Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στην αναδυόμενη αγορά δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Το υπουργείο Ενέργειας τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποίησε διαβούλευση με τους emitters και σκοπεύει να φέρει ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνολογία CCS. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα έρθει τελικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα προβλέπει μεταξύ άλλων έναν μηχανισμό στήριξης των έργων μεταφοράς και αποθήκευσης, καθώς και μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback).
Πριν λίγες ημέρες, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, διευθύνουσα Σύμβουλος της Energean Oil & Gas S.A. & Country Manager της Energean μιλώντας στο 6ο Power & Gas Forum τόνισε πως υπάρχουν δυο αβεβαιότητες σε σχέση με την αγορά CCS: ποια θα είναι η τιμή του δικαιώματος εκπομπής και «αν δεν ανέβει στα 180 ευρώ τον τόνο, τότε τι θα γίνει». «Και εδώ πρέπει να υπάρχει ρύθμιση με την έννοια της εξασφάλισης της βιωσιμότητας της αλυσίδας αξίας και της χρηματοδότησης, διότι τα grants δεν αρκούν καθώς μιλάμε για κόστη που ενδεχομένως υπερβαίνουν και τα 3 δισ.», είπε. Επιπλέον, έθεσε δύο σημεία που θα πρέπει να ρυθμιστούν, «ποιος θα εγγυηθεί το σύνολο της δυναμικότητας ότι θα είναι διαθέσιμη από την πλευρά της αποθήκης και ποιος θα εγγυηθεί ότι οι emitters θα είναι σε θέση να πληρώσουν για τη δυναμικότητα που θα δεσμεύσουν σε μακροχρόνια βάση».
Να σημειωθεί πως το Prinos project έλαβε αρχικά χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για μια μικρή εγκατάσταση αποθήκευσης έως ένα εκατ. τόνους που αποτελεί λιγότερο από το 8% των βιομηχανικών εκπομπών στην Ελλάδα. Όπως είπε η κυρία Σάρδη, διαπιστώθηκε τα τελευταία 5 χρόνια ότι οι περισσότερες εκπομπές προέρχονται από τη βιομηχανία που είναι στο νότιο μέρος της χώρας. Επομένως, οι εκπομπές θα έρθουν στον Πρίνο σε υγροποιημένη μορφή. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, το έργο αναπτύσσεται με δυο επιπλέον σκέλη στην ανάπτυξη του σταθμού παραλαβής υγροποιημένου διοξειδίου του σταθμού στον Πρίνο που έλαβε χρηματοδότηση από το Connecting Europe Facility και δεύτερον επεκτείνεται η εγκατάσταση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εισπίεσης για περίπου τρία εκατ. τόνους. Όπως είπε η κα Σάρδη, όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα γιατί το ταμείο Ανάκαμψης όπως και το Connecting Europe Facility έχουν συγκεκριμένα deadlines.
Η EnEarth, η θυγατρική της Energean διαχειρίζεται την αποθήκη CO2 στον Πρίνο, το οποίο έχει εξασφαλίσει επιδότηση 120 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Connecting Europe Facility. Το έργο έχει εξασφαλίσει επίσης 150 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που επιτρέπουν στην εταιρεία να ξεκινήσει την ανάπτυξη του project και τα market tests. Υπενθυμίζεται πως το έργο Prinos CO2 Storage έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ στην πλήρη ανάπτυξη του αναμένεται να παρέχει μέγιστη δυναμικότητα αποθήκευσης έως 3 εκατ. τόνους CO2.
Διαβάστε ακόμη