«Υπάρχουν πρακτικές και λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες και θα μπορούσε να υιοθετήσει και η Ελλάδα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, αντί να περιμένει τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (του Συνδέσμου που εκπροσωπεί τους βιομηχανικούς καταναλωτές) μιλώντας χθες (Τρίτη 18 Φεβρουαρίου) στο Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο ΣΒΕ. Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα, ένα καλό παράδειγμα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η χώρα μας είναι το σχήμα «Energy Release 2.0» της Ιταλίας, στη βάση του οποίου οι βιομηχανίες συνάπτουν συμβάσεις επί διαφοράς (CfDs) διάρκειας τριών ετών με την κρατική εταιρεία GSE για ενέργεια σταθερού φορτίου (baseload) με σταθερή τιμή 65 ευρώ/MWh για το 25% περίπου της κατανάλωσής τους. Ως αντάλλαγμα, επιστρέφουν ισόποση ποσότητα ενέργειας σε ίδια τιμή από ΑΠΕ σε ορίζοντα 20ετίας. Πέραν της Ιταλίας και άλλες χώρες έχουν λάβει άμεσα μέτρα, όπως η Βουλγαρία (που έχει θεσπίσει πλαφόν στα 90 ευρώ/MWh για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες), η Ρουμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ανέφερε επίσης την ομιλία του ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να ρίξουν τις τιμές ενέργειας με το υφιστάμενο μοντέλο αποζημίωσης μέσω των χονδεμπορικών αγορών. «Πρέπει η αποζημίωσή τους να γίνεται εκτός χρηματιστηρίου, μέσω CfDs και PPA», όπως έχει προτείνει ο Μάριο Ντράγκι, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέδειξε επίσης τη σημασία θέσπισης μηχανισμού ευέλικτης ισχύος με κεντρικούς άξονες την ζήτηση και την αποθήκευση. Γιατί, όπως εξήγησε, «Η απανθρακοποίηση απαιτεί την παροχή επιπλέον κινήτρων στη Ζήτηση (σ.σ. βιομηχανικοί καταναλωτές) να παρέχει ευέλικτη ισχύ  στις ώρες που το σύστημα έχει ανάγκη, συμμετέχοντας στην ημερήσια αγορά ή στην αγορά εξισορρόπησης».

Ο κ. Κοντολέων ζήτησε επίσης τη θέσπιση εκπτώσεων στις χρεώσεις του συστήματος (uplifts) στις βιομηχανίες ανάλογα με την ισχύ τους στις ώρες αιχμής, σημειώνοντας ότι βιομηχανίες με ευέλικτη ισχύ που μειώνουν την ισχύ λειτουργίας τους στις ώρες αιχμής συστηματικά δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή παρά το γεγονός ότι μειώνουν την τιμή στη χονδρεμπορική αγορά.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Montel που επικαλείται δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Ενέργειας της Ιταλίας Βάνια Γκάβα, η κυβέρνηση της Ρώμης ίσως επιδιώξει την αναστολή του συστήματος Εμπορίας Ρύπων (ETS) για την ιταλική βιομηχανία, προκειμένου να αμβλύνει την επίπτωση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην οικονομία της χώρας.

«Είναι επείγον να αναστείλουμε το σύστημα ETS γιατί πρέπει να παρέμβουμε επειγόντως στον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών αερίου» είπε η κ. Γκάβα, η οποία περιέγραψε την εξάρτηση της Ευρώπης από τον κόμβο φυσικού αερίου TTF της Ολλανδίας ως ένα «παράλογο και επιβλαβές σύστημα που ευνοεί την χρηματοοικονομική κερδοσκοπία».

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Πώς θα επιδοτηθούν 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Γιατί μειώνεται η “όρεξη” για νέα τερματικά LNG σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το σχέδιο της Κομισιόν για φθηνότερες εισαγωγές φυσικού αερίου