Επί θύραις βρίσκεται ένα σημαντικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr μέσα στο μήνα η Elica, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου που είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου θα επιλέξει τους αναδόχους για τις δυο εκ των βασικών μελετών του έργου (μελέτες γραφείου και τεχνική ανάλυση του έργου). Οι εν λόγω μελέτες είναι «κλειδί» για την εξειδίκευση των προδιαγραφών του έργου, την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του και για τα επόμενα βήματα, περιλαμβανομένης της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης που προσδοκάται να ληφθεί εντός του 2026.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον διεθνή διαγωνισμό για τις μελέτες (όπου εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον περί τις 20 εταιρείες), πλέον στην τελική short list έχουν μείνει 4 εταιρείες για την Μελέτη Γραφείου και άλλες 4 για την Τεχνική Ανάλυση του έργου και η επιλογή των δυο αναδόχων αναμένεται εντός του μήνα.

Ο Φεβρουάριος, άλλωστε, αναμένεται να είναι μήνας περαιτέρω «ωρίμανσης» του GREGY και σε άλλα μέτωπα, καθώς τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στο Κάιρο -με αφορμή τη συμμετοχή στην έκθεση EGYPES- o επικεφαλής της Elica κ. Γιάννης Καρύδας, όπου θα έχει επαφές με στελέχη της Αιγυπτιακής κυβέρνησης, «πιάνοντας το νήμα» εκεί που το άφησε στο προηγούμενο γύρο δια ζώσης επαφών στο Κάιρο, στις αρχές Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του τριμερούς επενδυτικού συνεδρίου Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που έλαβε χώρα παράλληλα με την τριμερή Σύνοδο Κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι τότε ο κ. Καρύδας είχε επισημάνει -μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg-ότι o Όμιλος Κοπελούζου επιδιώκει να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, με στόχο την έναρξη λειτουργίας του το 2030. Είχε επίσης δηλώσει ότι το GREGY έχει προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές τράπεζες για τη δυνητική χρηματοδότησή του.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις και επί του βασικού θέματος για το οποίο έχει επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου -σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση-, κατά τη συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θόδωρου Σκυλακάκη με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πόρων της Αιγύπτου Μαχμούντ Εσμάτ τον Οκτώβριο του 2024. Ο λόγος για τη μετοχική συμμετοχή των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού Ελλάδας και Αιγύπτου (ΑΔΜΗΕ και EETC αντίστοιχα) στο έργο, δέσμευση η οποία έχει αναληφθεί και σε MoU μεταξύ των δυο Διαχειριστών και της Elica. Μια εξέλιξη που όχι μόνο θα αναβαθμίσει το γεωπολιτικό στίγμα του έργου, αλλά και θα στείλει μηνύματα τόσο στο επενδυτικό κοινό, όσο και για τη χρηματοδότηση του project.

Συμφωνήθηκε επίσης Αθήνα και Κάιρο να παράσχουν την υποστήριξή τους, προκειμένου το έργο να συμπεριληφθεί εκ νέου στον επόμενο, δεύτερο ενοποιημένο κατάλογο των έργων PCI/PMI (Έργα Κοινού/Αμοιβαίου Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος). Η ισχυρή πολιτική στήριξη των δυο κυβερνήσεων στο έργο, εξάλλου -που έχει εκφραστεί κατ’επανάληψη-  εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και για την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την εξεύρεση των εκτάσεων που θα φιλοξενήσουν τους αιολικούς σταθμούς που θα τροφοδοτούν κατά κύριο λόγο το καλώδιο, καθώς συμφωνήθηκε πρόσφατα ότι η πράσινη ενέργεια που θα παράγεται στην Αίγυπτο και θα μεταφέρεται μέσω του GREGY θα είναι κατά 75% αιολική και κατά 25% ηλιακή, ενώ ο προηγούμενος σχεδιασμός προέβλεπε ότι τα προς ανάπτυξη έργα ΑΠΕ στην Αίγυπτο που θα τροφοδοτούσαν το καλώδιο θα ήταν κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊκά. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμενο είναι ο εντοπισμός περιοχών με πλούσιο αιολικό δυναμικό που να βρίσκονται κοντά στο σημείο προσαιγιάλωσης του καλωδίου (Εl Sallum), κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY αποτελείται από 4 καλώδια συνολικής δυναμικότητας 3 GW, τα οποία θα  ποντιστούν σε μια έκταση περίπου 1000 χιλιομέτρων κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου και θα μεταφέρουν πράσινη ενέργεια από ένα χαρτοφυλάκιο σταθμών ΑΠΕ ισχύος 9,5 GW (κατά κύριο λόγο αιολικών όπως προαναφέρθηκε, αλλά και φωτοβολταϊκών) που ο όμιλος Κοπελούζου θα αναπτύξει στην Αίγυπτο ως ξεχωριστό project, με προϋπολογισμό της τάξης των 8 δισ. ευρώ και για αυτό κινείται για τη δημιουργίας μιας διεθνούς κοινοπραξία εταιρειών. Προς την κατεύθυνση αυτή η Elica έχει ήδη υπογράψει MoU με την Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της αιγυπτιακής εταιρείας Infinity και της Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ συζητήσεις υπάρχουν και με άλλους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου -που δυνητικά μπορεί να υποκαταστήσει εισαγωγές 4,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κάθε χρόνο-  το ένα τρίτο της ενέργειας που θα μεταφέρει το καλώδιο θα καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας, άλλο ένα τρίτο θα μεταφερθεί προς Ευρώπη μέσω των διασυνδέσεων της Ελλάδας με Βουλγαρία και Ιταλία και το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και ανανεώσιμων καυσίμων (π.χ. πράσινη μεθανόλη για πλοία) στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη