Στο τέλος του 2025 θα «μπει στην πρίζα» η πρώτη μεγάλη επένδυση αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, που είναι το πάρκο μπαταριών συνολικής ισχύος 100 MW που κατασκευάζει με ταχείς ρυθμούς η Helleniq Energy στις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δήλωσε ανώτερο στέλεχος της εταιρείας στο περιθώριο εκδήλωσης χθες (Τρίτη 4 Ιανουαρίου), για την παρουσίαση του Πρότυπου Κέντρου Αριστείας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ενέργεια που ιδρύουν η Helleniq Energy και το Alba Graduate Business School.
Οι τρεις μονάδες αποθήκευσης είναι ονομαστικής ισχύος 50 MW η μεγαλύτερη και από 25 MW οι άλλες δύο. Σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά έργα της τάξης των 550 MW που δρομολογεί μέσω της Helleniq Renewables η Helleniq Energy (και τα οποία είναι πλέον των 500 MW που βρίσκονται υπό κατασκευή ή κοντά στο Ready to Build και προστιθέμενα στο χαρτοφυλάκιο των έργων σε λειτουργία 500 MW που διαθέτει ήδη ο όμιλος και αθροίζουν πράσινη ισχύ 1 GW που θα ξεδιπλωθεί έως το 2026) είναι κομβικά κομμάτια του λεγόμενου Green Hub North, δηλαδή του σχεδίου του ομίλου να καταστήσει ενεργειακά αυτόνομες τις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης που φιλοδοξούν να αναδειχθούν στο πρώτο «πράσινο διυλιστήριο» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το σχέδιο -που θα απελευθερώσει σημαντικό χώρο στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας- εκτός από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης προβλέπει και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων και πράσινου υδρογόνου, με τους σχεδιασμούς να προχωρούν με προσεκτικά βήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Helleniq Energy ωριμάζει μια επένδυση της τάξης των 50-100 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη για βιοκαύσιμα και Βιώσιμα Αεροπορικά Καύσιμα (Sustainable Air Fuels-SAF), ενώ εξετάζει και μια ακόμα μεγαλύτερη επένδυση, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους. Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές της εταιρείας, «η πράσινη μετάβαση θέλει ρεαλισμό στον τρόπο που σχεδιάζουμε και προχωράμε. Γι’ αυτό και θα βάλουμε στο μείγμα υδρογόνο με μικρές δόσεις και βάζουμε μπαταρίες στα έργα ΑΠΕ, καθώς ήδη οι περικοπές είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι θα περίμενε οποιοσδήποτε».
Υδρογονάνθρακες: Δεν αργούν οι αποφάσεις για γεωτρήσεις στα μπλοκ της Κρήτης
Ερωτώμενες για τον χρόνο λήψης της επενδυτικής απόφασης από την κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy για διερευνητική γεώτρηση στα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης, πηγές του ομίλου την τοποθετούν εντός του 2025, αλλά όχι στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους- όπως αναμενόταν μέχρι πρότινος-, καθώς τα σχέδια της Exxon που είναι ο Operator της κοινοπραξίας με ποσοστό 70% και έχει τον πρώτο λόγο ωριμάζουν με μεγαλύτερη καθυστέρηση από ότι αναμένονταν. «Η τελική απόφαση δεν είναι μακριά, δεν αργεί, αλλά δεν έχει ακόμα ληφθεί», τονίστηκε από πλευράς Helleniq.
Οσον αφορά στο νέο μπλοκ Α2 για το οποίο αναμένεται να εκφράσει ενδιαφέρον η ελληνική εταιρεία μόλις προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός (μαζί με τον διαγωνισμό για το οικόπεδο Νότια της Πελοποννήσου για το οποίο έχει εκφράζει η Chevron) τονίστηκε ότι «από τις πρώτες σεισμικές έρευνες (σ.σ. που είχε πραγματοποιήσει η PGS το 2012) φαίνεται ότι μπορεί να έχει ενδιαφέρον, άρα υπάρχει μια περίπτωση να βοηθήσει στην καλύτερη εκμετάλλευση κοιτασμάτων που τυχόν βρεθούν».
Φυσικό Αέριο
Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί όμως ούτε και για τις νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο της Helleniq Energy που αφορούν σε νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και σε FSRU στην ίδια περιοχή, δυο project ώριμα από αδειοδοτικής πλευράς. Ανώτερα στελέχη της εταιρείας υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά πόσο το ενεργειακό σύστημα έχει ανάγκη μια ακόμη μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου ή κάτι μικρότερο και πιο ευέλικτο, ενώ όσον αφορά το FSRU θα πρέπει να αξιολογηθεί το κατά πόσο η αγορά της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής μπορούν να «σηκώσουν» ένα ακόμη Τερματικό LNG δεδομένης της Ρεβυθούσας και του FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η σχετική συζήτηση δεν έχει ακόμα ανοίξει, κάτι που θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 50% της Elpedison, που αναμένεται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, με την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε αυτό το χρονικό σημείο τοποθετείται και η αλλαγή επωνυμίας του βραχίονα των δραστηριοτήτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου του ομίλου της Helleniq Energy, για τον οποίο παραμένει ο στόχος για αύξηση του μεριδίου αγοράς στην αγορά ηλεκτρισμού στο 10% έως το 2026.
Κέντρο Αριστείας για την Ενέργεια
Χθες η HELLENiQ ENERGY και το Alba Graduate Business School / The American College of Greece, ανακοίνωσαν την ίδρυση στην Ελλάδα ενός πρότυπου Κέντρου Αριστείας που στοχεύει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώνοντας την επιχειρηματικότητα και την ακαδημαϊκή γνώση απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις στον ενεργειακό κλάδο και στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης κατά τελετή παρουσίασης της νέας πρωτοβουλίας, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε θα πρέπει να αποφευχθεί η δαιμονοποίηση κάποιων ενεργειακών προϊόντων που θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της λύσης και όχι ανάθεμα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί σημαντικό μέρος της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και η λειτουργία του “HELLENiQ ENERGY Center for Sustainability and Energy @Alba Graduate Business School”, έρχεται να ενισχύσει τον διάλογο ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη, βοηθώντας στη χάραξη αποτελεσματικής πολιτικής και υποστηρίζοντας την κατάρτιση μιας νέας γενιάς στελεχών αλλά και την οπτική για τη ανάγκη χάραξης πολιτικών με πιο ισορροπημένα κριτήρια.
Διαβάστε ακόμη