Το επόμενο κεφάλαιο στην πορεία του μετασχηματισμού της ΔΕΗ και της ανάδειξής της σε ηγέτιδα Powertech εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (με το Powertech να «φωτογραφίζει» την αυξημένη έμφαση που δίδεται στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των data centers) παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Στάσσης στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τα αποτελέσματα της χρήσης 2024 .Στο επίκεντρο του σχεδιασμού πέραν της επιταχυνόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής της  ΔΕΗ, τίθεται πλέον η επόμενη ημέρα της Πτολεμαΐδας 5 ως μονάδας φυσικού αερίου αλλά και το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που θα αλλάξει την εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας και θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε ειδική εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα την Πέμπτη 3 Απριλίου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στάσσης σκιαγράφησε ένα ολιστικό σχέδιο αναζωογόνησης της Δυτικής Μακεδονίας με μετατροπή της σε ένα πολυσχιδές ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό κέντρο με εμβέλεια που θα ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, θα αξιοποιεί τις υποδομές της περιοχής και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει. Κεντρικός άξονας του σχεδίου αυτού είναι η δημιουργία ενός mega data center ισχύος 300 MW σε πρώτη φάση, με δυνατότητα αναβάθμισης σε δεύτερο χρόνο σε…giga data center ισχύος 1 GW εάν υλοποιηθούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για ραγδαία ζήτηση για data centers στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, στο κάδρο της ραγδαίας ανάπτυξης της χρήσης ενεργοβόρων εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Πρόκειται για το επόμενο μεγάλο ορόσημο για την επιχειρηματική ανάπτυξη της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια και μια επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ, αν λάβει κανείς υπόψη ότι -όπως εξήγησε ο κ. Στάσσης – το κόστος ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ ανά MW (που αφορά μόνο στα κτίρια και τον εξοπλισμό), ενώ όταν το data center χωροθετείται κοντά σε πόλεις, το κόστος αυξάνεται στα 10 εκατ. ευρώ ανά MW. Τάξη μεγέθους για το δυνητικό κόστος προκύπτει και από την κοστολόγηση του πιο ώριμου project που υλοποιεί η ΔΕΗ σε σύμπραξη με την Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αφορά σε επένδυση 150 εκατ. ευρώ για data center ισχύος 12,5 ΜW.

Game changer για τη ΔΕΗ και την Ελλάδα το mega data center

Ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι ενώ το mega data center μπορεί να υλοποιηθεί σε ορίζοντα διετίας από τη στιγμή λήψης της απόφασης, αυτή τη στιγμή η επένδυση είναι στη διακριτική ευχέρεια της Επιχείρησης και δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό της σχέδιο. To «σήμα» θα δοθεί μόνο όταν συναφθεί δεσμευτική συμφωνία με hyperscaler του εξωτερικού (Google, Amazon κλπ.). Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις, με τον επικεφαλής της Επιχείρησης να εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβασή τους, τονίζοντας ωστόσο ότι ίσως χρειαστεί αρκετός καιρός για την οριστικοποίηση του deal, ενδεχομένως και πάνω από ένα έτος, καθώς στην παρούσα φάση οι hyperscalers ρίχνουν το βάρος τους στην αγορά των data centers των ΗΠΑ που βρίσκεται 1-2 χρόνια μπροστά σε σχέση με την ευρωπαϊκή.

Η δημιουργία ενός giga data center της τάξης του 1 GW θα μπορούσε να αποτελεί game changer, όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά και ευρύτερα για την Ελλάδα, στο μέτρο που θα «ανέβαζε την τάση» στο αφήγημα της χώρας μας να καταστεί κόμβος συνδεσιμότητας (connectivity hub) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική). Είναι προφανείς οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν με διασυνοριακά-διηπειρωτικά έργα τηλεπικοινωνιακών «διαδρόμων» για τη μεταφορά μεγάλων όγκων δεδομένων με υψηλές ταχύτητες που βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη, με την Ελλάδα στο επίκεντρο. Όπως για παράδειγμα το έργο East to Med Data Corridor (EMC) που συμμετέχει η ΔΕΗ, δηλαδή το υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας που θα καταστήσει τη χώρα μας την ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ενόσω οι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με hyperscalers και με developers data centers, η ΔΕΗ ωριμάζει το μακρόπνοο αυτό σχέδιο, καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο και απαιτητικό εγχείρημα. Όπως είπε ο κ. Στάσσης, η τεράστια ζήτηση για ηλεκτρισμό που θα απαιτεί το mega data center των 300 MW θα μπορεί να καλυφθεί από ένα «καλάθι» που θα περιλαμβάνει μονάδα φυσικού αερίου 350 ΜW (δηλαδή την Πτολεμαΐδα 5 υπό τη νέα της μορφή), φωτοβολταϊκά 1,3 GW (που ήδη αναπτύσσονται στα παλιά λιγνιτωρυχεία σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα), μπαταρίες ισχύος 300 MW και δύο μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης ισχύος 320 MW και 240 MW, αντίστοιχα, δηλαδή δυο μεγάλες «μπαταρίες νερού» που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕΕΥ και βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Δυτική Μακεδονία ώστε να μετατραπεί σε ενεργειακό-τεχνολογικό hub –πέραν των έργων καθαρής ενέργειας συνολικής ισχύος 2,5 GW που υλοποιεί- είναι οι διαθέσιμες εκτάσεις που διαθέτει η Επιχείρηση στην περιοχή (που είναι κατάλληλες για βιομηχανικές χρήσεις), η υψηλή τεχνογνωσία του προσωπικού της, η προβλεπόμενη ταχεία αδειοδότηση των εργασιών και φυσικά η γειτνίαση με το δίκτυο υψηλής τάσης.

Το exit από τον λιγνίτη στο τέλος του 2026 και η επόμενη ημέρα της Πτολεμαΐδας 5

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επιβεβαίωσε επίσης εμφατικά το exit από τον λιγνίτη στο τέλος του 2026, αποκαλύπτοντας ότι βρίσκεται ήδη σε ώριμη φάση η μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδας 5, ισχύος 650 ΜW σε μονάδα φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου (ΟCGT) ισχύος 350 ΜW σε πρώτη φάση, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2027, με τις νέες προδιαγραφές. Ο προϋπολογισμός του project είναι 300 εκατ. ευρώ και έχει περιληφθεί στο business plan της περιόδου 2025-2027. Η νέα μονάδα φυσικού αερίου θα μπορεί να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης -σε συνδυασμό με τη μονάδα φυσικού αερίου των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας ισχύος 840 ΜW που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη Δυτική Μακεδονία. Το εγχείρημα έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς εντός του έτους προβλέπεται η ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων και η ανάθεση της σύμβασης για το κατασκευαστικό σκέλος, εντός του 2026 προγραμματίζεται η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών και μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση της νέας μονάδας με αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ. Οι τελευταίες «λιγνιτικές μεγαβατώρες» της ΔΕΗ θα παραχθούν έως το τέλος του 2026 και η νέα Πτολεμαϊδα 5 θα μπει στην πρίζα προς το τέλος του 2027. Σε δεύτερο χρόνο -και σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης του σχεδίου για το mega data center- εξετάζεται και η αναβάθμιση της μονάδας σε κλειστού κύκλου (CCGT) με αύξηση της ισχύος της στα 500 ΜW.

Τα νέα έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ο κ. Στάσσης ανέλυσε επίσης τον οδικό χάρτη των νέων έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου για πράσινη εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 12 GW το 2027. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, από το Capital Markets Day του περασμένου Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν πράσινα έργα ισχύος 700 MW, εκ των οποίων τα 618 ΜW αφορούν σε τρία διαφορετικά φωτοβολταϊκά projects στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, τα 32 ΜW αναλογούν στα πρώτα έργα της ΔΕΗ στην Ιταλία, επίσης φωτοβολταϊκά, από ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 503 MW και τα υπόλοιπα αφορούν στο «καλάθι» των έργων, αιολικών και φωτοβολταϊκών που απέκτησε η ΔΕΗ από τον Όμιλο Κοπελούζου. Άλλα 700 πράσινα Μεγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή, εκ των οποίων τα 312 ΜW αφορούν στο mega φωτοβολταϊκό έργο στο Αμύνταιο που υλοποιεί η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την γερμανική RWE), συνολικής ισχύος 625 ΜW, τα 125 MW αφορούν στο φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, έργο συνολικής ισχύος 550 MW, τα 183 ΜW είναι το εναπομείναν σκέλος από το mega φωτοβολταϊκό 550 MW της Πτολεμαΐδας (καθώς τα υπόλοιπα 367 ΜW έχουν ήδη κατασκευαστεί) και άλλα 68 MW αφορούν σε δυο αιολικά πάρκα σε Φωκίδα και Αρκαδία. Αυτή τη στιγμή η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ ανέρχεται σε 6,2 GW (4,8 GW στην Ελλάδα και 1,4 GW στο εξωτερικό), έργα συνολικής ισχύος 3,7 GW βρίσκονται υπό κατασκευή, ready to build και σε διαγωνιστική διαδικασία και άλλα 1,9 GW σε φάση εξασφάλισης των αδειοδοτήσεων (permitting and engineering). Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης, υπάρχει καθαρός ορίζοντας προς τον στόχο των 11,8 GW έργων ΑΠΕ που έχει τεθεί για το 2027, εφόσον το 65% της ισχύος αυτής είναι ήδη διασφαλισμένη.

Σημειώνεται τέλος ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέβασε τον πήχη για τα ΕΒΙTDA της φετινής χρήσης στα 2 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ το 2024) και προανήγγειλε αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή για το 2025 στα 0,60 ευρώ ανά μετοχή, έναντι μερίσματος 0,40 ευρώ/μετοχή που θα διανεμηθεί για τη χρήση του 2024.

Διαβάστε ακόμη