Με απόφαση της 13ης Φεβρουαρίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μέτρο κρατικής ενίσχυσης ύψους 111,7 εκατ. ευρώ προς τη Motor Oil, βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το έργο αυτό εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εν λόγω ενίσχυση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου της Motor Oil «Πράσινο Υδρογόνο»

Το έργο της Motor Oil

Το έργο της Motor Oil περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση στο Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων ενός ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρόλυσης, με μέγιστη δυναμικότητα  7200 χιλ. τόνους υδρογόνου ανά έτος (από τους  ήδη 4500 χιλ. τόνους, μέσω του ευρωπαϊκού έργου EPHYRA) το οποίο θα τροφοδοτείται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και των σχετικών απαιτούμενων περιφερειακών υποδομών.

Με τη χρηματοδότηση αυτή, τίθενται, πλέον, στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη αλυσίδας υδρογόνου στη χώρα, συμβάλλοντας συγχρόνως στην υλοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια ακόμη απτή απόδειξη της δέσμευσης και της πρωτοπορίας του Ομίλου για καινοτομία, ενεργειακή μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη. Ο αναπτυξιακός στόχος του Ομίλου Motor Oil για την παραγωγή νέων και εναλλακτικών καυσίμων, ο οποίος συνδέεται με βασικό πυλώνα της στρατηγικής του, επεκτείνεται και εξελίσσεται με σταθερά και αποδοτικά βήματα.

Η απόφαση της Επιτροπής

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει του Άρθρου 107(3)(γ) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπει την κρατική στήριξη σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς υπό προϋποθέσεις, καθώς και των Οδηγιών του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις σε θέματα κλίματος, ενέργειας και περιβάλλοντος (CEEAG).

Διαπιστώθηκε ότι το μέτρο είναι απαραίτητο και κατάλληλο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της παραγωγής και χρήσης ανανεώσιμου υδρογόνου, συνάδοντας με τους στόχους του προγράμματος REPowerEU.

Επιπλέον, κρίθηκε αναλογικό, καθώς:
(i) η ενίσχυση περιορίζεται στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσό,
(ii) προβλέπεται μηχανισμός επιστροφής χρημάτων αν το έργο αποφέρει υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη, και
(iii) έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και στο ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Κομισιόν ενέκρινε την ελληνική πρόταση, διασφαλίζοντας τη συμβατότητά της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Διαβάστε ακόμη