Η ελληνική επιχείρηση Sonne Aktion εντάχθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Produc-E Green. Η Sonne Aktion θα λάβει επιχορήγηση 2.076.750 ευρώ για να επεκτείνει τη δυναμικότητα υφιστάμενης μονάδας κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων και ηλεκτρικών, ενώ το ύψος της συνολικής δαπάνης θα φτάσει τα 3.445.000 ευρώ. Από αυτά, η Sonne Aktion θα δώσει από ιδίους πόρους 667.500 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 19,38% του κόστους της επένδυσης, ενώ θα λάβει και τραπεζικό δάνειο ύψους 700.750 ευρώ (περίπου 20% του συνόλου) για το υπόλοιπο μέρος της δαπάνης.
Το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης για επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, θα αφορά τόσο σε αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού της, όσο και διενέργεια μελέτης σκοπιμότητας και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Sonne Aktion ιδρύθηκε το 1984 αρχικά ως SOL και το 1997 πήρε το όνομα που κατέχει έως σήμερα. Η εταιρεία τροφοδοτεί την εγχώρια αγορά με 15.000 συστήματα θέρμανσης νερού ετησίως ενώ αντίστοιχη ποσότητα εξάγει σε πάνω από 25 χώρες. Η συνολική δυναμικότητα της παραγωγής σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης ξεπερνά τα 50.000 συστήματα.
Η ελληνική αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων ανθίζει
Όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα της Ευρώπης, μετά τη Γερμανία, σε μέγεθος εγκατεστημένης ισχύος ηλιοθερμικών συστημάτων, ενώ σε όρους ισχύος ανά κάτοικο υπολείπεται μόνο έναντι της Κύπρου. Η ελληνική ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 300.000 ηλιακούς συλλέκτες και τις 130.000 δεξαμενές. Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων είναι υψηλή και οι εξαγωγές ξεπερνούν το 50% της συνολικής παραγωγής. Το 2023, ο κλάδος προσέφερε άμεσα περίπου 4.950 θέσεις εργασίας (ισοδύναμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης), ενώ η συνολική συνεισφορά του στην απασχόληση υπολογίζεται σε 8.945 θέσεις εργασίας.
Το πρόγραμμα Produc-E Green, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφορά στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης βιομηχανίας, με έμφαση στον παραγωγικό κλάδο και την αλυσίδα της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και των προϊόντων και αγαθών που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στόχος της δράσης είναι η τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και η καινοτόμος και εξωστρεφής ανάπτυξη και μεγέθυνση, με τελικό σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των παραγωγικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2024, ενώ στο πλαίσιο αυτού έχουν ενισχυθεί πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Διαβάστε ακόμη