Το νέο κεφάλαιο στην αναπτυξιακή εταιρεία της Metlen –σε συνέχεια της υπέρβασης του οροσήμου των 1 δισ. ευρώ για τα EBITDA κατά τις τελευταίες δυο χρήσεις- που προβλέπει διπλασιασμό του μεγέθους της εταιρείας το 2028, με στόχευση για λειτουργική κερδοφορία πάνω από 2 δισ. ευρώ κατά το έτος αυτό χωρίς να ληφθεί υπόψη η επίπτωση στα βασικά μεγέθη από εξαγορές που μελετώνται- περιέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Θα ξεπεράσουμε τα 2 δισ. EBITDA το 2028, χωρίς να περιλαμβάνονται οι επόμενες εξαγορές, η μια εκ των οποίων μπορεί να είναι καταλυτική και να αλλάξει ουσιωδώς τα μεγέθη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Κατά την ενημέρωση των αναλυτών που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 2024 χθες (Πέμπτη 20 Ιανουαρίου) -με βασικό στοιχείο την αναρρίχηση των EBITDA σε νέο ρεκόρ και τη σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα του τζίρου και των καθαρών κερδών σε ένα δύσκολο περιβάλλον-, ο κ. Mυτιληναίος δήλωσε πεπεισμένος ότι η εταιρεία θα κατακτήσει νέες κορυφές φέτος –χρονιά κατά την οποία δρομολογείται και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου-, με καταλύτη τον τρίτο μετασχηματισμό (Big 3) που έχει στον πυρήνα του στρατηγικές συμφωνίες, όπως αυτή με τη Rio Tinto που ανακοινώθηκε προ διημέρου και «κουμπώνει» με την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για νέα γραμμή παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου που προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για ένταξη στην λίστα των Στρατηγικών Projects της ΕΕ για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες.
Ο επικεφαλής της Metlen προανήγγειλε και το επόμενο μεγάλο deal, στην ενέργεια αυτή τη φορά, το οποίο θα αφορά στην κατασκευή έργων ΑΠΕ για λογαριασμού τρίτου, με τη Metlen στο ρόλο του εργολάβου που θα αναλάβει τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή των σταθμών, στα πρότυπα της περυσινής συμφωνίας με τη ΔΕΗ. Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, λεπτομέρειες για το business plan για την περίοδο 2025-2028, περιλαμβανομένων και δυο σημαντικών νέων επενδύσεων που έχουν ωριμάσει θα δοθούν στο Capital Markets Day που θα λάβει χώρα στο Λονδίνο στις 28 Απριλίου. Το «μενού» για τον τρίτο αναπτυξιακό κύκλο της εταιρείας δε πιθανότατα θα περιλαμβάνει και νέες εξαγορές, για τις οποίες -όπως τονίστηκε- η εταιρεία έχει συγκεντρώσει «δύναμη πυρός» 3,5 δισ. ευρώ (σε ρευστά διαθέσιμα και δεσμευμένες πιστωτικές γραμμές), για τις συμφωνίες που «βρίσκονται μπροστά».
Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε το 2024 ως δύσκολη χρονιά λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αβεβαιότητας που χαρακτήρισε ως υπ’ αριθμόν ένα ανησυχία για τους επικεφαλής εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Παρά το ρευστό περιβάλλον, η Metlen κατόρθωσε πέρυσι να εδραιώσει όλα τα βασικά μεγέθη της σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας ένα σταθερό εφαλτήριο για το επόμενο «άλμα» κερδοφορίας για την περίοδο 2025-2028, με βασικούς μοχλούς την οργανική ανάπτυξη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων στην ενέργεια (που συνεισέφερε τη μερίδα του λέοντος του τζίρου και των EBITDA πέρυσι με βασικό μοχλό τις ΑΠΕ) και τη μεταλλουργία, σε συνδυασμό με νέες στρατηγικές επενδύσεις, με το αλουμίνιο πάντως να βρίσκεται «εκτός κάδρου» καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, όπως ξεκαθαρίστηκε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επένδυση στην ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου την οποία χαρακτήρισε «ορόσημο» τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επένδυση στο γάλλιο είναι «χρυσοφόρα», καθώς η τιμή του σπάνιου μετάλλου που χρειάζεται η ΕΕ για πληθώρα εφαρμογών ενώ η Κίνα που είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός προμηθευτής έχει περιορίσει τις εξαγωγές κινείται στο 1 εκατ. δολάρια ανά τόνο. «Αν οι τιμές παραμείνουν στα επίπεδα αυτά, θα πρόκειται για μια από τις καλύτερες δραστηριότητες της εταιρείας, στόχος μας είναι να παράγουμε γάλλιο με τις υψηλότερες προδιαγραφές και το μικρότερο δυνατό κόστος». Αναφορικά με τη συμφωνία με τη Rio Tinto τονίστηκε ότι -σε συνδυασμό με τις παλαιότερες επενδύσεις της Metlen σε κοιτάσματα στη Γκάνα-, «απαντά» στο μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά του αλουμινίου που είναι ο σταθερός εφοδιασμός του βωξίτη που αποτελεί την πρώτη ύλη. Κρίσιμη παράμετρος είναι και πάλι η Κίνα που έχει εν πολλοίς εξαντλήσει τα δικά της αποθέματα και καλύπτει το 70% των αναγκών της από μικρά, ασταθή αφρικανικά κράτη, οι όποιες εξελίξεις στα οποία μπορεί να εκτινάξουν στα ύψη την τιμή της αλουμίνας. Σχετικά με τις ΑΠΕ σημείωσε ότι το 1 GW στο asset rotation θα είναι το μίνιμουμ τα επόμενα χρόνια, καθώς θα ενισχυθεί από την προσθήκη μπαταριών που είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μυτιληναίος και στον στόχο για μερίδιο αγοράς της τάξης του 30% στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού που δεν τέθηκε αυθαίρετα, αλλά συνδέεται με τις ανάγκες του ελληνικού utility. Αυτή τη στιγμή το μερίδιο της Protergia προσεγγίζει το ορόσημο του 20% και για να φτάσει στο 30% απαιτείται, ο δρόμος περνά είτε μέσα από οργανική ανάπτυξη με επιθετική εμπορική και τιμολογιακή πολιτική, είτε από μια σημαντική εξαγορά που αποτελεί μια πιο ακριβή εναλλακτική, πολλώ δε μάλλον «όσο τα τιμήματα που ζητά η αγορά είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά που προκύπτουν από τους δικούς μας υπολογισμούς». Γι’ αυτό και στην παρούσα φάση η Metlen έχει επιλέξει τον πρώτο δρόμο και στο πλαίσιο αυτό έχει διατηρήσει σταθερό επί εννέα μήνες το πράσινο τιμολόγιο, απορροφώντας τις αυξήσεις στις χονδρεμπορικές.
Ερωτώμενος για τις προοπτικές του φυσικού αερίου, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι θα παραμένει στο ενεργειακό μείγμα έως το 2050, ενώ παρουσία θα έχει το πετρέλαιο. Σε σχέση με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι υπάρχει μπροστά μας το σενάριο αυξημένων εισαγωγών από το Κατάρ -που έχει σχέδια για διπλασιασμό της παραγωγής LNG- και από τις ΗΠΑ. Εάν σε αυτό προστεθεί και η παράμετρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία που να περιλαμβάνει την άρση των κυρώσεων στο ρωσικό αέριο, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των τιμών του καυσίμου στην Ευρώπη σε κάτω από 20 ευρώ/MWh από τα επίπεδα των 50 ευρώ/MWh που κινούνται σήμερα.
Ερωτώμενος για το ενεργειακό κόστος, ο επικεφαλής της Metlen -και πρόεδρος του ΔΣ της Eurometaux- σημείωσε ότι «θα είναι μεγάλη απογοήτευση εάν το σχέδιο της Κομισιόν (σ.σ. που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα) δεν περιλαμβάνει μέτρα άμεσου δράσης για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και των βιομηχανιών που υποφέρουν» και περιοριστεί σε προτάσεις για την ενίσχυση των διασυνδέσεων και των δικτύων ηλεκτρισμού που είναι μακρόπνοες επενδύσεις που απαιτούν τρισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν είναι σαφές από πού θα προέλθουν. Αναφορικά με τον πολυσυζητημένο διασυνοριακό φόρο άνθρακα (CBAM) σημείωσε ότι η Eurometaux και άλλοι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ζητούν πιεστικά την κατάργησή από την Κομισιόν και εάν εφαρμοστεί όπως σχεδιάζεται στην παρούσα φάση «θα πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη καταστροφή για την Ευρώπη».
Σημειώνεται ότι αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του dual listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναφέρθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη ότι στην παρούσα φάση η εκτίμηση είναι για αρχές του τρίτου τριμήνου -υπό την αίρεση να το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγορά. Τέλος, ερωτώμενοι για την πορεία της δανειακής μόχλευσης της Metlen (όπως εκφράζεται στον λόγο καθαρού χρέους προς EBITDA) εκφράστηκε από τη διοίκηση η προσδοκία ότι θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το 1,7 στο οποίο έκλεισε το 2024, οι δε επενδυτικές δαπάνες θα είναι μάλλον χαμηλότερες σε σχέση με τα 800 εκατ. ευρώ της περσινής χρήσης και δεν θα πιάσουν τις «κορυφές» του 1 δισ. ευρώ που είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Πιο λεπτομερείς προβλέψεις για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών, πάντως, θα δοθούν κατά το Capital Markets Day σε δυο περίπου μήνες από σήμερα…
Διαβάστε ακόμη