Συγκρατημένη…απαισιοδοξία αναφορικά με το κατά πόσο η πολυσυζητημένη «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας», το κείμενο που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που περιέχει τις βασικές κατευθύνσεις των πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, θα δώσει λύσεις στο φλέγον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους εμφανίζεται η ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία. Και τούτο διότι, όπως αναφέρει στο energygame.gr o πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), Αντώνης Κοντολέων δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις της έκθεσης Ντράγκι και δεν παραπέμπει σε δομικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.
«Αν και σίγουρα η Επιτροπή έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει το διακύβευμα της αποβιομηχάνισης της Ευρώπης καθώς υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, εντούτοις το κείμενό της δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για τα τελικά μέτρα που θα ληφθούν. Δεν είμαστε διόλου βέβαιοι ότι η Κομισιόν έχει λάβει σοβαρά υπόψη της την έκθεση Ντράγκι και τις προτάσεις της», δηλώνει ο κ. Κοντολέων. Όπως εξηγεί, «Αναφορικά με το θέμα των μη ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας δεν βλέπουμε καμία αναφορά στη λειτουργία του χρηματιστηρίου TTF στην Ολλανδία, στη βάση του οποίου καθορίζονται ακόμη και τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, όταν στην έκθεση Ντράγκι αναφέρεται ότι τα 2/3 των ποσοτήτων που διαπραγματεύονται δεν συνδέονται με πραγματική κατανάλωση και δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος αυτών που συμμετέχουν».
Την ίδια στιγμή -συνεχίζει- διαβάζουμε στο κείμενο της «Πυξίδας» ότι «Η εξάρτηση (σ.σ. από τα ορυκτά καύσιμα) μπορεί να μειωθεί συν τω χρόνω καθώς ένα μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της Ευρώπης θα προέρχεται από απανθρακοποιημένη παραγωγή. Η ΕΕ πρέπει επομένως να επιταχύνει την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να προωθήσει τον εξηλεκτρισμό».
«Από αυτό και μόνο διαπιστώνουμε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα», σχολιάζει ο επικεφαλής της ΕΒΙΚΕΝ. «Με άλλα λόγια, επιμένουμε στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια η οποία όμως δεν ρίχνει τις τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές καθώς επιμένουμε δογματικά στην ενιαία αγορά ενέργειας και στην διαμόρφωση των τιμών βάσει της οριακής μονάδας. Δεν υπάρχει ούτε σκέψη οι ΑΠΕ να μην αποζημιώνονται από τα χρηματιστήρια αλλά μόνο συμβόλαια επί διαφοράς (CFDs) και συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (ΡΡΑs), καθώς θα μειωθεί η ρευστότητα στην αγορά. Μα πως θα προχωρήσει η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και ο εξηλεκτρισμός με τόσο υψηλό κόστος; Εάν δεν κάνουν ένα βήμα πίσω στις Βρυξέλλες και δεν απορρίψουμε το δογματισμό δεν θα αλλάξει τίποτα», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Διαβάζουμε επίσης στο κείμενο της Πυξίδας Ανταγωνιστικότητας ότι θα ληφθούν μεν μέτρα για να μειωθούν οι φόροι και οι χρεώσεις του δικτύου, όμως ορισμένες από τις συνιστώσες του κόστους των ενεργειακών τιμών θα αμβλυνθούν μόνο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς προκύπτουν από κενά στη σχεδιασμό των χρεώσεων δικτύου και τη φορολογία και από τη μη επαρκή ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ. Αλίμονο εάν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των μη ανταγωνιστικών τιμών για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα λυθεί με ”ασπιρίνες”. Η δε αναφορά στην έλλειψη ενιαίας αγοράς είναι ορθή, αλλά δεν θα λυθεί με ευχολόγια ή περιμένοντας να γίνουν επενδύσεις στα δίκτυα», σχολιάζει ο κ. Κοντολέων. «Βλέπουμε όμως ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν περιμένουν πλέον την Επιτροπή. Λαμβάνουν άμεσα μέτρα και δίνουν φθηνή ενέργεια στις βιομηχανίες τους, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο μέσω CFD. Ή θέτουν ανώτατο όριο τιμών, όπως έχουν πράξει η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Κι εδώ εγείρεται το ερώτημα: Θα τύχει η ελληνική βιομηχανία της ίδιας στήριξης;», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη