Η επιτυχής κατασκευή του mega project αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, εκτιμά η Διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιούλα Τσικνάκου σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα τους Διεθνούς Συνδέσμου Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (International Hydropower Association- IHA). Σύμφωνα με την κ. Τσικνάκου, «Το σύστημα χρειάζεται μεγάλης κλίμακας αποθήκευση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και το έργο της Αμφιλοχίας, το οποίο βρίσκεται τώρα υπό κατασκευή μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών και εμποδίων, ιδίως όσον αφορά την αδειοδότηση, πρωτοπορεί». Η ίδια προσθέτει ότι «Η ανάπτυξη νέων υδροηλεκτρικών έργων είναι πολύ περιορισμένη από το 1995, οπότε ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις στην Αμφιλοχία και να προχωρήσουμε στην κατασκευή πρόσθετων έργων».
Η πρόοδος του έργου αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία
Ερωτώμενη για την πορεία των κατασκευαστικών εργασιών, το στέλεχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημειώνει ότι «Ο κάτω ταμιευτήρας είναι μια υπάρχουσα λίμνη και η κατασκευή των άνω ταμιευτήρων έχει ξεκινήσει. Εργαζόμαστε σε συνεργασία με ξένους και ελληνικούς οργανισμούς και εταιρείες, διότι το έργο χρειάζεται πολύ λεπτομερείς μελέτες για να προχωρήσει με ασφάλεια. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε ασφαλή σχεδιασμό και κατασκευή για όλα τα υδροηλεκτρικά έργα που αναπτύσσουμε». Αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, η κ. Τσικνάκου σημειώνει ότι «Για την Αμφιλοχία, πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε λειτουργία το 2027».
Σχετικά με τον ευρύτερο σχεδιασμό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην υδροηλεκτρική ενέργεια, τονίζει ότι η εταιρεία έχει υπό ανάπτυξη έργα ισχύος της τάξης των 3.000 MW, εκ των οποίων εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει περίπου 1.500 MW μέχρι το 2032. «Η Αμφιλοχία είναι το πρώτο έργο εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα σχεδιάζουμε πολλά ακόμη για να βασιστούμε στην επιτυχία του. Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε ένα άλλο νέο έργο αντλησιοταμίευσης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε ένα άλλο μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο υπό ανάπτυξη», λέει η κ. Τσικνάκου, καταλήγοντας ότι «Η αντλησιοταμίευση υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι καλύτερη λύση για το περιβάλλον από τις μπαταρίες, οι οποίες έχουν πολύ σύντομο χρόνο αποθήκευσης, δύο έως τέσσερις ώρες. Η Αμφιλοχία θα παρέχει περίπου 10 ώρες αποθήκευσης την ημέρα και πιστεύουμε ότι θα είναι ένα επωφελές έργο, όχι μόνο για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και άλλες σημαντικές λειτουργίες όπως η εξισορρόπηση του δικτύου ηλεκτρισμού και η αξιοποίηση της ευελιξίας για την ενίσχυση της απόδοσης του δικτύου συνολικά».
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας αποτελεί το μοναδικό νέο έργο αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW για παραγωγή και 730 MW για άντληση, περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες, τον Άγιο Γεώργιο και τον Πύργο, με χωρητικότητα περίπου 5 εκατ. και 2 εκατ. κυβικών μέτρων αντίστοιχα, ενώ ως κάτω ταμιευτήρας χρησιμοποιείται η υφιστάμενη λίμνη Καστρακίου. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 650 εκατ. ευρώ, με ετήσια παραγωγή ενέργειας που εκτιμάται στις 816 GWh.
Ο βασικός στόχος του έργου είναι η αποθήκευση πλεονάζουσας ενέργειας από μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μέσω της άντλησης νερού κατά τις ώρες υψηλής παραγωγής, και η επιστροφή του για ηλεκτροπαραγωγή σε ώρες αυξημένης ζήτησης. Παράλληλα, το σύστημα θα μπορεί να λειτουργεί με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας τη συνδυασμένη λειτουργία των μονάδων, όπου το ένα συγκρότημα θα αντλεί και το άλλο θα παράγει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του Διαχειριστή Συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, το έργο αναμένεται να προσφέρει κρίσιμες επικουρικές υπηρεσίες στο δίκτυο ηλεκτρισμού, ενισχύοντας τη σταθερότητά του και διευκολύνοντας την ασφαλή ενσωμάτωση της παραγωγής από στοχαστικές ΑΠΕ. Συμβάλλει έτσι στη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς αποθήκευσης πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη