Την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά ΑΠΕ, 2,5 περίπου χρόνια μετά την είσοδό της σε αυτήν (Οκτώβριος 2022) αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr η ισραηλινή εταιρεία Ashtom Renewable Energy, η οποία είχε εξασφαλίσει Άδειες Παραγωγού για χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών 542 MW, κυρίως στη Θεσσαλία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία έκρινε σκόπιμο να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη των εν λόγω έργων καθώς η οικονομική βιωσιμότητά τους δεν ήταν εγγυημένη, κατά πάσα πιθανότητα επειδή βρίσκονταν χαμηλά στη σειρά προτεραιότητας για λήψη Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης. Κι αυτό σε μια περίοδο που για την πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο προτεραιοποιούνται έργα που προωθούν την αποθήκευση ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση έχει δώσει σήμα «εξισορρόπησης» του πράσινου ενεργειακού μείγματος με την προσθήκη περισσότερων αιολικών πάρκων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ashtrom Renewable Energy, η οποία είχε συνάψει συμφωνία για την ανάπτυξη των έργων με ελληνική εταιρεία (που δεν είχε κατονομάσει) αποφάσισε τη διακοπή της συνεργασίας με τον Έλληνα εταίρο της και την έξοδό της από τις ενεργειακές της δραστηριότητες στη χώρα (καθώς ο Όμιλος φέρεται να είχε εκφράσει ενδιαφέρον και για την είσοδό του στο real estate).

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο του 2022 η ισραηλινή εταιρεία ανακοίνωσε την είσοδό της στην ελληνική αγορά ΑΠΕ και επενδυτικό σχέδιο ύψους 335-380 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων 476 MW, ισχύς που στη συνέχεια αυξήθηκε στα 542 MW με την απόκτηση πρόσθετων Αδειών Παραγωγού από τη ΡΑΑΕΥ. Από τα έργα αυτά, τα 65 MW θα αναπτύσσονταν στην Κοζάνη, τα 154 MW στη Μαγνησία, τα 176 MW (μέσω τριών έργων 64 MW, 50 MW και 62 MW) στη Λάρισα και άλλα 147 MW επίσης στην περιοχή της Θεσσαλίας. Όπως είχε διευκρινίσει, προς τον σκοπό αυτό είχε υπογράψει συμφωνίες με Έλληνα developer, που περιλάμβαναν μηχανισμό καταβολής του τιμήματος ανάλογα με την πρόοδο του έργου, με το βασικότερο ορόσημο να είναι η λήψη όρων σύνδεσης. Κατά τα φαινόμενα, με δεδομένο ότι η επίτευξη αυτού του milestone δεν φαινόταν εφικτή στο ορατό μέλλον, η ισραηλινή εταιρεία επέλεξε την απεμπλοκή της στο αρχικό στάδιο της σχεδιαζόμενης επένδυσης, αντί να επιχειρήσει να «ανεβάσει» πιο ψηλά τα έργα στην λίστα αναμονής για σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, προσθέτοντας μπαταρίες.

Το προφίλ της εταιρείας

Η Ashtrom Renewable Energy είναι ο βραχίονας ΑΠΕ του Ashtrom Group που ιδρύθηκε το 1963 και αποτελεί από τους κορυφαίους κατασκευαστικούς και real estate ομίλους του Ισραήλ, με σημαντική διεθνή παρουσία. Πέραν των κατασκευών, δραστηριοποιείται στις παραχωρήσεις, τη διαχείριση οικιστικών συγκροτημάτων, τα μεγάλα έργα υποδομής κ.α. Ο ενεργειακός πυλώνας του Ομίλου, η Ashtrom Renewable Energy λειτουργεί ως ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας (IPP), εστιάζοντας στις επενδύσεις και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (ηλιακών και αιολικών) που βρίσκονται σε διάφορα στάδια, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία τους. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 2 GW, εκ των οποίων σε λειτουργία είναι τα 429 MW, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Εκτός από το Ισραήλ, δραστηριοποιείται και στην αγορά των ΗΠΑ (όπου βρίσκεται η «μερίδα του λέοντος» των υπό ανάπτυξη έργων), καθώς και στην Πολωνία όπου διαθέτει ένα μικρό χαρτοφυλάκιο 28 ΜW.

Διευθύνων Σύμβουλος της Ashtom Renewable Energy που είχε και την εποπτεία της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι ο Ιτζάκ Μαρμελστάιν, ο οποίος το φθινόπωρο του 2022 είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι «Η ελληνική αγορά που χαρακτηρίζεται από επιταχυνόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλό δυναμικό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – μπορεί να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για την εταιρεία στο εγγύς μέλλον». Εκτίμηση που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος άλλαξε στην πορεία, όπως άλλαξαν και οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ, με το τέλος των επιδοτήσεων, την αύξηση των περικοπών και γενικότερα την αύξηση των ρίσκων, οδηγώντας κάποιους ξένους ομίλους να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους και τα σχέδιά τους για την Ελλάδα…

Διαβάστε ακόμη