση, αποκλειστικά με πόρους που προέρχονται από τις εταιρείες που διαθέτουν λιπαντικά στην αγορά, είτε ως παραγωγοί είτε ως εισαγωγείς. Αυτές υποχρεούνται – βάσει νομοθεσίας – να καταβάλλουν εισφορά 18 ευρώ ανά τόνο λιπαντικού προϊόντος. «Αυτοί που παράγουν ή εισάγουν τα λιπαντικά, πληρώνουν για τη διαχείριση του αποβλήτου τους. Το κόστος αυτό δεν το επιβαρύνεται το Δημόσιο. Είναι δίκαιο και αποδοτικό σύστημα – και λειτουργεί», επισήμανε χαρακτηριστικά στέλεχος της εταιρείας.

Το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της ΕΝΔΙΑΛΕ για το 2024 διαμορφώθηκε σε περίπου 1,3 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα του μοντέλου, σε ένα από τα χαμηλότερα διαχειριστικά κόστη της Ευρώπης στον κλάδο.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ συνεργάζεται με 45 αδειοδοτημένους συλλέκτες και 8 αξιοποιητές, ενώ συντονίζει πανελλαδικά τη ροή των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων με βάση υπογεγραμμένες συμβάσεις και καθορισμένες ποιοτικές προδιαγραφές. Όπως εξηγήθηκε κατά την παρουσίαση, η ΕΝΔΙΑΛΕ δεν συμμετέχει επιχειρησιακά στη συλλογή ή αξιοποίηση των αποβλήτων, αλλά διασφαλίζει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς λειτουργούν εντός του θεσμικού πλαισίου και των ποσοτικών στόχων.

Στο πεδίο των στρατηγικών συμμαχιών, η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει ήδη υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον ΣΕΠΑΝ, στοχεύοντας στη μεταφορά τεχνογνωσίας, την έρευνα και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ρευμάτων ανακύκλωσης. Παράλληλα, έχει ανοίξει δίαυλο διαλόγου με τα συστήματα για ελαστικά, μπαταρίες και λοιπά υλικά του τομέα της αυτοκίνησης, για τη δημιουργία οριζόντιων εργαλείων διαχείρισης.

Το 2024, στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων λειτουργίας της, η ΕΝΔΙΑΛΕ υλοποίησε επικοινωνιακή εκστρατεία με τίτλο «Κύκλος Ζωής», η οποία περιλάμβανε τηλεοπτικό σποτ με τη μορφή κοινωνικού μηνύματος, στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης στη ΔΕΘ και στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens, ψηφιακή προβολή σε Google και Meta, καθώς και παρουσία σε 35 σημεία ΚΤΕΟ.

«Για εμάς, η κυκλική οικονομία δεν είναι σύνθημα. Είναι καθημερινή δουλειά, με στόχους και δείκτες. Και η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να έχει πρωτοκαθεδρία σε έναν δύσκολο τομέα όπως τα λιπαντικά έλαια», σημείωσε ο κ. Δεληγιώργης, κλείνοντας την παρουσίασή του.

Διαβάστε ακόμη