Η μείωση του ενεργειακού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί το κατ’ εξοχήν στοίχημα για τις επιχειρήσεις. Πρόσφατα, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μια μεγάλη επιχείρηση επιδοτείται με ποσοστό 30%, μια μεσαία με 40% και μια μικρή επιχείρηση θα επιδοτηθεί με ποσοστό 50%. Το συνολικό ποσό επιδότησης που λαμβάνει κάθε δικαιούχος υπολογίζεται σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 400.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση, να προωθήσουν τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και γενικότερα να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστική τους θέση επενδύοντας στην τεχνολογική ανάπτυξη. Η διάρκεια υλοποίησης κάθε αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το διάστημα των 12 μηνών από την ένταξη, εντός του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο, με καταληκτική ημερομηνία 30/04/2026.

Το ενδιαφέρον για προσθήκη μπαταριών σε επιχειρήσεις έχει ήδη εκφραστεί και, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η περσινή χρονιά έκλεισε με θετικό τρόπο, με την προσθήκη μπαταριών ισχύος 60 MW σε φωτοβολταϊκά έργα. Άλλα τόσα εκτιμάται ότι θα προστεθούν το 2025. Από την άλλη, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τουλάχιστον 333 MW χωρητικότητας Συστημάτων Αποθήκευσης θα προστεθούν στο δίκτυο. Πάντως, από την προηγούμενη βδομάδα όταν ξεκίνησαν οι αιτήσεις του προγράμματος Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, όμως όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς «αγκάθι» παραμένει το γεγονός πως προχωράει με αργούς ρυθμούς η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκεί πάνω από δύο μήνες.

Στροφή στο net billing

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα έργα αυτοπαραγωγής στο πλαίσιο του net metering, ενώ σύμφωνα με πηγές της αγοράς υπάρχει μια ομαλοποίηση σε σχέση και με το νέο καθεστώς (net billing). Στην αρχή καταγράφηκαν καθυστερήσεις και «μούδιασμα» στην αγορά, το οποίο βέβαια έχει παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε το net billing. Πλέον το ενδιαφέρον θα στραφεί προς τα ανεκτέλεστα έργα. Όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr στην Ελλάδα, πάντως, αναμένονται να προστεθούν αρκετά συστήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος Pvstegi.

Υπενθυμίζεται πως εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα που επιδοτούσε συστήματα για την εγκατάσταση στις στέγες των σπιτιών ήταν μεγάλο, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 15.000 αιτήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια περεταίρω ανάπτυξης των συστημάτων αυτοκατανάλωσης καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον πολιτών ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της ανόδου των τιμών ρεύματος. Παράλληλα, το στοίχημα για τα νέα έργα είναι η επίτευξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης ενέργειας. Τα συστήματα τηλεδιαχείρισης για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την περικοπή σε πραγματικό χρόνο είναι αναγκαίο να προχωρήσουν. Βέβαια, όπως έχουμε επισημάνει η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων γίνεται με αργούς ρυθμούς και το αποτέλεσμα είναι αρκετοί παραγωγοί να βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που ενδεχομένως να «κλειδώσουν» περίπου στα 500 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Διαβάστε ακόμη