Στην είσοδο της Chevron στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συνεργασία με τη Chevron είναι σημαντική και λαμβάνει υπόψη τις γεωπολιτικές συνθήκες, όπως η προεδρία Τραμπ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίες επηρεάζουν οποιαδήποτε κυβερνητική επιλογή. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη λελογισμένη εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς πιστεύει ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι οικονομικά αποδοτική και αποτελεσματική.

Ο διαγωνισμός για την περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, και η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, με πιθανότητα 99% να είναι η Chevron, θα αποφασίσει την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Η Chevron αιτήθηκε αρχικά το δικαίωμα για έρευνες και γεωτρήσεις, ανέφερε ο υπουργός. Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, η πιθανότητα εύρεσης κοιτάσματος μέσω μιας μεμονωμένης γεώτρησης είναι μικρή, περίπου 5%-15%, αλλά αυξάνεται σημαντικά όταν πραγματοποιούνται πολλές γεωτρήσεις σε μεγάλες εκτάσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει αυξήσει την έκταση των προς έρευνα περιοχών κατά 25%, δίνοντας μεγαλύτερη ευκαιρία στις εταιρείες για έρευνες και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, υπάρχει μια πιθανότητα να αυξηθεί περαιτέρω η έκταση, σύμφωνα με τον υπουργό.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να είναι αποτελεσματική και πρωτοπόρα στην πράσινη μετάβαση. Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει τους στόχους της πράσινης μετάβασης όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2. Τόνισε, επίσης, ότι οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν μόνο αν οι έρευνες οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα, ενώ διαβεβαίωσε πως οι υφιστάμενες έρευνες δεν έχουν προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στη δυτική Ελλάδα.

Ο υπουργός διευκρίνισε, επίσης, ότι οποιαδήποτε δεδομένα σχετικά με την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, καθώς αποτελούν εμπορικό μυστικό των εταιρειών που διεξάγουν τις έρευνες. Υπογράμμισε ότι το καθήκον της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή ερευνών και εξορύξεων, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιεί η παρούσα κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση ως «μεγαλειώδη ενεργειακή κωλοτούμπα της κυβέρνησης» και υποστήριξε ότι η προσπάθεια συνεργασίας με την Chevron καθυστέρησε σημαντικά, ο Υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι το επίσημο αίτημα της Chevron κατατέθηκε πριν από μερικούς μήνες, και όχι πριν από έναν χρόνο.

Ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Το πρωί το energygame.gr έγραψε πως νέα ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα δίνει το ενδιαφέρον από τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη του κλάδου διεθνώς, την αμερικανική Chevron για το νέο θαλάσσιο οικόπεδο «Νότια Πελοπόννησος» που συνορεύει με τα δυο ενεργά μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου έχουν ήδη διενεργηθεί σεισμικές έρευνες από την κοινοπραξία της επίσης αμερικανικής Exxon Mobil και της Helleniq Energy, με το επόμενο βήμα (λήψη απόφασης για διερευνητική γεώτρηση) να αναμένεται στο μπλοκ Νοτιοδυτικά της Κρήτης.  Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Chevron στην ιστοσελίδα Upstream, η εταιρεία κατέθεσε μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) και προσβλέπει στη συνεργασία με τον φορέα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα επιδιωχθεί σύμφωνα με πληροφορίες να ολοκληρωθεί εντός του 2025. «H Chevron έχει μεγάλη και σημαντική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που αποτελεί μέρος του μέλλοντός μας και αποτελεί προτεραιότητα για εμάς», κατέληξε, δίνοντας το στίγμα της κίνησης που αποκαλύφθηκε -μάλλον όχι τυχαία- την ημέρα της ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που στις πρώτες του δηλώσεις έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του.

O Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος από την πλευρά του με ανάρτησή του στο LinkedIn τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Chevron αποτελεί ορόσημο για τις προσπάθειες της Εταιρείας την τελευταία τριετία, που ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε δυνητικά να διαθέτει σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Η δε διαφαινόμενη είσοδος του αμερικανικού κολοσσού σε ένα νέο θαλάσσιο μπλοκ που γειτνιάζει με αυτά όπου η ExxonMobil κινήθηκε με αξιοσημείωτους ρυθμούς έχοντας εισέλθει στη δεύτερη φάση των ερευνών, υπογραμμίζει το ότι η ευρύτερη περιοχή αναγνωρίζεται ως δυνητικά παγκόσμιας κλάσης γεωλογική λεκάνη για έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να «τρέξει» τις διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται -αρχής γενομένης από την κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στη συνέχεια θα εκδοθεί από το ΥΠΕΝ η απόφαση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ενδεχομένως και  εντός του επόμενου μήνα, με τις προσφορές να υποβάλλονται εντός 90 ημερών. Επιδιώκεται η ανακήρυξη του παραχωρησιούχου -σε συνέχεια και της κύρωσης της σχετικής σύμβασης από την Βουλή- να γίνει έως τα τέλη του 2025. Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση της Chevron -σχεδόν τρία χρόνια αφότου φέρεται να έβαλε στο ραντάρ της την Ελλάδα- έρχεται σε αντίστιξη με τις αποχωρήσεις της ισπανικής Repsol και της γαλλικής Total Energies και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης made in USA για το ελληνικό πρόγραμμα, ιδίως εάν ιδωθεί συνδυαστικά με τις κινήσεις της ExxonMobil.

Διαβάστε ακόμη