Ως «λάθος» χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, διευθύνων σύμβουλος της Metlen Energy & Metals, μιλώντας στους Financial Times, την εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για το γαλλίο, συγκρίνοντάς την με την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, που οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Παράλληλα, ως πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης μετάλλων Eurometaux, τόνισε τη σημασία του φθηνού φυσικού αερίου για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των μεταλλευτικών βιομηχανιών.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρώπη πρέπει να στραφεί ξανά στο ρωσικό φυσικό αέριο, όπως συζητούν αξιωματούχοι, απάντησε: «Τι να σας απαντήσω ως πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης μετάλλων; Ότι δεν θέλουμε φθηνό αέριο; Πώς μπορώ να το πω αυτό;» «Από την άλλη, ποιο είναι το πολιτικό κόστος του φθηνού αερίου; Αυτό είναι θέμα των πολιτικών να το αποφασίσουν. Ωστόσο, η βιομηχανία πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι και να εξηγεί στους πολιτικούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», κατέληξε.

Ως προς την επικείμενη εγγραφή της Metlen στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σχολίασε πως το χρηματιστήριο του Λονδίνου αποτελεί καλύτερη επιλογή από εκείνο της Νέας Υόρκης για δημόσια εγγραφή, καθώς οι εταιρείες διατρέχουν τον κίνδυνο να “εξαφανιστούν” μέσα στο πλήθος στις ΗΠΑ. Δήλωσε, επίσης, ότι το δοκιμαζόμενο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, μετά από μία από τις πιο ήσυχες χρονιές για αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPO) το 2024. «Ποτέ στη ζωή μου δεν μου άρεσε να βρίσκομαι στο τέλος της ουράς – και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια ουρά για τη Νέα Υόρκη. Οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι στα ύψη», πρόσθεσε. «Θα προτιμούσα, εάν καταφέρναμε να εξασφαλίσουμε μια θέση στον FTSE 100. Προτιμώ να εμφανιζόμαστε στις οθόνες όλων των traders παγκοσμίως», επεσήμανε.

Τα σχέδια της Metlen για πρωτογενή εισαγωγή στο Λονδίνο αποτελούν σημαντική ώθηση για το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι λιγότερες από 20 εταιρείες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι, ο χαμηλότερος αριθμός από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Αντίθετα, άλλες εταιρείες, όπως η Flutter, έχουν μεταφέρει την κύρια εισαγωγή τους στις ΗΠΑ. Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση τον Δεκέμβριο για πρωτογενή εισαγωγή στο Λονδίνο εντός 18 μηνών και, με κεφαλαιοποίηση €5 δισ., πληροί τις προϋποθέσεις για είσοδο στον FTSE 100. Από το 1995, η Metlen είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου σχεδιάζει να διατηρήσει τη δευτερογενή εισαγωγή της.

Όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε το Λονδίνο, ο Μυτιληναίος απάντησε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή στην Ευρώπη. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Η πραγματική ερώτηση ίσως να είναι: γιατί όχι Νέα Υόρκη; Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση». «Πρέπει να αποφασίσεις: θα πας σε ένα χρηματιστήριο που βρίσκεται στην κορυφή των κορυφαίων (Νέα Υόρκη) ή σε μια αγορά που πέρασε δύσκολα χρόνια μετά το Brexit, με πολιτικές αναταραχές, αλλά τώρα αρχίζει να ανακάμπτει; Είναι μια καλή ευκαιρία να συμμετάσχεις στην αναγέννηση του Λονδίνου και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου”, τόνισε.

Διαβάστε ακόμη