Τον σχεδιασμό της Metlen για τον κλάδο των μετάλλων στον απόηχο της στρατηγικής επένδυσης ύψους 295 εκατ. ευρώ για την παραγωγή γαλλίου που ανακοίνωσε πρόσφατα περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του κλάδου Μεταλλουργίας της εταιρείας, Δημήτρης Στεφανίδης, σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στην ιστοσελίδα S&P Commodity Insights.
Μεταξύ άλλων ο κ. Στεφανίδης τόνισε ότι το παραγόμενο γάλλιο αλλά και οι πρόσθετες ποσότητες αλουμίνας που θα προκύψουν από την υλοποίηση της νέας ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιο της Ελλάδας στον Αγιο Νικόλαο θα κατευθυνθεί στις αγορές της Ευρώπης και κυρίως σε βιομηχανίες σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Επιπροσθέτως, η Μetlen θα διερευνήσει πιθανές ευκαιρίες στην Βόρειο Αμερική και την Ασία, ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, η ζήτηση για αλουμίνιο στην Ευρώπη παραμένει εύθραυστη εξαιτίας της συγκρατημένης δραστηριότητας σε κρίσιμους κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι κατασκευές, ενώ το τοπίο στον παγκόσμιο εμπόριο (σ.σ. που θυμίζει κινούμενη άμμο μετά τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών, αρχής γενομένης από Κίνα, Μεξικό και Καναδά και την Ευρώπη να έχει μπει και αυτή στο κάδρο) έχει γίνει ακόμα πιο απρόβλεπτο.
«Η αγορά αλουμινίου βρίσκεται σε μια ρευστή κατάσταση, υπό το βάρος της μακροοικονομικής αβεβαιότητας, των γεωπολιτικών εξελίξεων και των μεταβαλλόμενων εμπορικών πολιτικών», σημείωσε. Η Αλουμίνιον της Ελλάδας έχει παραγωγική δυναμικότητα πρωτόχυτου αλουμινίου της τάξης των 185.000 μετρικών τόνων/έτος. Όπως τόνισε ο κ. Στεφανίδης, η Metlen κινήθηκε έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους στην εφοδιαστική αλυσίδα, προχωρώντας μεταξύ άλλων σε στρατηγικές επενδύσεις σε κοιτάσματα βωξίτη (σ.σ. της πρώτης ύλης για το αλουμίνιο), μέσω της εξαγοράς της «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες» (πρώην IMERYS Βωξίτες) που ανέδειξε τη Metlen σε κορυφαίο παραγωγό βωξίτη στην ΕΕ, αλλά και μέσω τοποθετήσεων σε κοιτάσματα στην Γκάνα.
Ο επικεφαλής του κλάδου Μεταλλουργίας της Metlen τόνισε ιδιαίτερα το ότι σε αντίθεση με άλλους ανταγωνιστές της, η Metlen διατηρεί στο μέγιστο –και ενισχύει- την παραγωγική της δυναμικότητα στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Ο κ. Στεφανίδης έκανε επίσης εκτεταμένη αναφορά στην επένδυση των 295,5 εκατ. ευρώ που θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο στους 1.265 μετρικούς τόνους/έτος (από 865.000 μετρικούς τόνους/έτος προηγουμένως) και θα συνδυαστεί με παραγωγή βωξίτη (2 εκατ. μετρικοί τόνοι/έτος) και γαλλίου (50 μετρικοί τόνοι/έτος). Η υφιστάμενη παραγωγική δυναμικότητα βωξίτη της Metlen ανέρχεται σε 1 εκατ. τόνους/έτος και καλύπτει τόσο τις εσωτερικές ανάγκες όσο και εξωτερικές συμφωνίες για προμήθεια του ορυκτού.
Η ακτινογραφία της νέας επένδυσης 295 εκατ. ευρώ στον κλάδο μεταλλουργίας
Ο κ. Στεφανίδης δήλωσε ότι η νέα επένδυση αποτελείται από μια νέα γραμμή παραγωγής αλουμίνας, την «αποσυμφόρηση» (debottlenecking) των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για την εξόρυξη γαλλίου. Όπως διευκρίνισε, “μέρος της επένδυσης θα αφορά στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της Αλουμίνιον της Ελλάδας ώστε να αυξηθεί η λειτουργική αποδοτικότητά του και η παραγωγή αλουμίνας, με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών που στηρίζουν τους στόχους βιωσιμότητας και αειφορίας της εταιρείας”.
Η ολοκλήρωση των εργασιών και η έναρξη λειτουργίας της νέας γραμμής παραγωγής τοποθετείται το 2026 για τον βωξίτη, με την παραγωγή αλουμίνας και γαλλίου να ξεκινά σταδιακά από το 2027 και να φτάνει σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το 2028. Η επένδυση προβλέπει επίσης εργασίες επέκτασης του λιμανιού στη μονάδα που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την επιμήκυνση της προβλήτας και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ώστε να είναι εφικτή η εκφόρτωση βωξίτη από πλοία χωρητικότητας έως και 63.500 μετρικών τόνων.
Γιατί η Metlen αποφάσισε να ξεκινήσει να παράγει γάλλιο
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κίνα ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγών στις ΗΠΑ κρίσιμων πρώτων υλών συμπεριλαμβανομένου και του γαλλίου που χρησιμοποιείται -μεταξύ άλλων- στην παραγωγή ημιαγωγών, LEDs και φωτοβολταϊκών πάνελ. Ο κ. Στεφανίδης αποκάλυψε ότι το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Metlen είχε αρχίσει να μελετά την εξαγωγή γαλλίου πολύ πριν τους περιορισμούς της Κίνας (σ.σ. είχαν προηγηθεί και περιορισμοί στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου προς την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2023) καθώς οι διεργασίες παραγωγής της αλουμίνας στην εταιρεία “ενσωμάτωναν” σημαντικές ποσότητες γαλλίου. “Σε συνέχεια των περιορισμών, η Metlen αποφάσισε να στηρίξει τη μετάβαση της Ευρώπης σε προηγμένες τεχνολογίες”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη εισάγει περί το 90% του γαλλίου που χρειάζεται από την Ασία. “Στην παρούσα φάση η ζήτηση για γάλλιο στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 40-50 μετρικών τόνων/έτος. Η νέα παραγωγική δυναμικότητα της Metlen θα επιτρέψει στην εταιρεία να υποκαταστήσει πλήρως τις εισαγωγές αυτές, οδηγώντας σε σταθερή και ασφαλή προμήθεια γαλλίου για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες”, κατέληξε.
Στη σημασία της επένδυσης για παραγωγή γαλλίου και αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας βωξίτη και αλουμίνας αναφέρθηκε εξάλλου και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος στην πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, χαρακτηρίζοντας “λάθος” την πολύ υψηλή εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για το συγκεκριμένο μέταλλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Metlen βρίσκεται ήδη σε επαφές με τον μεγαλύτερο αγοραστή γαλλίου στην Ευρώπη, τη γερμανική Freiberger, παραγωγό κράματος γαλλίου (αρσενιούχου γαλλίου) που καταναλώνει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με την επίσης γερμανική Τradium καθώς και με την CMK από τη Σλοβακία. Σε ΗΠΑ και Καναδά οι επαφές της Metlen αφορούν τρεις εταιρείες, τις NEO, Coherent και Indium Corporation, με αντικείμενο την παραγωγή είτε αρσενιούχου γαλλίου είτε νιτριδίου του γαλλίου που στη τελική του μορφή αποτελεί βασική πρώτη ύλη για οπτικές ίνες, LEDs και λέιζερ με εφαρμογές στην αεροδιαστημική και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Διαβάστε ακόμη