Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το γεωτρητικό πρόγραμμα της Energean στη θάλασσα του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα προχωρήσει το 2026 με τις δύο πρώτες γεωτρήσεις «Αθηνά» και «Ζευς» που αποτελούν μέρος της ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan. Από τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις θα παραχθούν 26 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου και, συνολικά, 170 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (mmboe). Άλλωστε, πριν λίγες ημέρες η Energean υπέγραψε συμφωνία δανείου 10 ετών με την Leumi Bank για 750 εκατ. δολάρια, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο Energean Israel Limited του 2026 και να εξασφαλιστεί επιπλέον ρευστότητα για την ανάπτυξη του Katlan. Ήδη η Energean καλύπτει πάνω από το 50% των αναγκών του Ισραήλ σε φυσικό αέριο, στρέφοντας το ενδιαφέρον της και σε άλλα κοιτάσματα. Να σημειωθεί πως οι γεωτρήσεις στις ανακαλύψεις «Ήρα» και «Απόλλων» προσδιορίζονται για το 2028.

H Energean, από κει και πέρα, στρέφεται σε περιοχές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, με γνώμονα την αποφυγή οποιουδήποτε ρίσκου. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, γίνεται «focus» σε διαπιστωμένα κοιτάσματα και σε κάθε περίπτωση όχι σε αχαρτογράφητα νερά. Ένα επίσης κριτήριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα και σταθεροί κανόνες. Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean μιλώντας τον περασμένο Νοέμβριο στη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης COP29 για το κλίμα τόνιζε πως «για να προχωρούν οι επενδύσεις, απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις από τις κυβερνήσεις, μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, όπως ισχύει στο Ισραήλ. Επίσης, πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο και σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αιγύπτου όπου οι φορολογικοί συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι εδώ και περίπου 100 χρόνια» σημείωνε.

Μάλιστα, η εταιρεία, γνωστοποίησε σήμερα, μέσω ανακοίνωσή της στο LinkedIn, τον τερματισμό της προτεινόμενης συναλλαγής με την Carlyle και την επανένταξη των δραστηριοτήτων της στην Κροατία, την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Οι δραστηριότητες της Energean για το 2025

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι προβλέψεις για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του 2025, σύμφωνα με την εταιρεία, επιβεβαιώνονται. Η παραγωγή στα τέλη Φεβρουαρίου 2025 για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 115 kboed, ευθυγραμμιζόμενη με την καθοδήγηση παραγωγής των 120-130 kboed, η οποία είναι βαρύτερη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η συνολική παραγωγή του Ομίλου στα τέλη Φεβρουαρίου 2025 ήταν 160 kboed. Το τρέχον πρόγραμμα μερισμάτων αναμένεται να συνεχιστεί, με τη νέα πολιτική μερισμάτων να ανακοινώνεται μόλις η Συναλλαγή είτε ολοκληρωθεί είτε ακυρωθεί.

Τα ελληνικά κοιτάσματα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Energean όπως είναι γνωστό, διαθέτει το οικόπεδο «μπλοκ 2» από κοινού με την HelleniQ Energy και τέλος διαθέτει την περιοχή «Κατάκολο». Σε ό,τι αφορά το οικόπεδο «μπλοκ 2» αναζητείται σύμφωνα με πληροφορίες και άλλος εταίρος, με σκοπό να διευρυνθεί το σχήμα, έτσι ώστε να μειωθεί το επενδυτικό ρίσκο. Πρόσφατα εξασφαλίστηκε η συναίνεση της ΕΔΕΥΕΠ για παράταση ενός έτους στο βασικό στάδιο ερευνών, μέχρι τον Μάρτιο του 2026. Μια άλλη περιοχή με ενδιαφέρον με μισθωτή την Energean είναι η περιοχή «Κατάκολο». Πρόκειται για ένα διαπιστωμένο κοίτασμα της τάξης των 14 εκατ. βαρελιών, με την Energean να διαθέτει άδεια εκμετάλλευσης, μέχρι το 2041. Υπενθυμίζεται ακόμα πως ενώ έγινε διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας εκκρεμεί όμως η απόφαση έγκρισής της. Μένει πάντως να διευκρινιστεί εάν θα συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη περιοχή στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Διαβάστε ακόμη