Ένα ακόμα βήμα στην αντλησιοταμίευση –σε συνέχεια του project της Αμφιλοχίας όπου οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε ώριμη φάση-  κάνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προχωρώντας τις διαδικασίες για ένα ακόμα μεγάλο έργο αντίστοιχου βεληνεκούς. Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει υποβάλει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, το νέο έργο, μέγιστης ισχύος έγχυσης 685 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 716 ΜW χωροθετείται στη Δημοτική Ενότητα Θέρμου του Δήμου Θέρμου, κοντά στη νοτιοανατολική όχθη της φυσικής λίμνης Τριχωνίδας που χρησιμοποιεί ως κάτω ταμιευτήρα.

Η υλοποίηση του project θα δώσει ισχυρή ώθηση στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, προσθέτοντας μια ακόμα φυσική μπαταρία μεγάλης κλίμακας. Όπως σημειώνεται στην ΜΠΕ, η θέση σε λειτουργία του έργου αντλησιοταμίευσης θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή καύσης ορυκτών καυσίμων για παραγωγή 1.340 Γιγαβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση, ενώ σημαντικά οφέλη αναμένονται και για την τοπική κοινωνία κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας λόγω των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Όπως προβλέπει η Μελέτη, για τις ανάγκες του έργου θα κατασκευαστούν -μεταξύ άλλων- δυο φράγματα για τη δημιουργία άνω ταμιευτήρα. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή υπόγειου σταθμού παραγωγής- άντλησης καθώς και Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης. Σημειώνεται ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα εφαρμόσει Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, με στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αν και το έργο βρίσκεται ακόμα στην αρχή της αδειοδοτικής διαδικασίας  -καθώς εκκρεμεί πληθώρα γνωμοδοτήσεων από σειρά φορέων και υπηρεσιών διαφόρων υπουργείων που είναι προϋπόθεση για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών-, εντούτοις η κατάθεση της ΜΠΕ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που αντανακλά τη βούληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής –και υπό την ομπρέλα της Masdar- να επεκτείνει περαιτέρω το αποτύπωμά της στο κλάδο αντλησιοταμίευσης και της αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας και διάρκειας, που λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις μπαταρίες. Γι’ αυτό και πέρα από το project της Τριχωνίδας ωριμάζει και νέα έργα αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από το project της Αμφιλοχίας. Ένα εμβληματικό έργο για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας που έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW για παραγωγή και 730 MW για άντληση, περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιος Γεώργιος και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 650 εκατ. ευρώ, με ετήσια παραγωγή ενέργειας 816 GWh.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ωριμάζει αδειοδοτικά  και το υβριδικό έργο στο Αμάρι της Κρήτης (μάλιστα τον Οκτώβριο του 2024 συστάθηκε η θυγατρική εταιρεία που θα το «τρέξει»), ενώ έχει εξασφαλίσει άδειες για έργα αντλησιοταμίευσης και σε Βέροια, Πελοπόννησο και Ήπειρο.

Σκοπός των μεγάλων αντλησιοταμιευτικών μονάδων είναι να λειτουργούν ως αντλίες τις ώρες υπερπαραγωγής μεγάλων αιολικών πάρκων ή φωτοβολταϊκών συστημάτων και να παράγουν ως υδροηλεκτρικές τις ώρες υψηλής ζήτησης. Ενσωματώνουν επίσης και τη δυνατότητα συνδυασμού  λειτουργίας, δηλαδή το ένα συγκρότημα να αντλεί και το άλλο να παράγει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του Διαχειριστή Συστήματος. Με τον τρόπο αυτό προσφέρονται σημαντικές επικουρικές υπηρεσίες στο δίκτυο ηλεκτρισμού, προκειμένου να ενισχύεται η σταθερότητά του και να μπορεί αυτό να παραλαμβάνει με ασφάλεια την παραγωγή των στοχαστικών ΑΠΕ, μεγιστοποιώντας τη διείσδυσή τους στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής.

Γιατί «ανεβαίνει η τάση» για έργα αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα

Η αντλησιοταμίευση το τελευταίο διάστημα «κερδίζει έδαφος» στην Ελλάδα και εντάσσεται στα επιχειρηματικά σχέδια ολοένα και περισσότερων ομίλων, με το βλέμμα και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει ότι η δυναμικότητα των έργων αντλησιοταμίευσης από 700 MW που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 1.745 MW το 2030, στα 2.949 MW το 2035, στα 4.464 MW το 2040, στα 5.251 MW το 2045 και τα 5.453 MW το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, δυναμικά στο παιχνίδι έχει μπει και η ΔΕΗ που δρομολογεί  τη μετατροπή των πρώην λιγνιτωρυχείων σε «μπαταρίες νερού» με τη δημιουργία μονάδων αντλησιοταμίευσης. Στις οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης και ωρίμανσης για την κατασκευή έργων αντλησιοταμίευσης – παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας  συνολικής ισχύος άνω του 1 GW, έχοντας μάλιστα λάβει τις σχετικές άδειες από τη ΡΑΕΕΥ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προτεραιοποιηθεί τρία project αντλησιοταμίευσης στο πρώην λιγνιτωρυχείο της Καρδιάς ισχύος 148 MW το οποίο έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση, στο λιγνιτωρυχείο της Μεγαλόπολης (για το οποίο η ΔΕΗ έχει καταθέσει την ΜΠΕ) μέγιστης ισχύος 183 ΜW και στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου στην Kοζάνη, ισχύος 227 ΜW αντίστοιχα.

Επιπλέον, η ΔΕΗ έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΑΕΥ για έργο αντλησιοταμίευσης ισχύος 475 MW στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Σφηκιάς (Βέροια), ενώ διερευνά και την πιθανή προσθήκη έργων άντλησης (αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) στους υφιστάμενους Υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πουρναρίου και Καστρακίου.

Σχέδια για δραστηριοποίηση στον κλάδο της αντλησιοταμίευσης αποκάλυψε πρόσφατα και ο Όμιλος Εταιρειών AKTOR, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Αλέξανδρο Εξάρχου να κάνει λόγο –κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου στα τέλη Οκτωβρίου- για απόκτηση από την ΑΚΤΟR Ανανεώσιμες χαρτοφυλακίου περίπου 1,5 GW. «Το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν έχει συγκεκριμένα νούμερα μέχρι το 2030, διότι δεν ξέρουμε πότε θα ωριμάσει και πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή. Πρόκειται για έργα που έχουν δυσκολίες. Τα 1,5 GW είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή, ωστόσο αναμένω ότι θα αναπτυχθούν μέχρι 700 MW έως το τέλος της δεκαετίας», τόνισε ο κ. Εξάρχου. Αυτή η δύναμη πυρός θα προκύψει από έξι έργα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης σε Κεντρική, Βόρεια και Δυτική Ελλάδα (Πετρωτό, Σφηκιά, Πηγιές, Πλαγιά, Κρεμαστά, Στρούγγενα), με τις συνολικές επενδύσεις να εκτιμώνται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την αντλησιοταμίευση καταγράφεται άλλωστε και στην εκθετική αύξηση των σχετικών αιτήσεων για Άδειες Παραγωγής –το πρώτο βήμα της αδειοδότησης που κατατίθενται στη ΡΑΕΕΥ. Μόνο εντός του 2024 δόθηκαν άδειες για νέα projects που «συσσωρεύουν»  ισχύ της τάξης των 10 GW, ενώ ο «πυρετός» συνεχίστηκε και μέσα στον Ιανουάριο, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή χορήγησε άδειες για 7 νέα έργα που μπαίνουν στη γραμμή της αφετηρίας, μεταξύ αυτών έργο της Helleniq Energy ισχύος έγχυσης 500 MW στη Δυτική Μακεδονία, της Motor Oil μέγιστης ισχύος έγχυσης 200 MW στη Θίσβη και τρία έργα της Hydroenergy την οποία διοικεί ο Τούκας Σταματογιάννης του ομίλου Enercoplan.

Διαβάστε ακόμη