Την επόμενη ημέρα για την Energean μετά τη μη υλοποίηση της συμφωνίας για την Carlyle και την εκ νέου δέσμευσή της στην αγορά της Ιταλίας, την οποία θεωρεί κομβικής σημασίας στο χαρτοφυλάκιό της που καταλαμβάνει επτά χώρες (Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κροατία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μαρόκο) ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας σε συνέντευξή που έδωσε στην ιταλική τηλεόραση και στο διαδικτυακό πρόγραμμα The Watcher Post. Ερωτώμενος γιατί δεν προχώρησε το deal με το αμερικανικό επενδυτικό fund που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούνιο και προέβλεπε την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της Energean σε Ιταλία, Κροατία και Αίγυπτο, o κ Ρήγας δήλωσε ότι η Carlyle δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρχές σε Ιταλία και Αίγυπτο εντός των προθεσμιών που είχαν τεθεί.
«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να βγάλουμε τη συμφωνία από την πρίζα γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι κυβερνήσεις, οι τοπικές κοινωνίες, οι μέτοχοί μας και οι εργαζόμενοί μας είχαν αρχίσει να εκνευρίζονται και να απογοητεύονται από τις καθυστερήσεις. Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση, να επανακτήσουμε τον έλεγχο και να προσφέρουμε ορατότητα στους stakeholders», εξήγησε ο κ. Ρήγας. Ο ίδιος ανέδειξε στη συνέχεια το θετικό αποτύπωμα της δραστηριότητας της Energean στην Ιταλία, αγορά όπου έχει παρουσία από το 2021, επεκτείνοντας τον χρόνο ζωής αρκετών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα offshore κοιτάσματα Vega και Roso τα οποία η εταιρεία ελέγχει κατά 100% αλλά και στο κοίτασμα Cassiopea, το μεγαλύτερο upstream project της Ιταλίας εδώ και πολλά χρόνια, στο οποίο operator είναι η Eni με ποσοστό 60%, με την Energean να συμμετέχει στην κοινοπραξία με ποσοστό 40%. Υπενθυμίζεται ότι τo κοίτασμα τέθηκε σε εμπορική λειτουργία από τον περασμένο Αύγουστο και τα αποθέματά του εκτιμώνται σε 10 bcm φυσικού αερίου με την ετήσια παραγωγή να φτάνει στην κορύφωσή της τα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στο τέλος του περασμένου έτους, εξάλλου, ανακαλύφθηκε ένα μικρότερο κοίτασμα φυσικού αερίου, το Gemini (Δίδυμοι) που αναμένεται να αναπτυχθεί συνδεόμενο (tie-back) με τις υφιστάμενες υποδομές του Cassiopea.
Να σημειωθεί ότι η συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων της Ιταλίας εκτιμάται στα 80 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, περιλαμβάνοντας ποσότητες τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου. Οι παραχωρήσεις της Energean εισφέρουν στη συνολική παραγωγή του Ομίλου περί τα 40.000 βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που μπορεί να λειτουργήσει ως «βάση» για περαιτέρω ανάπτυξη.
Όπως υποστήριξε ο κ. Ρήγας, το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της Energean στην Ιταλία μπορεί να φτάσει τα 1 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση να στηριχθεί επαρκώς από την κυβέρνηση της Ρώμης, με την ταχεία λήψη των απαραίτητων αδειών για τις υφιστάμενες παραχωρήσεις και την χορήγηση νέων αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Τα διδάγματα από το Ισραήλ
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την εμπειρία της Energean από το Ισραήλ, όπου η εταιρεία επένδυσε 1,7 δισ. δολάρια από το 2018 έως το 2022 και έφτασε να παράγει 7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που καλύπτουν πάνω από το 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. «Το Ισραήλ που παλιότερα ήταν εισαγωγέας φυσικού αερίου και άνθρακα έλαβε την στρατηγική απόφαση να επενδύσει στους δικούς του φυσικούς πόρους. Τώρα παράγει το δικό του φυσικό αέριο και έχει μειώσει την κατανάλωση άνθρακα και έχει σταθερή και αξιόπιστη ενέργεια, με μια από τις πιο χαμηλές τιμές στην περιοχή. Η κυβέρνηση της χώρας έχει μια φιλική πολιτική προς τους επενδυτές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο την οποία αξιοποιήσαμε και τώρα είμαστε εγγυητές της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Η Ιταλία μπορεί να κάνει το ίδιο εάν θεσπίσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές που θα προσελκύσουν όχι μόνο κεφάλαια, αλλά και λειτουργική τεχνογνωσία».
Αναφερόμενος στο ευρύτερο διακύβευμα για την Ευρώπη στο κάδρο και των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων, ο επικεφαλής της Energean τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ηπείρου πρέπει να γίνει η υπ΄αριθμόν 1 προτεραιότητα. «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη και στην παρούσα φάση είμαστε υποχρεωμένοι να εμπιστευόμαστε εξωτερικούς προμηθευτές, είτε αυτοί είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλοι. Αυτή η εξάρτηση φάνηκε ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβή κατά την περίοδο που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντιμετωπίζουμε μια επιλογή ως Ευρωπαίοι πολίτες: Εφόσον θα χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο για δεκαετίες, γιατί να μην το παράγουμε μόνοι μας;». Ερώτημα που ασφαλώς τίθεται με ένταση και στην Ελλάδα στην παρούσα φάση, στο φόντο των τελευταίων θετικών εξελίξεων στο πρόγραμμα υδρογονανθράκων της χώρας. Ο κ. Ρήγας, μάλιστα, τόνισε τα πολλαπλά οφέλη της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου, δηλαδή τις μειωμένες εκπομπές άνθρακα σε σχέση με το LNG που μεταφέρεται μέσω τάνκερ, τα έσοδα για το δημόσιο κορβανά (μέσω των φόρων και των τελών που εισπράττει από τους παραχωρησιούχους) και φυσικά το θετικό αποτύπωμα στην απασχόληση.
«Σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, βλέπουμε ενδείξεις ότι οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πιο θετικά από πριν την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου. Θέλουμε να δούμε την δυναμική αυτή να επιταχύνεται, θέλουμε να επενδύσουμε δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και στηρίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια κάθε χώρας», τόνισε ο κ. Ρήγας. Αναφερόμενος στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Energean έχει offshore δραστηριότητες εδώ και πάνω από 50 χρόνια και επικαλέστηκε το παράδειγμα της δραστηριότητας στον κόλπο της Καβάλας για να δείξει ότι είναι εφικτή η αρμονική συνύπαρξη με τον τουριστικό κλάδο, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τις τοπικές κοινωνίες. Τόνισε τέλος ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που στέλνει το τελευταίο διάστημα θετικά σήματα αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και περιμένει αντίστοιχα μηνύματα και από την κυβέρνηση της Ιταλίας.
Διαβάστε ακόμη